Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι αλλιώς

Η ποιότητα του προπονητή οποιασδήποτε ομάδας, σαφώς και δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την ηλικία του. Η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας προκύπτει στους τεχνικούς των νεοφώτιστων ομάδων  ΑΕΖ και Aναγέννησης. Τα 20 χρόνια διαφοράς του Νικόλα Μαρτίδη της ΑΕΖ και Αδάμου Αδάμου της Αναγέννησης δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ έψαξε και σας παρουσιάζει τις ηλικίες όλων των προπονητών αλλά και το προπονητικό τους παρελθόν προτού αναλάβουν τους πάγκους που διαχειρίζονται σήμερα. 
 
Δείτε αναλυτικά τους προπονητές όλων των ομάδων της Α’ κατηγορίας:
 
  • Νικόλας Μαρτίδης (ΑΕΖ) – 35 ετών
 
Ο νεαρότερος τεχνικός του πρωταθλήματος, Νικόλας Μαρτίδης, που βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΖ κατάφερε να πετύχει κάτι το ακατόρθωτο για την ομάδα από το Ζακάκι. Ο Κύπριος τεχνικός, κατάφερε την περσινή περίοδο να κατατάξει την ομάδα του δεύτερη στη βαθμολογία της Β’ κατηγορίας, πετυχαίνοντας έτσι την παρθενική εμφάνιση της ΑΕΖ στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας. 
 
  • Λιάσος Λουκά (Καρμιώτισσα) – 36 ετών
Ακόμη ένας νεαρός τεχνικός, είναι ο προπονητής της Καρμιώτισσας Λιάσος Λουκά. Το 2013, ο Κύπριος τεχνικός εντάχθηκε στην Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών έχοντας εκτός από το ρόλο ποδοσφαιριστή και το ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Ακολούθως τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε και ρόλο προπονητή της ομάδας οδηγώντας την Καρμιώτισσα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α’ κατηγορία.
 
  • Στάικος Βεργέτης (Νέα Σαλαμίνα) – 40 ετών
 
Ο νεοαποκτηθείς τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Στάικος Βεργέτης διετέλεσε προπονητής του Αστέρα από το 2013 και είναι μάλιστα ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Αστέρα Τρίπολης που τον οδήγησε σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
 
  • Πέδρο Εμάνουελ (Απόλλωνας) – 41 ετών
 
Ο Πέδρο Εμάνουελ αποκτήθηκε από τους «γαλάζιους» της Λεμεσού τον Ιούνιο του 2015, κατακτώντας με την ομάδα του ένα κύπελλο. Ο Πορτογάλος έκανε τα πρώτα προπονητικά του βήματα στην Ακαντέμικα την περίοδο 2011 – 13 και ακολούθως στην Αρούκα την περίοδο 2013 – 15.
 
  • Τόμας Κρίστιανσεν (ΑΠΟΕΛ) – 43 ετών
 
Γνωστός στο κυπριακό κοινό ο Τόμας Κρίστιανσεν ¨έφτιαξε" το όνομά του στον πάγκο της ΑΕΚ Λάρνακας τη διετία 2014-16. Ο Δανός τεχνικός των «γαλαζοκιτρίνων» αν και χωρίς αρκετά χρόνια στην προπονητική, ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε σπουδαίες ομάδες, όπως Μπαρτσελόνα Β, Βιγιαρεάλ και Αννοβέρο.
 
  • Ιμάνολ Ιδιάκεθ (ΑΕΚ) – 44 ετών
 
Ο Ισπανός Ιμάνολ Ιδιάκεθ που κάθισε φέτος στον πάγκο της ΑΕΚ, ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής από το 2008 στην Ρεάλ Σοσιεδάδ Β, όπου παρέμεινε μέχρι το 2010. Έπειτα, ο Ιμάνολ Ιδιάκεθ πέρασε από τις Ισπανικές Ελ Εχίλτο, Γκουικέλο, Ρεάλ Γιουνιόν, Τολέδο και Λέιδα.
 
  • Αντόνιο Πούτσε (Ανόρθωση) – 44 ετών
 
Ο τεχνικός της Ανόρθωσης, Αντόνιο Πούτσε, διετέλεσε ως βοηθός προπονητής σε ισπανικές ομάδες από το 2004 μέχρι το 2013. Ως πρώτος προπονητής κάθισε στον πάγκο το 2014 για λογαριασμό της Αλ Κατσία του Κουβέιτ για ένα χρόνο.
 
  • Νίκος Παναγιώτου (Ερμής) – 45 ετών
 
Ο τερματοφύλακας που έγραψε τη δική του ιστορία στην Ανόρθωση Αμμοχώστου για 17 ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε την καριέρα του  ως προπονητής από το 2009 στον ΑΣΙΛ. Ακολούθως, ο Νίκος Παναγιώτου καθοδηγούσε την Εθνική Κύπρου U17. προτού δουλέψει σε Ερμή και Νέα Σαλαμίνα για να επιστρέψει ξανά στους «φτεροπόδαρουςν».
 
  • Πάμπος Χριστοδούλου (ΑΕΛ)  – 48 ετών
 
Ο Κύπριος τεχνικός της ΑΕΛ, Πάμπος Χριστοδούλου ξεκίνησε ως προπονητής από την ομάδα της Δόξας την περίοδο 2005-2010. Επόμενοι του σταθμοί ήταν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΛ, η Ανόρθωση, ενώ απόλυτα πετυχημένο κρίνεται το πέρασμα του από τον πάγκο της Εθνικής για την περίοδο 2013-16. Σήμερα, βρίσκεται και πάλι στον πάγκο των "γαλαζοκιτρίνων" της Λεμεσού.
 
  • Θαλής Θεοδωρίδης (Άρης) – 49 ετών
Η προπονητική καριέρα του Ελλαδίτη Θαλή Θεοδωρίδη, ξεκινησε την περίοδο 1997-1998 από τον Αγγερικό Ζακύνθου (Δ’ εθνική κατηγορία) ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν διετέλεσε βοηθός και πρώτος προπονητής της Ζακύνθου. Από την περίοδο 2000 έως το 2010 διετέλεσε προπονητής τμημάτων υποδομής U11 -  U20. Ο Ελλαδίτης τεχνικός βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΛ Καλλονής το 2015 όπου παραιτήθηκε τον ίδιο χρόνο.
 
  • Λούκας Χατζηλούκας (Δόξα)  – 49 ετών
Ο Λούκας Χατζηλούκας είναι γνωστός στο φίλαθλο κοινό της Κύπρου από την πολύχρονη παρουσία του σαν ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ. Με την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας εργάστηκε στον ΑΠΟΕΛ ως τεχνικός διευθυντής προτού αναλάβει χρέη προπονητή στον Διγενή Ακρίτα Μόρφου και στην συνέχεια τον ΑΣΙΛ Λύσης.  Ο 49 χρόνος Κύπριος προπονητής ανάλαβε τα ηνία της Δόξας την αγωνιστική περίοδο 2012-13.
 
  • Βάλντας Ιβανάουσκας (Εθνικός Άχνας) – 50 ετών
Ο Λιθουανός τεχνικός του Εθνικού Άχνας ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το 2004 με ομάδες από την ίδια του την χώρα. Έπειτα βρέθηκε σε ομάδες του Αζερμπαιζάν και της Γεωργίας, με τον τελευταίο του σταθμό την Καμπαροσβκ της Ρωσίας για την περίοδο 2013-15.
 
  • Τζον Κάρβερ (Ομόνοια) – 51 ετών
Ο τεχνικός των «πρασίνων», Τζον Κάρβερ, εργάστηκε στη Νιούκαστλ την περίοδο 2014-15, της οποίας διετέλεσε πρώτος προπονητής, αλλά και βοηθός προπονητής, δίπλα από κορυφαίους τεχνικούς όπως ο Bobby Robson και Alan Pardew. Ο Άγγλος εργάστηκε επίσης ως προπονητής στις Λιντς, Τορόντο και Σιέφιλντ.
 
  • Αδάμος Αδάμου (Αναγέννηση Δερύνειας) – 55 ετών
Ο μακροβιότερος προπονητής στον πάγκο της Αναγέννησης αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία τεχνικός στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας. Ο Κύπριος τεχνικός, διετέλεσε συνολικά 12 χρόνια στον πάγκο της Δερύνειας (1996-2000,2009-2014,2015 – σήμερα) και θεωρείται ως ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας. Ο Αδάμος Αδάμου, κατάφερε να ανεβάσει τρεις φορές την Αναγέννηση στην πρώτη κατηγορία που παρομοίως έπραξε ως προπονητής σε Ονήσιλο (2000-03) και Αγία Νάπα (2004-08). Επίσης για μερικά διαστήματα υπήρξε τεχνικός των Ομόνοιας Αραδίππου, Διγενή και ΕΝΠ.