Πόσα πρωταθλήματα κέρδισαν τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 ιδρύθηκε η ΚΟΠ με οκτώ ιδρυτικά μέλη τις ΑΕΛ, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Άρη, ΕΠΑ, Ολυμπιακό, Τραστ και Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας.
 
Από αυτά τα οκτώ σωματεία μόνο ένα δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.
 
Πρόκειται για τον Άρη που στις 52 συμμετοχές του στα μεγάλα σαλόνια έχει να προτάξει ως καλύτερη θέση την 4η, στην οποία κατέληξε σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους (1956-57, 1976-77, 1978-79, 1989-1990).
 
 Τα περισσότερα πρωταθλήματα έχει ο ΑΠΟΕΛ που με τέσσερις συνεχόμενους τίτλους έφθασε τις 25 κατακτήσεις. Οι γαλαζοκίτρινοι όπως και οι ομόχρωμοι της Λεμεσού (ΑΕΛ) μετρούν τις περισσότερες παρουσίες στην Α’ κατηγορία (77). Η ΑΕΛ έχει πανηγυρίσει έξι πρωταθλήματα.
 
Στη δεύτερη θέση – από τα ιδρυτικά μέλη - του πίνακα με τα περισσότερα πρωταθλήματα είναι η Ανόρθωση που έχει σηκώσει 13 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο.
 
Από εκεί και πέρα, η ΕΠΑ και ο Ολυμπιακός έχουν από τρία πρωταθλήματα. Ο Τραστ πανηγύρισε το πρώτο – και το μοναδικό της ιστορίας του - πρωτάθλημα στην παρθενική διοργάνωση που διεξάχθηκε υπό την σκέπη της ΚΟΠ. Έναν τίτλο πήρε και η Τσετίν Καγιά (αρχική ονομασία Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας).
 
Η λίστα πρωταθλημάτων των ιδρυτικών μελών:
ΑΠΟΕΛ 25
Ανόρθωση Αμμοχώστου 13
ΑΕΛ 6
Ε.Π.Α. Λάρνακας 3
Ολυμπιακός Λευκωσίας 3
Τραστ Λευκωσίας 1
Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας (Τσετίν Καγιά) 1
Άρης Λεμεσού -