Πού βρίσκονται οι θριαμβευτές των «8» του Τσάμπιονς Λιγκ

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την πορεία του ΑΠΟΕΛ μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, που αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας της Λευκωσίας αλλά γενικότερα και του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ανήμερα της ολοκλήρωσης αυτής της εκπληκτικής πορείας (4 Απριλίου 2012 στο Σαντιάνγκο Μπερναμπέου κόντρα στην Ρεάλ), ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Sports έψαξε και βρήκε που βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2011-12.
 
Από εκείνη την ομάδα, μόνο τρεις παίκτες βρίσκονται ακόμη στον Αρχάγγελο. Αυτοί είναι οι Νούνο Μοράις, Νεκτάριος Αλεξάνδρου και Ούρκο Πάρντο.
 
Από τους υπόλοιπους, άλλοι αγωνίζονται σε άλλες κυπριακές ομάδες, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό – για τις πατρίδες τους οι ξένοι. Κάποιοι ακόμη αντέχουν να παίζουν αν και πέρασαν τα χρόνια, ενώ άλλοι κρέμασαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια (αναγκαστικά και μη).
  

Κακά
Ο Βραζιλιάνος αμυντικός, το 2012, μετά το τέλος του δανεισμού του από την Μπράγκα, αγωνίστηκε στις Βιντεότον και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Ακολούθως ξανά φόρεσε την γαλαζοκίτρινη φανέλα από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Από τότε βρίσκεται στην Τοντέλα, ομάδα που αυτή τη στιγμή - εφτά αγωνιστικές πριν από το τέλος - είναι στον πυθμένα της βαθμολογίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος (με 17 βαθμούς) και κινδυνεύει με υποβιβασμό.
 

Μαρσέλο Ολιβέιρα
Η τριετία του στον ΑΠΟΕΛ ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014. Εκ τότε αγωνίζεται στην Μορεϊρένσε. Η ομάδα του 35χρονου Βραζιλιάνου αμυντικού φιγουράρει στην 16η θέση της βαθμολογίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος (σύνολο 18 ομάδων) και παλεύει να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η τελευταία συμμετοχή του Ολιβέιρα καταγράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου.
 

Σάββας Πουρσαϊτίδης
Ήταν 36 ετών όταν ο ΑΠΟΕΛ διέπρεπε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, πήρε τα απαιτούμενα χαρτιά και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας την Αναγέννηση. Λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε για να καθίσει στον πάγκο της Δόξας την οποία προσπαθεί να οδηγήσει στην παραμονή στην Α' κατηγορία. Με 26 βαθμούς είναι σε δύσκολη θέση, καθώς απέχει τέσσερις βαθμούς από την πιο πάνω ομάδα.
 

Αΐλτον Αλμέιδα
Πάρα τις κατά καιρούς φήμες για επιστροφή του Βραζιλιάνου στον ΑΠΟΕΛ, ο Αλμέιδα συνεχίσει την καριέρα του εκτός Ευρώπης. Μετά από τρία χρόνια στην ρωσική Τέρεκ, πέρσι έπαιξε στην Σαουδική Αραβία με την Αλ-Χιλάλ, ενώ στην τρέχουσα σεζόν ανήκει σε ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Αλ Τζαζίρα), με την οποία μετρά πέντε γκολ σε 17 αγώνες.
 

Εστεμπάν Σολάρι
Μπορεί να συμπλήρωσε το 36ο έτος της ηλικίας του όμως ο Αργεντινός συνεχίζει το ποδόσφαιρο. Έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο του 2013 και ακολούθησε ένα εξάμηνο στον Απόλλωνα. Μετά την αποχώρησή του από τον ΑΠΟΕΛ έπαιξε σε Ξάνθη (Ελλάδα), Νταλιάν (Κίνα), Εργοτέλη (Ελλάδα), Ντεπορτίβο Κουένκα (Εκουαδόρ) και Αούκας (Εκουαδόρ). Με την Αούκα έχει πετύχει μέχρις στιγμής δέκα τέρματα και ενώ απομένουν πέντε αγωνιστικές για το φινάλε η ομάδα του είναι στην 11η θέση – σε σύνολο 12 ομάδων.
 

Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
Σοβαρός αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ είναι ο επί χρόνια αρχηγός της ομάδας, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. Ο 35χρονος διεθνής το καλοκαίρι αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, η οποία είναι τρίτη στη βαθμολογία με 62 βαθμούς. Μετρά 18 συμμετοχές (5 βασικός και 13 αλλαγή), ενώ είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.
 

Ιβάν Τριτσκόφσκι
Από την πώλησή του το καλοκαίρι του 2012 ο ΑΠΟΕΛ καρπώθηκε 1.2 εκατ. ευρώ. Ο Σκοπιανός δεν προσαρμόστηκε σε καμία από τις επόμενες ομάδες του (Κλαμπ Μπριζ, Βάασλαντ-Μπεβερέν, Αλ Νασρ – με προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς -, Λέγκια) στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2016 και φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, αρχικά ως δανεικός και έπειτα με ελεύθερη μεταγραφή. Είναι εκ των πρωταγωνιστών της ΑΕΚ που κοντράρεται για το πρωτάθλημα με τον ΑΠΟΕΛ και τον Απόλλωνα.

Πάουλο Ζορζ
Μπορεί όταν έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ (2012) να ήταν 33 χρόνων, όμως ο Πορτογάλος είχε ακόμη αντοχές για ποδόσφαιρο. Φόρεσε για δύο σεζόν τη φανέλα της Ανόρθωσης και έπειτα μετακόμισε στην Δόξα, η οποία ήταν και η τελευταία ομάδα της καριέρας του.

Ουίλιαμ Μποαβεντούρα
Μετά τη διετία (2010-12) στον ΑΠΟΕΛ φόρεσε τη φανέλα της Ανόρθωσης (ομάδα που υπηρέτησε και στο παρελθόν). Στα αρχικά στάδια του πρωταθλήματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αλλά και να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα μιας και αντιμετώπισε καρδιακό πρόβλημα. Πλέον απασχολείται με το ξενοδοχείο που έχει στην Βραζιλία.

Μάριος Αντωνιάδης
Ξεκίνησε καλά στην πρώτη του απόπειρα μακριά από τον ΑΠΟΕΛ και παράλληλα εκτός Κύπρου ο 26χρονος ποδοσφαιριστής, μιας και ήταν βασικό στέλεχος στον Πανιώνιο, που φιγουράρει στην 2η θέση της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ. Από τις 7 Δεκεμβρίου δεν ξανά χρησιμοποιήθηκε από τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, πρώην προπονητή της Ομόνοιας και νυν της ομάδας της Σμύρνης.
 

Μαρίνος Σατσιάς
Τέλος της σεζόν 2013-14 ο Μαρίνος Σατσιάς τερμάτισε την μακρόχρονη παρουσία του στον ΑΠΟΕΛ και γενικότερα στο ποδόσφαιρο. Ο επί χρόνια αρχηγός των γαλαζοκιτρίνων κλήθηκε τις προηγούμενες δύο σεζόν να καθίσει στον πάγκο της ομάδας ως υπηρεσιακός στο φινάλε. Μπήκε στη διαδικασία απόκτησης του διπλώματος UEFA Pro και σπουδάζει παράλληλα Αθλητική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

Μάριος Ηλία
Το καλοκαίρι του 2014 κρέμασε τα παπούτσια του. Από τότε επιχείρησε να μπει στα καλούπια της προπονητικής, καθώς αποτελεί βοηθός προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού πλάι στον Χρύση Μιχαήλ.

Άλντο Αντόρνο
Το καλοκαίρι του 2014 έφυγε για την Ουκρανία και την Μέταλουργκ Ντόνετσκ, όπου παρέμεινε μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο. Επιχείρησε να επιστρέψει στην Κύπρο, όμως η μεταγραφή του στον Ερμή (πρόλαβε να παίξει ένα παιχνίδι) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της ΚΟΠ. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στην Νέα Σαλαμίνα, ενώ φέτος συνεχίσει στον Οθέλλο. Πέτυχε 11 τέρματα σε 20 αγώνες (16 βασικός, 4 αλλαγή).
 

Γκουστάβο Μαντούκα
Το εγχείρημα να δοκιμάσει ως τεχνικός διευθυντής μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας (καλοκαίρι 2015) δεν πέτυχε. Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθειά του στην προπονητική, αφού εκδιώχθηκε μεσούσης της σεζόν από τον Οθέλλο. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος πώλησε τις μετοχές του  από το βραζιλιάνικο εστιατόριο που είχε δημιουργήσει στην Κύπρο, και πλέον επέστρεψε στην πατρίδα του.

Έλιο Πίντο
Δύο χρονιές (2013-15) στην Λέγκια πέρασε ο Έλιο Πίντο μετά τον ΑΠΟΕΛ. Ακολούθως, αν και βρέθηκε κοντά στον Ηρακλή, πήρε μεταγραφή για την Αλ-Μεσαϊμέρ του Κατάρ. Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου το 2016 βρέθηκε κοντά στην Ανόρθωση, όμως η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε. Το περασμένο καλοκαίρι πήγε στην Νορβηγία και την Κόνγκσβινγκερ, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στην Ελλάδα και τα Τρίκαλα, όπου η θητεία του κράτησε μόλις για δύο μήνες.

Νεκτάριος Αλεξάνδρου
Από το 2000, με εξαίρεση τη διετία 2006-08 όταν ήταν στην Λάρισα, βρίσκεται στις επάλξεις του ΑΠΟΕΛ. Το περασμένο καλοκαίρι ο 32χρονος ανανέωσε για άλλο ένα χρόνο το συμβόλαιό του και κατέστη ο πρώτος σε ιεραρχία αρχηγός της ομάδας για την τρέχουσα περίοδο. Υπολογίζεται ελάχιστα από τον Τόμας Κρίστιανσεν, έχοντας φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ σε επίσημο αγώνα στα μέσα Δεκεμβρίου.
 

Έλντερ Σόουζα
Αν και στο 39ο έτος της ηλικίας του ο Πορτογάλος δεν σταμάτησε ακόμη το ποδόσφαιρο. Μετά την αποχώρηση του ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο του 2013 πήγε στην Τροφένσε που αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες της Πορτογαλίας. Εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα – με εξαίρεση ένα εξάμηνο την περσινή σεζόν που ήταν στην Πέδρα Ρούμπας – και μάλιστα αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας.
 

Άνθος Σολωμού
Δεν στεριώνει σε καμία ομάδα από το καλοκαίρι του 2014, οπότε και αποχώρησε από τον ΑΠΟΕΛ. Δοκίμασε στην Ένωση (β’ κατηγορία), πήγε στην Ρουμανία (Οτετούλ), την Δόξα και το Ιράν (Σορινέτ). Το περασμένο καλοκαίρι πήγε στην ΑΕΖ, όμως και εκεί η παρουσία του αποδείχθηκε σύντομη καθώς νωρίς ανακοινώθηκε η αποχώρησή του. 

 

Νούνο Μοράις
Εξακολουθεί να είναι στυλοβάτης των επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια. Ο Πορτογάλος αρχηγός της ομάδας της Λευκωσίας βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2007 στους γαλαζοκίτρινους και πλέον είναι ο μακροβιότερος ξένος στο πρωτάθλημα.
 

Ούρκο Πάρντο
Διανύει την έκτη του χρονιά στον Αρχάγγελο. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε επέκταση της συνεργασίας του με τον ΑΠΟΕΛ για τα επόμενα δύο χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλο έναν χρόνο. Στη φετινή σεζόν, δεν λογαριάζεται ως η βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια καθώς χρησιμοποιήθηκε μόνο στον αγώνα του Σούπερ Καπ, ένα πρωταθλήματος και δύο κυπέλλου.
 

Μαρσίνιο
Το 2012 από τον ΑΠΟΕΛ βρέθηκε στην Λέφσκι Σόφιας και ένα χρόνο αργότερα πήρε μεταγραφή για την Ανόρθωση. Στην «Κυρία» δεν παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επέστρεψε στην πατρίδα του (Βραζιλία), όπου έπαιξε σε διάφορες ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων. Μέχρι τον Δεκέμβρη, ο 35χρονος έπαιζε βασικός στην Μποταφόγκο, ομάδα της γ’ κατηγορίας της Βραζιλίας.

Διονύσης Χιώτης
Έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2015. Είχε ενταχθεί στον Πανελευσινιακό, όμως ο πρόεδρος της ομάδας πήρε μαζί του όλους τους ποδοσφαιριστές και «μετακόμισε» στα Τρίκαλα. Εκεί έπαιξε για μία σεζόν και φέτος εντάχθηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης, του οποίου αποτελεί βασικός τερματοφύλακας στη φετινή Football League, έχοντας συνεχόμενες συμμετοχές εκτός από ένα διάστημα την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

 

Τάσος Κίσσας
Μετά από χρόνια ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, το συμβόλαιο του Κύπριου γκολκίπερ δεν ανανεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ο 28χρονος βρήκε νέα ποδοσφαιρική στέγη στον Απόλλωνα, όπου έχει τέσσερις συμμετοχές (δύο στο πρωτάθλημα, δύο στο κύπελλο) λόγω της τιμωρίας του Μπρούνο Βάλε.
 
Πάνος Κωνσταντίνου
Στην τριετία του (2010-13) στον ΑΠΟΕΛ λογαριαζόταν σαν τέταρτος τερματοφύλακας, καταγράφοντας μόλις μία συμμετοχή. Μετά την αποχώρησή του από τον Αρχάγγελο έπαιξε δύο σεζόν στον Άρη και μετά δοκίμασε την τύχη του στην Ελλάδα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (Γ’ Εθνική). Το περασμένο καλοκαίρι συμφώνησε με την Πάφο, με την οποία αγωνίστηκε σε 12 αγώνες (11 βασικός, 1 αλλαγή).