Όταν η σημαία κατεβαίνει απ' τον ιστό...

Τα παλιά τα χρόνια ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής συνδεόταν με μία μόνο ομάδα στη διάρκεια της καριέρας του. Ταυτιζόταν μαζί της. Χρήματα δεν υπήρχαν. Οι μετακινήσεις εντός συνόρων ήταν δύσκολες. Η κοινωνία μικρή και πολύ κλειστή. Ειδικά για κάποιον που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του αγωνιζόμενος για έναν μόνο σύλλογο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αγωνιστεί αλλού στα τελευταία του. Και συνήθως δεν είχε και κίνητρο για να το κάνει, έτσι ήταν σύνηθες ένας ποδοσφαιριστής να ξεκινάει και να κλείνει την καριέρα του σε μία μόνο ομάδα.
 
Τα παραδείγματα αμέτρητα: Ανδρέας Στυλιανού, Σωτήρης Καϊάφας, Ανδρέας Φιλώτας, Φοίβος Βραχίμης, Ευαγόρας Χριστοφή, Γιάννος Ιωάννου, Λοΐζος Μαυρουδής και πολλοί άλλοι. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα πράγματα άλλαξαν. Οι παίκτες έμεναν πιο εύκολα ελεύθεροι. Το χρήμα μπήκε στο ποδόσφαιρο. Πολλοί το σκέφτονταν και επαγγελματικά. Μεγάλωσε η επιρροή από το εξωτερικό και πλέον για κάποιους ποδοσφαιριστές δεν ήταν τόσο δύσκολο να παίξουν κόντρα στην ομάδα όπου έγιναν ινδάλματα.
 
 
Με αφορμή την πρώτη "μονομαχία" Χαραλαμπίδη-ΑΠΟΕΛ θυμίζουμε περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με μια ομάδα, όμως επέλεξαν να αγωνιστούν και κάπου αλλού, στο λυκόφως της καριέρας τους ή λίγο πριν απ’ αυτό.
 
ΣΤΑΘΗΣ ΑΛΩΝΕΥΤΗΣ
Ομόνοια → ΑΠΟΕΛ
Δεν έπαιξε πάνω από δέκα χρόνια στην Ομόνοια. Αλλά συνδέθηκε μαζί της, τόσο πριν όσο και μετά τη διεθνή του καριέρα (2005-08). Το 2012, ακριβώς 12 χρόνια μετά το ντεμπούτο με το «τριφύλλι», αποφασίζει να πάει στον «αιώνιο» αντίπαλο και γίνεται κόκκινο πανί για τη «Θύρα 9».
 
ΔΗΜΟΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ
Ένωση → Ερμής

Ποδοσφαιριστής-σύμβολο για την Ένωση Νέων Παραλιμνίου στη σύγχρονη εποχή, όπου έπαιξε από το 1997 και για 14 χρόνια, αρνούμενος αρκετές προτάσεις μεγαλύτερων ομάδων. Στα 33 του παίζει για τον Ερμή, επιστρέφει μια σεζόν στο Παραλίμνι, παίζει έναν χρόνο στην Αγία Νάπα και κλείνει την καριέρα του στην Ένωση (2014-15).
 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΑΦΑΣ
Ομόνοια → Αλκή

Με την αποχώρηση του Μαλέκου, σε ηγετική φυσιογνωμία στο «Ηλίας Πούλλος» εξελίχθηκε ο Κώστας Καϊάφας. Γιος του θρύλου της ομάδας Σωτήρη, έκανε ντεμπούτο με τα πράσινα πριν κλείσει τα 17. Μετά από 18 χρόνια καριέρας, στα 35 του, του ανακοινώθηκε (από τον προπονητή Λεμονή) πως ήταν εκτός πλάνου. Παρά να κρεμάσει τα παπούτσια, προτίμησε να αγωνιστεί άλλα δύο χρόνια, φορώντας τη φανέλα της Αλκής.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΕΚΟΣ
Ομόνοια → ΑΕΛ → ΑΠΟΕΛ

Ο «Νουρέγιεφ» έπαιζε από πιτσιρικάς στην Ομόνοια. Πολύ πριν ενηλικιωθεί. Με όπλο το ταλέντο και τον τσαμπουκά, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας και με την αποχώρηση της παλιάς φρουράς, στα μέσα των ’90s, έγινε ο ηγέτης του «τριφυλλιού», σε νεαρή ηλικία. Το γυαλί όμως ράγισε γύρω στο 1996, με αφορμή την επιθυμία του να παίξει στο εξωτερικό – η διοίκηση τον δυσκόλευε. Στα 29 ο «Μάλε» πήρε τη μεγάλη απόφαση: μετακινήθηκε στην ΑΕΛ και έναν χρόνο μετά στον ΑΠΟΕΛ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΚΗΣ
Απόλλωνας → ΑΠΟΕΛ
Έπειτα από 15 χρόνια στον Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκε από τα 16 του, και ενώ στο παρελθόν απέρριψε πολλές φορές την προοπτική να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα, στα 31 του ο διεθνής αμυντικός παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει φανέλα, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στη Λεμεσό.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ
ΑΠΟΕΛ → ΠΑΕΕΚ → Δόξα

Ο Μορφής δεν ήταν ποδοσφαιριστής-σύμβολο του ΑΠΟΕΛ, όμως αγωνίστηκε στην ομάδα της Λευκωσίας για 13 χρόνια (1997-2010). Πέρασε δύο σεζόν στην ΠΑΕΕΚ, ενώ παίζει ακόμα ποδόσφαιρο με τη Δόξα, στα 37 του.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΞΙΟΥΡΟΥΠΠΑΣ
Ομόνοια → ΑΕΚ → Ανόρθωση

Δεν ξεκίνησε από την Ομόνοια, αλλά από τον Ερμή, όμως συνδέθηκε με τους «πράσινους», παίζοντας για 12 χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος. Το 1998, στα 30 του, παίρνει την απόφαση να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και μετά από τρεις σεζόν στην Ανόρθωση, όπου και έριξε τίτλους τέλους στην καριέρα του το 2003.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ανόρθωση → ΑΕΚ

Αναδείχθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Ανόρθωσης, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από 17 χρόνων. Ήταν από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια, αλλά και της «χρυσής» πενταετίας που ακολούθησε, μέχρι το 2000. Στα 34 φεύγει από την «Κυρία» και αγωνίζεται για έναν χρόνο στην ΑΕΚ, περνάει από Παναχαϊκή και Αγία Νάπα, κλείνοντας την καριέρα του στα 37.

 

ΑΝΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΕΛ → Ολυμπιακός

Μικρός ο Πετρίδης πήγε από το ΘΟΙ Λακατάμιας στον ΑΠΟΕΛ. Σε μια εποχή που οι «γαλαζοκίτρινοι» αναζητούσαν διάδοχο στο δίδυμο Ηρόδοτου - Παντζιαρά, ο Πετρίδης έγινε βασικός σε μικρή ηλικία και έμεινε στον Αρχάγγελο 16 χρόνια. Στα 34 αποφάσισε να παίξει στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, όπου και έκλεισε την καριέρα του.

 

ΠΑΜΠΟΣ ΠΙΤΤΑΣ
Απόλλωνας → ΑΕΛ

Κάνοντας ντεμπούτο το 1986, συνέδεσε το όνομά του με τα δύο πρώτα πρωταθλήματα στην ιστορία του Απόλλωνα, όπου έμεινε για 16 ολόκληρα χρόνια. Νιώθοντας πως οι δυνάμεις του βαστάνε ακόμα, όχι μόνο επέλεξε να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα, αλλά πήγε στη συμπολίτισσα ΑΕΛ, όπου έπαιξε τρεις σεζόν – μέχρι τα 39 του. 

 

 

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑ
ΑΕΛ → ΑΠΟΠ

Ο άνθρωπος που χάρισε στην ΑΕΛ το τρίτο και τελευταίο της κύπελλο, με γκολ στην παράταση του τελικού του 1989, όταν η ομάδα έπεσε στη β΄ κατηγορία, αποχώρησε μετά από 15 χρόνια και έπαιξε μια διετία στον ΑΠΟΠ (1996-98), για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε, τη σεζόν 1998-99.

 

ΜΙΛΕΝΚΟ ΣΠΟΛΙΑΡΙΤΣ
Απόλλωνας → Πάφος

Ο Σερβοκύπριος δεν γεννήθηκε Απολλωνίστας, αλλά πέρασε στην ομάδα της Λεμεσού τα καλύτερά του χρόνια, σημειώνοντας πάνω από 250 εμφανίσεις από το 1992 μέχρι το 2003. Δεν έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλωνα, αλλά στην Πάφο, όπου αγωνίστηκε για μία σεζόν.