Η «ύποπτη» ισοπαλία του 2002 και η κροτίδα στον Κακά (pics+vids)

Αντιπαραθέσεις, επεισόδια, διαιτητικά λάθη και η αδρεναλίνη στα ύψη. Κάπως έτσι μπορούσε να περιγράψουμε τις συνθήκες πριν και κατά τη διάρκεια των πλείστων παιχνιδιών ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον ΑΠΟΕΛ.

Με αφορμή το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής στο Τσίρειο ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online θυμάται τέσσερα καθοριστικά και συναρπαστικά παιχνίδια των ομόχρωμων της Λεμεσού και της Λευκωσίας που έγιναν στο στάδιο της παραλιακής πόλης από το 2001.

Σεζόν 2001-02
27/04/2002 – 26η αγωνιστική
ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ 1-1

Με νίκη ο ΑΠΟΕΛ βολευόταν και με ισοπαλία ώστε να στεφθεί πρωταθλητής, αποτέλεσμα που υπό προϋποθέσεις ευνοούσε και την ΑΕΛ για να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό έγινε. Αμφότερες επιδίωξαν το «Χ», με τον ΑΠΟΕΛ να παίρνει τον τίτλο (με ένα βαθμό περισσότερο από την Ανόρθωση και την ΑΕΛ με την ίδια διαφορά να ξεπερνά την 4η Ομόνοια). Στα τελευταία λεπτά του αγώνα η μπάλα βασανιζόταν στον αγωνιστικό χώρο, με τους οπαδούς ήδη να είχαν μπει αρκετά πριν το τελικό σφύριγμα στον αγωνιστικό χώρο.
 

 

Σεζόν 2004-05
27/04/2005 – 24η αγωνιστική
ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ 1-1

Ο ΑΠΟΕΛ διεκδικούσε το πρωτάθλημα με την Ανόρθωση  - ισοβαθμούσαν στους 53 βαθμούς -, ενώ η ΑΕΛ δεν είχε ουσιαστικούς στόχους τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της σεζόν. Η ισοπαλία έφερε τον ΑΠΟΕΛ σε μειονεκτική θέση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μετά το παιχνίδι ο τότε προπονητής της ΑΕΛ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για συνάντηση με τον Χάρη Λοϊζίδη (μέλος της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ) πριν από το παιχνίδι δήλωσε: «Καλό θα ήταν να γνωρίζουν αυτοί που φτιάχνουν την ιστοσελίδα των οπαδών της Ανόρθωσης ότι θα συναντηθώ και αύριο με τον κ. Χάρη Λοϊζίδη», αφήνοντας αιχμές ότι η ΑΕΛ δεν θα χάρισε τον αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΠΟΕΛ έχασε και βαθμολογικά τον τίτλο την επόμενη αγωνιστική μένοντας σε νέα ισοπαλία και πάλι στο Τσίρειο, αυτή τη φορά κόντρα στον Απόλλων.
 

Σεζόν 2011-12
29/02/2015-30η αγωνιστική
ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ 0-0

Οι δύο τους διεκδίκησαν τον τίτλο μέχρι το νήμα την περίοδο εκείνη. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, η ΑΕΛ φιλοξενούσε τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο. Κράτησε ανέπαφη την εστία της – τελικό αποτέλεσμα 0-0 – με κορυφαίο τον Ματίας Ντεγκρά που έκανε θεαματικές αποκρούσεις, όπως αυτής στο τετ α τετ με τον Σολάρι. Παράλληλα την πρωτοπορία στην βαθμολογία με απόσταση δύο βαθμών, διαφορά που παρέμεινε αναλλοίωτη μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος. Έτσι, οι γαλαζοκίτρινοι της Λεμεσού έφθασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 44 χρόνια.

 

Σεζόν 2013-14
29/02/2015-18η αγωνιστική
ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ 0-0

Ο πιο επεισοδιακός αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες στην ιστορία. Η αναμέτρηση ήταν για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, με την ΑΕΛ να προηγείται στη βαθμολογία με τρεις βαθμούς. Ουσιαστικά, μόνο με νίκη του ΑΠΟΕΛ άλλαζε το σκηνικό στην κορυφή. Ο αγώνας ήταν 0-0 μέχρι το 52’, οπότε και ρίχθηκε κροτίδα από την κερκίδα της ΑΕΛ έχοντας ως συνέπεια τον τραυματισμό του Κακά. Ο αγώνας διακόπηκε και συνεχίστηκε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» από το λεπτό της διακοπής, με τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζει με 1-0 και να παίρνει τελικά τον τίτλο.