Όλες οι «συγκρούσεις» κυπριακών ομάδων με τουρκικές

Με αφορμή το σημερινό (19/10) αγώνα καλαθόσφαιρας ανάμεσα στην ΑΕΚ και την τούρκικη Γκάνζιαντεπ για την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του FIBA Europe Cup, θυμόμαστε όλους τους αγώνες που τέθηκαν αντιμέτωπες κυπριακές και τουρκικές ομάδες.

Η αρχή θα γινόταν το 1986, όμως οι αναμετρήσεις ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Μπεσίκτας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς η κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού δεν επέτρεψε στους γαλαζοκίτρινους να αγωνιστούν.

Δεν ήταν η μοναδική φορά που δεν διεξάχθηκε ο αγώνας ανάμεσα στην κυπριακή και την τουρκική ομάδα, μιας και δεν πραγματοποιήθηκαν, επίσης, οι αναμετρήσεις ΚΝ Λάρνακας-ΤΜΟ Άγκυρας (1997) και Ανόρθωση-Κουλουμπού (2000) που ήταν ορισμένες για τις EHF Cup (γυναίκες).

Τελικά το πρώτο παιχνίδι διεξάχθηκε το 1991 σε αγώνα μπάσκετ, εθνικών ομάδων, Κύπρος-Τουρκία, στο τσάλεντζ ράουντ του Ευρωμπάσκετ. Ο αγώνας έγινε στην Ελβετία. Επίσης είχαμε τον αγώνα εθνικών ομάδων ενόπλων μπάσκετ, στην Αθήνα, το 1991. Είχαμε ακόμη πολλές συνατήσεις εθνικών ομάδων στον στίβο, ανδρών και γυναικών, το 1993 τους κερδίσαμε εκτός έδρας.

Στις 22 Μαΐου 1994 η Κύπρος αντιμετώπισε την Τουρκία σε διοργάνωση του τένις, όταν στην Σλοβακία η Εθνική Κύπρου αντιμετώπισε την αντίστοιχη της Τουρκίας για το γ’ γκρουπ της ευρω-αφρικανικής ζώνης. Ο αγώνας έγινε σε ουδέτερη έδρα με τους Τούρκους να επικρατούν με σκορ 2-1 στις νίκες.

Η σημερινή (19/10) αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Γκάντζαντεπ θα είναι η 31η σε καλαθοσφαιρική διοργάνωση – είτε σε εθνικό είτε σε σωματειακό επίπεδο. Τις προηγούμενες φορές οι τουρκικές ομάδες κέρδισαν 18 φορές ενώ οι κυπριακές 12.

Ακολουθεί το χάντμπολ με 20 αναμετρήσεις, με τις τουρκικές ομάδες να επικρατούν κατά κράτος, 19 νίκες έναντι 1 των κυπριακών ομάδων. Στην πετόσφαιρα έγιναν εφτά παιχνίδια με πέντε από αυτά να βρίσκουν νικητές τους Τούρκους.

Στο τένις σε τέσσερα παιχνίδια, η Κύπρος επικράτησε στα δύο. Τέλος, σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε δύο περιπτώσεις βγήκε νικήτρια κυπριακή ομάδα, σε έξι έφυγε με το κεφάλι σκυμμένο, ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο.

 

Δείτε όλες τις αναμετρήσεις ανάμεσα σε κυπριακές και τουρκικές ομάδες: