Κόουτς έφυγες, κόουτς έλα πίσω...

Ο Ρόνι Λέβι, μετά από διάστημα τρεισήμισι χρόνων θα καθίσει για δεύτερη φορά στην καριέρα του στον πάγκο της Ανόρθωσης.
 
Η πρώτη θητεία του Ισραηλινού τεχνικού στην ομάδα της Αμμοχώστου κράτησε από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
 
Με αφορμή την επιστροφή του Ρόνι Λέβι στην Ανόρθωση, θυμόμαστε άλλες δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις προπονητών που επέστρεψαν για δεύτερη φορά (ή και περισσότερες) στον πάγκο της ίδιας ομάδας, καταγράφοντας τα πεπραγμένα τους. Δύο εξ αυτών (Παναγιώτου, Χριστοδούλου) βρίσκονται τώρα στον πάγκο των ομάδων που υπηρέτησαν και στο παρελθόν.
 

Ιβάν Γιοβάνοβιτς – ΑΠΟΕΛ
Πρώτη θητεία:
Στις 27 Νοεμβρίου 2003 ξεκίνησε η… ιστορία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον ΑΠΟΕΛ. Ο Σέρβος προπονητής οδήγησε τους γαλαζοκίτρινους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2004 και πήγαινε ολοταχώς για το δεύτερο συνεχόμενο την επόμενη σεζόν. Η προσπάθειά του σταμάτησε αρχές Μαρτίου μετά την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα από την ΑΕΚ.
Δεύτερη θητεία: Τον Ιανουάριο του 2008 του δίνεται και πάλι η ευκαιρία να βρεθεί στον πάγκο των γαλαζοκιτρίνων. Αυτή τη φορά μένει στον ΑΠΟΕΛ μέχρι το καλοκαίρι του 2013 πετυχαίνοντας εκπληκτικά επιτεύγματα με αποκορύφωμα την πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011-12. Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και άλλη μία συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2009-10) ο απολογισμός του.

 

Χενκ Χάουαρντ - Ομόνοια
Πρώτη θητεία:
Πρωτοήρθε στην Κύπρο το 2000 και ανέβασε την Ομόνοια στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά από εφτά χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα της περιόδου 2000-01. Μέχρι τον Νοέμβριο της επόμενης περιόδου αποτέλεσε παρελθόν λόγω κακού ξεκινήματος.
Δεύτερη θητεία: Επέστρεψε στους πράσινους τον Ιανουάριο του 2005 – προηγήθηκε η θητεία του σε άλλη κυπριακή ομάδα (ΑΕΛ) – και τους οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου. Ο Ολλανδός έμεινε στον πάγκο και για την επόμενη σεζόν, όμως εκδιώχθηκε πριν τα Χριστούγεννα λόγω κακών εμφανίσεων και παρά το γεγονός ότι ήταν στην 3η θέση δύο βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους.

 

Ντίτελμ Φέρνερ-Απόλλων
Πρώτη θητεία:
Ήρθε στην Κύπρο το 1990 και έμελλε να γράψει το όνομά του στην ιστορία αφού θεωρείται ίσως ο πιο πετυχημένος προπονητής της ομάδας της Λεμεσού. Στην πενταετία της θητείας του ο Απόλλωνας στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής (συνολικά μετρά τρεις κατακτήσεις).
Δεύτερη θητεία: Ο Γερμανός προπονητής επέστρεψε στον Απόλλωνα για άλλα δύο χρόνια (1998-2000) και πέτυχε να γράψει άλλη μία επιτυχία στην ιστορία του, μιας και για πρώτη φορά οι γαλάζιοι στο κύπελλο κυπελλούχων 1998-99 απόκλεισαν δύο αντιπάλους.
 


Ντούσαν Μιτόσεβιτς – Ανόρθωση
Πρώτη θητεία:
Θήτευσε στην «Κυρία» (1996-2001) σε μία περίοδο που ήταν ασταμάτητη. Κέρδισε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και μέχρι σήμερα παραμένει ο προπονητής που καταφέρνει να πετύχει κάτι τέτοιο.
Δεύτερη θητεία: Στα αρχικά στάδια της περιόδου 2003-04 κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν κύλησαν ευνοϊκά για τον Σέρβο στον πάγκο της Ανόρθωσης και τέλη Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του.

Τόνι Σαβέφσκι - Ομόνοια
Πρώτη θητεία:
Στην Κύπρο πρωτοήρθε για λογαριασμό του Απόλλωνα. Στην Ομόνοια βρέθηκε στο ξεκίνημα της περιόδου 2002-03 και παρέμεινε σχεδόν για δύο χρόνια. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα της Λευκωσίας.
Δεύτερη θητεία: Μετά από οκτώ χρόνια (2004-12) στις ακαδημίες της ΑΕΚ Αθηνών, ο Σκοπιανός επέστρεψε στην Ομόνοια τον Σεπτέμβριο του 2012. Συνέπεσε στην περίοδο των οικονομικών προβλημάτων των πρασίνων. Προσπάθησε να δουλέψει με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Η Ομόνοια τερμάτισε στην 3η θέση και ο Σαβέφσκι παρέμεινε στη θέση του και για τη νέα χρονιά. Η θητεία του τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 όταν υπέβαλε την παραίτησή του.

Ιόντσο Άρσοφ – Ομόνοια
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους (1979-80, 1986-89, 1992-94, 1999-2000) θήτευσε στην Ομόνοια ο Ιόντσο Άρσοφ. Στη δεύτερη περίοδο η Ομόνοια στέφθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια και στην τρίτη μία. Με τον Άρσοφ πήρε, επίσης, τέσσερα κύπελλα και ισάριθμες ασπίδες. Ο Βούλγαρος τεχνικός κατέχει το ρεκόρ παρουσίας στον πάγκο των πρασίνων σε ευρωπαϊκά ματς (14).
 

Πάμπος Χριστοδούλου – ΑΕΛ
Πρώτη θητεία:
Ο Κύπριος τεχνικός οδήγησε την ΑΕΛ στη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος 2011-12 μετά από 44 χρόνια, ενώ στη συνέχεια οι γαλαζοκίτρινοι έφθασαν μέχρι τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συμμετοχής μία διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο Ανδρέα Σοφοκλέους και τον Κύπριο τεχνικό έφερε το διαζύγιο τον Οκτώβριο του 2012.
Δεύτερη θητεία: Περίπου τέσσερα χρόνια μετά, οι δρόμοι του Κύπριου τεχνικού και της ΑΕΛ έσμιξαν ξανά. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Πάμπος Χριστοδούλου πήρε την ευθύνη να ολοκληρώσει την περσινή σεζόν και να φτιάξει ένα δυνατό σύνολο για τη φετινή σεζόν. Αυτό έπραξε καθώς στις πρώτες αγωνιστικές η ΑΕΛ παρουσιάζεται ανταγωνιστική και κρατά στενή επαφή με τους πρωτοπόρους (ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ).
 

Ανδρέας Μουσκάλλης - ΑΕΚ
Πρώτη θητεία:
Ο Κύπριος προπονητής αποτέλεσε τον πρώτο κόουτς της ΑΕΚ μετά την ενοποίηση του Πεζοπορικού με την ΕΠΑ το 1994. Στο τέλος της περιόδου η ομάδα της Λάρνακας τερμάτισε στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα – σε σύνολο 12 ομάδων. 
Δεύτερη θητεία: Τον Δεκέμβρη του 2003 ο Ανδρέας Μουσκάλλης κάθισε για δεύτερη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα πήρε και πάλι την 9η θέση, όμως την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση του κυπέλλου, επικρατώντας στον τελικό της ΑΕΛ με 2-1.
 


Νίκος Παναγιώτου - Ερμής
Πρώτη θητεία:
Στο πρώτο του εγχείρημα (την περίοδο 2013-14) ως προπονητής ομάδας Α’ κατηγορίας ο Κύπριος τεχνικός πέτυχε. Η ομάδα της Αραδίππου τερμάτισε στην 4η θέση αφήνοντας πίσω την Ανόρθωση και την Ομόνοια, ενώ έφτασε στον τελικό του κυπέλλου χάνοντας από τον ΑΠΟΕΛ. Στην αρχή της επόμενης σεζόν, ο Ερμής κέρδισε το σούπερ καπ και συμμετείχε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αρχές του Σεπτεμβρίου είδε την πόρτα της εξόδου λόγω της φημολογίας για συμφωνία  με την ΑΕΛ.
Δεύτερη θητεία: Μετά τη θητεία του Νίκου Παναγιώτου πέρασαν έξι προπονητές από τον Ερμή και κανένας δεν μπόρεσε να κρατήσει την ομάδα στα ίδια επίπεδα. Τον Οκτώβρη του 2015 ο Παναγιώτου επέστρεψε στην ομάδα της Αραδίππου και κατάφερε σταδιακά να την απομακρύνει από περιπέτειες υποβιβασμού. Στην τρέχουσα σεζόν επιδιώκει να μπει και πάλι στα πόδια των «μεγάλων». Για την ώρα τα πηγαίνει αρκετά καλά.
 

 


Ανδρέας Μιχαηλίδης – Άρης, ΑΕΛ
Ο Κύπριος προπονητής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Προτού καθίσει στα βουλευτικά έδρανα (θέση την οποία δεν κατέχει πλέον) είχε περάσει από αρκετές κυπριακές ομάδες. Σε μερικές εξ αυτών κάθισε περισσότερες από μία φορά στον πάγκο τους.
Άρης: Η πρώτη ομάδα που προπόνησε ήταν ο Άρης τον οποίο κοούτσαρε για μία τετραετία από το 1987 μέχρι το 1991, με καλύτερη σεζόν την περίοδο 1989-90 όταν ο Άρης τερμάτισε στην 4η θέση. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης εργάστηκε ξανά στον Άρη μετά από 15 χρονιά καθώς βρέθηκε στον πάγκο του το 2006. Τον ανέβασε από την β’ κατηγορία, όμως στα σαλόνια η παρουσία του κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα και μέσα Σεπτεμβρίου 2007 έδωσε την παραίτησή του.
ΑΕΛ: Δύο φορές στο τρίτο σκαλοπάτι κατέληξε η ΑΕΛ κατά τη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Μιχαηλίδη (2000-2002). Οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν στην αρχή της περιόδου 2002-2003, σεζόν κατά την οποία ο Ανδρέας Μιχαηλίδης πήρε τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του κατακτώντας το κύπελλο με την Ανόρθωση σε βάρος μάλιστα της πρώην ομάδας του, ΑΕΛ. Επέστρεψε στον πάγκο των γαλαζοκιτρίνων στο φινάλε της περιόδου 2004-05 για να ολοκληρώσει μία άσχημη χρονιά για την ΑΕΛ. Η τρίτη του ευκαιρία στην ΑΕΛ ήρθε τον Φεβρουάριο του 2008 όταν ανέλαβε εκ νέου τα ηνία της ομάδας. Το τέλος της σεζόν βρήκε την ΑΕΛ στο γ΄γκρουπ δυναμικότητας, ενώ την επόμενη χρονιά η θητεία του κράτησε μέχρι τα αρχικά στάδια του δεύτερου γύρου, αφού αποτέλεσε παρελθόν τον Ιανουάριο του 2009 μετά από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα.