Ανόρθωση-Ομόνοια: Ο Μιχαήλοβιτς έκανε την αρχή 49 χρόνια μετά

«Σοβαρά μιλάς; Εγώ είμαι, δεν έπαιξε κάποιος πιο πριν; Μου φαίνεται απίστευτο. Σίγουρα δεν μου κάνεις πλάκα;»
 
Για δύο λεπτά ο Βέσκο Μιχαήλοβιτς μονολογούσε όταν το ενημερώσαμε πως είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που φόρεσε τις φανέλες της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης. Η αλήθεια είναι πως το αποτέλεσμα της έρευνας εκπλήσσει. Από το 1948, χρονολογία ίδρυσης της Ομόνοιας, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρες δεκαετίες για να παίξει κάποιος ποδοσφαιριστής στις δύο ομάδες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψε μια συνωνυμία (σ.σ Αντρέας Ασσιώτης) που χρειάστηκε χρόνο και ψάξιμο για να αντιληφθούμε πως πρόκειται για δύο διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ωστόσο δεν αγωνίστηκαν και στις δύο ομάδες.
 

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος και ιστορικός μελετητής Γιώργος Μελετίου μας επιβεβαίωσε στη συνέχεια πως δεν υπήρξε μέχρι τη δεκαετία του 90’ παίκτης που να φόρεσε τόσο την κυανόλευκη όσο και την πράσινη φανέλα. Το ίδιο είπε και ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Στεφανίδης, ενώ σε συνομιλία με αρκετούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, το συμπέρασμα «σφραγίστηκε».
 Πολιτικοί κυρίως λόγοι έκαναν αποτρεπτική τη μετακίνηση κάποιου ποδοσφαιριστή από το ένα σωματείο στο άλλο, ενώ πριν τη δεκαετία του 90’ οπόταν και άνθισε επαγγελματικά το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, οι ομάδες δεν ακολουθούσαν την τακτική των μεταγραφών.
 
Βέσκο Μιχαήλοβιτς


«Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Άλλες εποχές τότε, ήταν πολύ δύσκολο να παίζει αντίπαλος με την παλιά σου ομάδα και ένιωθα πολύ παράξενα γιατί με την Ανόρθωση πέρασα μεγάλες στιγμές πανηγύρισα τίτλους, όμως έπρεπε να παίξω για να βοηθήσω την Ομόνοια. Θυμάμαι χάσαμε 5-3 και πέτυχα το τελευταίο γκολ. Ο αγώνας έγινε στο Τσίρειο γιατί ήμασταν τιμωρημένοι». 18 Σεπτεμβρίου 1999 η ημερομηνία που έγινε η αναμέτρηση, η οποία σαφώς και μένει στην ιστορία καθώς έμελλε να είναι η πρώτη φορά που ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε Ανόρθωση και Ομόνοια.

Πάρης Ηλία
Ο μικρόσωμος δεξιός μπακ έγινε ένα χρόνο αργότερα ο δεύτερος που έβαλε στο στήθος στην καριέρα του τον φοίνικα και το τριφύλλι. Ο Πάρης Ηλία αναπολεί στον «Ρεπόρτερ» το νταμπλ που κατέκτησε το 1997-98 αγωνιζόμενος στην Ανόρθωση και θυμάται το ντέρμπι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» δύο χρόνια μετά, στο οποίο φορούσε τη φανέλα της Ομόνοιας. «Ένιωθα συγχυσμένος, ήμουνα έξω από τα νερά μου και δεν είχα καθόλου καλή απόδοση. Ήταν το παιχνίδι που διακόπηκε με το περιβόητο κομπολόι που έριξαν οπαδοί της Ανόρθωσης. Στο δεύτερο γύρο στο ΓΣΠ το ξεπέρασα. Ήταν ντέρμπι τίτλου και κερδίσαμε (σ.σ Ομόνοια) με 3-1 και πήραμε το πρωτάθλημα».
 

Πανίκος Ξιούρουππας


Με 353 εμφανίσεις φιγουράρει στην 11η θέση όλων των εποχών στην ιστορία της Ομόνοιας. Ένας από τους καλύτερους Κύπριους σκόρερ ανακοινώθηκε στις 20 Ιουλίου 2001 από την Ανόρθωση ύστερα από 12 χρόνια καριέρας στην Ομόνοια. Τι δεν θα ξεχάσει ο παλαίμαχος άσος; «Σίγουρα, τον τελικό Κυπέλλου το 1994 στο Τσίρειο, όταν η Ομόνοια κέρδισε την Ανόρθωση 1-0 στο τέλος της παράτασης με δικό μου τέρμα, ύστερα από πάσα του Μαλέκκου. Είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Όταν έπαιζα στην Ανόρθωση, κερδίσαμε το 2003 την Ομόνοια στο ουδέτερο Παραλίμνι με 3-1 και σημείωσα το τρίτο γκολ ύστερα από τακουνάκι του Κετσπάγια». Ο Πανίκος Ξιούρουππας διηγείται μάλιστα μια ιστορία την οποία θυμάται μερικά χρόνια μετά με χαμόγελο. «Έπαιζα στην Ανόρθωση τότε και είχαμε παιχνίδι στη Λεμεσό. Είχε πρόβλημα το τηλέφωνο μου και αναγκάστηκα να πάρω τη συσκευή του γιου μου. Όταν τελείωσε το παιχνίδι, μπήκαμε στο λεωφορείο και άνοιξα το τηλέφωνο. Λίγο μετά και ενώ ήταν νεκρική σιγή ακούστηκε το ‘’εμπρός Ομόνοια για νέες νίκες πάμε και ένα στεφάνι σε όλα τα παιδιά’’ και αντιλαμβάνεσαι  κράξιμο που έφαγα από τον Παναγιώτου, τον Ππούνα και τους άλλους».

Πέτρος Κονναφής

Το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 385 χιλιάδων λιρών πλήρωσε η Ανόρθωση στην Ομόνοια για να ντύσει στα κυανόλευκα τον Κύπριο αμυντικό, ο οποίος αποκτήθηκε από την «Κυρία» στις 31 Ιανουαρίου 2002. Ο Κονναφής δύο μήνες αργότερα σκόραρε εις διπλούν σε βάρος της παλιάς του ομάδας στη νίκη της Ανόρθωσης με 3-0 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» για  τα ημιτελικά του κυπέλλου. Ο Κονναφής δεν πανηγύρισε το πρώτο γκολ προφανώς γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει, ωστόσο στο δεύτερο αν και προσπάθησε να κρατηθεί, έβγαλε τα συναισθήματα του. Ο Κύπριος αμυντικός ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι σήμερα που μεταγράφηκε από τη μια ομάδα στην άλλη με οικονομικά ανταλλάγματα και όχι ως ελεύθερος.

Αντώνης Γιωργαλλίδης

Αρχές Ιουλίου 2006. Ο Κύπριος τερματοφύλακας ζήτησε άδεια για να πάει στην Αγγλία, όπου ήθελε να δοκιμαστεί από την Ίπσουιτς, γεγονός που έφερε την έντονη αντίδραση του τεχνικού της Ανόρθωσης Τιμούρ Κετσπάγια. Όταν επέστρεψε,  οι ακολούθησαν σύμφωνα με τις «κακές» γλώσσες ρήξεις και καβγάδες στα αποδυτήρια μεταξύ των δύο. Η πρόταση της Ανόρθωσης για ανανέωση του συμβολαίου του ήταν για τον ίδιο υποτιμητική και  με σκοπό την εκδίωξη του από την ομάδα. Παρασκηνιακά είχε αρχίσει νωρίτερα το φλερτ μεταξύ Ομόνοιας και Ανόρθωσης, το οποίο κατέληξε σε συμφωνία στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 με τον Αντώνη Γιωργαλλίδη να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα του «τριφυλλιού».
 
Κυριάκος Χαϊλής

Έπαιξε στην Ανόρθωση τέσσερις χρονιές, οι δύο εξ’ αυτές με ενδιάμεσους σταθμούς σε Διγενή και Νέα Σαλαμίνα. Συνολικά με την «Κυρία» είχε 31 συμμετοχές και εφτά γκολ. Το 2006 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος αγωνιζόμενος στη Νέα Σαλαμίνα και κέρδισε μεταγραφή στην Ομόνοια όπου έμεινε για δύο περιόδους.
 

Αντρέας Κωνσταντίνου

Έκανε καριέρα στην «Κυρία» την τριετία 2007-10, ωστόσο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ομόνοια.
 
Ντοπρασίνοβιτς-Θεοδότου
Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς και Γιώργος Θεοδότου άφησαν το 2008 την Ομόνοια και πήγαν στην Ανόρθωση, όπου ευτύχησαν μάλιστα να πανηγυρίσουν τη μεγαλειώδη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Ακολούθησαν κι αυτοί

Ο Σλόγκαρ τη διετία 2006-08 μέτρησε 53 συμμετοχές με την Ανόρθωση, από την οποία κατέληξε στην Ομόνοια στις 19 Μαΐου του 2008. Μάρκο Χάπερ, Γιώργος Παναγή Στέλιος Κίττος, Νίκος Λοϊζίδης έκαναν τη διαδρομή «Ηλίας Πούλλος» - «Αντώνης Παπαδόπουλος» ή αντίστροφα.

Σεμέδο Καφού

Αγαπήθηκε από τους οπαδούς και των δύο ομάδων, ωστόσο αποχώρησε επεισοδιακά τόσο από την Ομόνοια αρχικά όσο και από την Ανόρθωση. Από τον Ιανουάριο του 2009, έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με την Ομόνοια είχε συμφωνήσει προφορικά με την Ανόρθωση, κάτι που δεν παραδέχθηκε δημοσίως ποτέ. Το καλοκαίρι του 2009 μετακόμισε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» όπου για δύο χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ της «Κυρίας».

Γιάννης Οκκάς

Το 2008 ο Μιλτιάδης Νεοφύτου έντυνε στα πράσινα τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές και ο Γιάννης Οκκάς μπήκε στο κλαμπ των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν σε Ανόρθωση και Ομόνοια. Ο αρχηγός της Εθνικής έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του την τριετία 2007-10 αγωνιζόμενος στην ομάδα της Αμμοχώστου, στην οποία επέστρεψε μετά το επεισοδιακό διαζύγιο με την Ομόνοια το καλοκαίρι του 2009.

Μιχάλης Κωνσταντίνου

Το φλερτ της Ανόρθωσης με τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Κύπρου  χρονολογείται από το 2007, ωστόσο προτίμησε να κάνει το άλμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στον Ηρακλή. Το 2009 ο «Μιχαλάκης» ντύθηκε στα πράσινα και δύο χρόνια αργότερα αφού τα «τσούγκρισε» με την Ομόνοια φόρεσε την κυανόλευκη φανέλα. 

Ανδρέας Αβραάμ 

Η Ομόνοια πλήρωσε το καλοκαίρι του 2010 περίπου 800 χιλιάδες ευρώ για να πάρει από τον Απόλλωνα ένα από τα πιο καυτά ονόματα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η τριετής παρουσία του Ανδρέα Αβραάμ στην Ομόνοια είχε σκαμπανεβάσματα και τον Γενάρη του 2013 μετακόμισε στην Ανόρθωση, όπου έκατσε για τρία χρόνια χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα.

Κριστοβάο Ράμος

Ο Πορτογάλος πρωτοήρθε στην Κύπρο το 2007 και το 2009 μετακόμισε στην Ανόρθωση, όπου έκατσε για μια τριετία αγωνιζόμενος ως δεξί εξτρέμ και κατέγραψε συνολικά 58 συμμετοχές και 7 γκολ. Αφού ακολούθησαν οι «περιπέτειες» των Κόνιασπορ και Λέφσκι Σόφιας, επέστρεψε στο κυπριακό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Ομόνοιας, όπου καθιερώθηκε ως δεξί μπακ. 

Γιώργος Οικονομίδης

Ο διεθνής μέσος είναι ο μοναδικός στα ρόστερ των ομάδων που φόρεσε τις φανέλες και των δύο ομάδων. Το περασμένο καλοκαίρι εξέφρασε πρόθεση αποχώρησης από το «Ηλίας Πούλλος» με την Ανόρθωση να βγάζει από το ταμείο της 50 χιλιάδες ευρώ για να τον πάρει στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». 

 
- Αν και αγωνίστηκαν σε επίσημο παιχνίδι μόνο στη μια εκ των δύο ομάδων οι Νικόλας Ασπρογένους και Πάουλο Κόστα πέρασαν από τα αποδυτήρια Ανόρθωσης και Ομόνοιας.