Κόουτς, τι έκανες με την μπάλα στα πόδια;

Τελειώνοντας την καριέρα τους, πολλοί ποδοσφαιριστές μη θέλοντας να μείνουν μακριά από το ποδόσφαιρο ακολουθούν καριέρα κοντά στο άθλημα. Αρκετοί από αυτούς κάθονται στην άκρη του πάγκου και παίρνουν το ρόλο του προπονητή.
 
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις φυσικά προπονητών που στο παρελθόν δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα ή δεν είχαν μεγάλη επιτυχία ως ποδοσφαιριστές. Έμειναν μέχρι το πρώιμο στάδιο (ακαδημίες) ή έπαιξαν μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Οnline έψαξε το παρελθόν των 14 προπονητών της Α’ κατηγορίας και παρουσιάζει τι έκανε ο καθένας στην ποδοσφαιρική τους καριέρα. Ποιοι εγκατέλειψαν νωρίς, ποιοι έπαιξαν σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ποιοι είχαν επιτυχίες.
 

ΑΕΚ – Ιμανόλ Ιδιακέθ
Θέση: Μέσος

Δεν έφυγε ποτέ από την πατρίδα του κατά την περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ιμανόλ Ιδιακέθ. Ο Ισπανός ξεκίνησε από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, χωρίς να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Μπεασαΐν, Ρεαλ Αβιλές, Μπούργος (σε δύο διαφορετικές περιόδους), Μούρθια, Λινάρες, Χιρόνα και Ρέους. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, καθώς όλες οι ομάδες του ήταν στις μικρότερες κατηγορίας της Ισπανίας. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2007 σε ηλικία 35 ετών.
 

ΑΠΟΕΛ-Τόμας Κρίστιανσεν
Θέση: Επιθετικός

Από τις ακαδημίες της Αβεντόρε, σε αυτές της Μπρόντμπι και στη συνέχεια στην Χβιντόβρε. Αποκτήθηκε σε ηλικία 19 ετών από την Μπαρσελόνα. Έμαθε μπάλα από τον τότε τεχνικό της ομάδας, Γιόχαν Κρόιφ. Στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα» δεν στέριωσε ποτέ. Δόθηκε δανεικός σε Σπόρτινγκ Χιχόν, Οσασούνα και Σαντατέρ. Το 1996 έμεινε ελεύθερος από την Μπαρσελόνα και ακολούθως έπαιξε σε Οβιέδο, Βιγιαρεάλ και Τεράσσα, προτού ξενιτευτεί. Συνέχισε στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο με τον οποίο σε δώδεκα αγώνες πέτυχε τρία τέρματα. Έπειτα βρέθηκε στην Δανία και την Χερφόλγκε, ενώ ακολούθησαν έξι χρόνια στην Γερμανία (σε Μπόχουμ και Ανόβερο), όπου κατέγραψε και ένα εξαιρετικό στατιστικό που μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στην Μπουντεσλίγκα (διαβάστε ΕΔΩ). Ο Ισπανός αγωνίστηκε ως επιθετικός. Τερμάτισε την καριέρα του μετά τη θητεία στο Ανόβερο (2006) και οκτώ χρόνια αργότερα κατηφόρισε στην Κύπρο για να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα.


 

ΑΕΛ – Πάμπος Χριστοδούλου
Θέση: Αμυντικός μέσος

Αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού μέσου έπαιξε μπάλα αρχικά στην Δόξα στην Β’ κατηγορία. Ακολούθως πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό ο οποίος αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία. Παρέμεινε στους μαυροπράσινους για μία πενταετία και έπειτα μετακόμισε στην Λάρνακα για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ το 1996. Στους κιτρινοπράσινους θήτευσε για μία εξαετία και το 2002 τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, σε ηλικία 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τρεις ομάδες που θήτευσε ως ποδοσφαιριστές, στις δύο (Δόξα, Ολυμπιακός) έκανε τα πρώτα βήματα της προπονητικής του καριέρας.

Ομόνοια – Τζον Κάρβερ
Θέση: Αμυντικός

Γεννημένος στο Νιούκαστλ ο Άγγλος τεχνικός μέχρι τα εννέα του βρέθηκε στις ακαδημίες «Montagu»  και «North Fenham Boys Club» και έπειτα υπόγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομώνυμη ομάδα της γενέτειράς του όταν ήταν 16 ετών (Ιανουάριο 1983). Δεν έπαιξε ποτέ όμως με την πρώτη ομάδα και το 1985 έψαξε την τύχη του αλλού. Εντάχθηκε στην Κάρντιφ όμως η παρουσία του κράτησε μόνο για μία σεζόν, καθώς ένας τραυματισμός στο μηρό του στέρησε τη συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας. Μόλις στα 20 σταμάτησε το ποδόσφαιρο και η μόνη αναφορά στην επόμενη ομάδα του είναι η ερασιτεχνική Γκέιτσχεντ.
 

Απόλλων – Πέδρο Εμάνουελ
Θέση: Αμυντικός

Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μποαβίστα, επαγγελματικά όμως έκανε τα πρώτα του βήματα στις Μάρκο, Οβαρένσε και Πεναφίελ (ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Πορτογαλίας. Επέστρεψε στην Μποαβίστα το 1996 και έγινε ένας από τους ηγέτες της αμυντικής γραμμής. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα το 2001, ενώ προτού αποχωρήσει αποτέλεσε αρχηγός της ομάδας για ένα χρόνο – μετά τη φυγή του Λίτο για την Μάλαγα. Το 2002 ο Ανγκολέζος προπονητής έκανε ακόμη μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του, μιας και πήρε μεταγραφή για την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο, έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Ζόρζε Κόστα, και Ρικάρντο Καρβάλιο. Μαζί τους πανηγύρισε το UEFA Cup το 2003 και το Champions League το 2004. Με την Πόρτο στέφθηκε πρωταθλητής πέντε φορές, ενώ τη σεζόν 2005-06 φόρεσε και το περιβραχιόνιο μετά από απόφαση του προπονητή Κο Αντρίανσε. Τον Ιούνιο του 2009, στα 34 του χρόνια, τερμάτισε την καριέρα του.
Βίντεο μετά την αποχώρησή του από την Πόρτο: 


 

Ερμής – Νίκος Παναγιώτου
Θέση: Τερματοφύλακας

Μεγάλωσε στην Ανόρθωση στην οποία θήτευσε για περίπου 17 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Αποχώρησε από την ομάδα της Αμμοχώστου το 2004 όταν ήταν 34 ετών, όμως δεν σταμάτησε την καριέρα του. Τα επόμενα τρία χρόνια, προτού κρεμάσει τα γάντια του, πέρασε από μία σεζόν από τις ΑΕΚ, Παναχαϊκή και Αγία Νάπα. Υπήρξε διεθνής για 12 χρόνια μετρώντας 75 συμμετοχές, περισσότερες από κάθε άλλον τερματοφύλακα.
 

Ανόρθωση – Ρόνι Λέβι
Θέση: Αμυντικός

Στις ακαδημίες της Μακάμπι Νετάνια μάθαινε κυρίως τη θέση του επιθετικού. Μάλιστα, αναφορές στο διαδίκτυο τον φέρουν να ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ, όμως λόγω της παρουσίας των – τότε – αστεριών της ομάδας Οντεντ Μάχνες και Νταβίντ Λαβί δεν μπόρεσε να διακριθεί στην πρώτη ομάδα μέχρι το 1992 οπότε και αποχώρησε. Το 1989-90 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Μπνέι Γιεχούντα με την οποία πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα. Το 1992 πήγε στην Μακάμπι Χάιφα όπου μετατράπηκε από επιθετικός σε αμυντικό, ενώ σε κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικός μέσος. Τη σεζόν 1993-94 πήρε το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής του καριέρας, που ολοκληρώθηκε το 1997 (σε ηλικία 31 ετών) λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο.
 

Νέα Σαλαμίνα – Στάικος Βεργέτης
Ο Έλληνας προπονητής της Νέας Σαλαμίνας δεν διέγραψε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε μόνο σε ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων. Από το 2000, σε ηλικία 24 ετών, οπότε και αποφοίτησε με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας τον Παγγορτυνιακό Τρίπολης, τελευταία ομάδα που έπαιξε ως ποδοσφαιριστής.
 

Καρμιώτισσα – Λιάσος Λουκά
Θέση: Μέσος

Highlight για την καριέρα του Λιάσου Λουκά αποτέλεσε ο ενάμιση χρόνος στον ΠΑΟΚ, όπου βρέθηκε το 2004 μετά από εισήγηση του Άγγελου Αναστασιάδη. Προηγουμένως αγωνιζόταν στην Νέα Σαλαμίνα. Μετά τη θητεία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επέστρεψε στην Κύπρο και αγωνίστηκε στις ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα, ΑΕΠ και ΑΕΚ Κουκλιών. Τελευταία του ομάδα ήταν η Καρμιώτισσα στην οποία την περσινή χρονιά είχε το διπλό ρόλο προπονητή-παίκτη ανεβάζοντάς την στην Α’ κατηγορία, ενώ φέτος ο 36χρονος διατηρεί το ρόλο του προπονητή.
 

Εθνικός – Βάλντας Ιβανάουσκας
Θέση: Επιθετικός

Στην κορυφή της επίθεσης αγωνιζόταν ο νυν τεχνικός του Εθνικού Βάλντας Ιβανάουσκας, ο οποίος πέρασε από οκτώ ομάδες στην πορεία της ποδοσφαιρικής του καριέρας που κράτησε μέχρι το 2002 όταν έφθασε το 36ο έτος της ηλικίας του. Ο Λιθουανός έπαιξε στις Ζαλγκίρις Βίλνιους (σε δύο διαφορειτκές περιόδους), ΤΣΣΚΑ, Λοκομοτίβ, Αούστρια Βιέννης, Αμβούργο, Αούστρια Σάλτζμπουργκ, SV Wilhelmshaven και Κλοπενμπούργκ.
 

 

 

ΑΕΖ – Νικόλας Μαρτίδης
Θέση: Αριστερός μπακ-χαφ

Μέχρι τη δεύτερη ομάδα της ΑΕΛ έφθασε ο Κύπριος τεχνικός, ο οποίος στα 18 του πήγε για σπουδές. Έπαιζε ως αριστερό μπακ, αλλά και χαφ στην ίδια πλευρά. Στη γυμναστική ακαδημία απέκτησε την ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και με την επιστροφή του έπαιξε για λίγο στην Αναγέννηση Γερμασόγειας, ξεκινώντας – σε ηλικία 23 ετών - παράλληλα την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας τους U17 της ομάδας.
 

Δόξα – Λούκας Χατζηλούκας
Θέση: Επιτελικός μέσος

Από το 1987 – χρονιά που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα – μέχρι το 2000 οπότε και σε ηλικία 33 χρόνων κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπαιξε με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Με τους γαλαζοκίτρινους πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και τέσσερα σούπερ καπ. Ήταν ένας από τους στυλοβάτες για την ομάδα της Λευκωσίας εκείνη την εποχή.

 

 


Άρης – Φρεντ Βάντερμιστ
Θέση: Μέσος

Στην πατρίδα του πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Βέλγος προπονητής του Άρη. Ποτέ όμως σε ομάδα της Α’ κατηγορίας της χώρας. Έπαιξε σε Μολενμπέκ, Γουαλχαίν, Ούνιον, Ροεσελάρε, Ντεντέρ, Λεουβέν και Οστέντε. Στην τελευταία ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα το 2010. Έζησε τις καλύτερες στιγμές ως ποδοσφαιριστής στην Ροεσελάρε (2001-2007) καθώς ψηφίστηκε δύο φορές από τους οπαδούς ως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας.


 

Αναγγένηση - Σάββας Πουρσαϊτίδης
Θέση: Δεξιός μπακ

Γεννημένος στο Ορφανί Καβάλλας πρωτοέπαιξε μπάλα Δόξα Δράμας και έπειτα στην Βέροια. Το 1998 βρέθηκε στον Ολυμπιακό πανηγυρίζοντας τα πρώτα δύο πρωταθλήματα της καριέρας του. Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Ξάνθη και στη συνέχεια βρέθηκε στην Κύπρο και τον Διγενή. Στην ομάδα της Μόρφου όπως και στις προηγούμενες ομάδες του αγωνιζόταν ως επιθετικός. Στην Ανόρθωση στην οποία αγωνίστηκε από το 2004 μέχρι το 2008 – προηγήθηκε μία σεζόν στον Εθνικό – μετατοπίστηκε από τον Τιμούρ Κετσπάγια στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου έπαιξε και τα επόμενα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ. Με την «Κυρία» πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα. Στον Αρχάγγελο μετακόμισε το 2008 και πήρε άλλα δύο πρωταθλήματα, όμως αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2009-2010. Το 2012 κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 36 ετών.