Όταν ο ΑΠΟΕΛ δέχθηκε τη μεγαλύτερη ήττα στην Ευρώπη

Με οκτώ συμμετοχές σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια και αποκορύφωμα την επική πορεία μέχρι τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011/12 ο ΑΠΟΕΛ είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος πρεσβευτής του κυπριακού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.

Οι «γαλαζοκίτρινοι» πέτυχαν τεράστιες επιτυχίες για τις οποίες δικαίως περηφανεύονται, όμως κατέχουν και ένα αρνητικό ρεκόρ στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Στις 13 Νοεμβρίου  1963, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με το βαρύ 16-1 από την πανίσχυρη τότε Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αποτέλεσμα που παραμένει μέχρι σήμερα ως η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο ΑΠΟΕΛ είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αποκλείοντας με συνολικό σκορ 7-0 (6-0 και 1-0) τη νορβηγική Λιν. Ωστόσο, στον επόμενο γύρο βρήκε μπροστά του την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Και οι δύο αναμετρήσεις έγιναν στην Πορτογαλία και στον πρώτο αγώνα οι «γαλαζοκίτρινοι» δέχθηκαν  πανωλεθρία.
16-1 το τελικό σκορ, με τους γηπεδούχους να πετυχαίνουν 10 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο! Έξι γκολ σημείωσε ο Ντομίνγκος Μασκαρένιας, ο οποίος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημείωσε έξι γκολ σ’ έναν αγώνα. Το μοναδικό τέρμα για ΑΠΟΕΛ πέτυχε ο Σολής Ανδρέου, ο οποίος μείωσε προσωρινά σε 3-1.

Ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε με τους: Αντώνη Μαυρουδή, Σταύρο Ναθηαναήλ ¨Ασσιώτης», Δημήτρη Χιώτη, Στέλιο Χαριτάκη, Σάββα Παρτάκκη, Άντρο Αντωνιάδη, Ανδρέα Τασούρη, Νίκο Καντζιλιέρη  «Νικάκης», Σολή Ανδρέου, Νίκο Αγαθοκλέους,  «Νίκαρος», Σπύρο Κεττένη.

Σπόρτινγκ: Καρβάλιο, Αλφρέντο Μορέιρα, Πέντρο Γκόμες, Λίνο, Φερνάντο Μέντες, Ζοζέ Περίντες, Αουγκούστο, Φερέιρα Πίντο, Φιγκεϊρέντο, Λόουρο, Ντομίνγκος Μασκαρένιας
 

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης