«Αντώνης Παπαδόπουλος»: Το καταφύγιο που έγινε στολίδι

Καμάρι της Ανόρθωσης στην προσφυγιά είναι το «Αντώνης Παπαδόπουλος, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από στάδια ξένων ευρωπαϊκών ομάδων. Είναι το μοναδικό γήπεδο στην Κύπρο που μπορεί να περάσει μια οικογένεια ολόκληρη τη μέρα της, δημιουργικά και ευχάριστα.
30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 12 Οκτωβρίου 1986 όταν η Ανόρθωση κέρδιζε με 5-0 τον Ερμή, στον ιστορικό πρώτο αγώνα που έγινε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Μερικές εκατοντάδες οπαδοί παρακολούθησαν το παιχνίδι  καθήμενοι στις ξύλινες κερκίδες της δυτικής πλευράς του γηπέδου. Στις 26 Ιουνίου 1986 το διοικητικό συμβούλιο όρισε τα μέλη της επιτροπής που θα είχε την άμεση υπευθυνότητα για την ανέγερση του σταδίου στην περιοχή Κόκκινες στη Λάρνακα. Ήταν μια υποανάπτυκτη περιοχή, μέσα σε έλος, δίπλα από συνοικισμό και λίγο έξω από τη Λάρνακα της τότε εποχής. Η γη που παραχωρήθηκε στην Ανόρθωση ανήκε σε Τουρκοκύπριο και απαλλοτριώθηκε από το κράτος, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πρώην πρόεδρος της «Κυρίας», Κυριάκος Θεοχάρους, κατέβαλε αργότερα αρκετά εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το όλο έργο στοίχισε περίπου 90.000 λίρες, σημαντικό μέρος των οποίων δαπανήθηκε από τον ΚΟΑ. Τα εγκαίνια του σταδίου-πήρε το όνομά του από τον εθνικό ήρωα Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος διετέλεσε προπονητής και παίκτης της ομάδας-έγιναν στις 26 Ιανουαρίου 1991 και εντάχθηκαν στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 80 χρόνων ιστορίας.
 
Η μετάλλαξη
 Η διετία 1997-98 ήταν για το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η περίοδος μετάλλαξης. Το γήπεδο της «Κυρίας» μεταμορφώθηκε σε ένα στολίδι. Η διοίκηση πρωτοπόρησε με την ομολογουμένως τολμηρή απόφαση να αφαιρέσει όλα τα κιγκλιδώματα του γηπέδου τα οποία διαχώριζαν τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο. Η 28η Ιανουαρίου 1998 αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό για την Ανόρθωση. Πλήρως ανακαινισμένο πλέον και κτισμένο βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το γήπεδο της Ανόρθωσης παίρνει τη σημερινή του μορφή. Η νέα διώροφη δυτική κερκίδα εγκαινιάζεται σε κλίμα ευφορίας και συγκίνησης, ενώ γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου.
Στις 11 Νοεμβρίου 2004 η κτηματική εταιρεία της Ανόρθωσης έγινε ο νόμιμος κάτοχος της γης και των εγκαταστάσεων του σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος», καταβάλλοντας το ποσό των 436.000 λιρών. Την περίοδο 2007 και 2008 η εταιρεία Quality έκτισε τα θεωρεία πολυτελείας στην ανατολική κερκίδα μεταμορφώνοντάς την. Τα έργα κόστισαν 700.000 ευρώ και αποτέλεσαν δωρεά της εταιρείας προς την Ανόρθωση.
Μια αιωνιότητα σε μια αίθουσα
Η πορεία της Ανόρθωσης στα αθλητικά, εθνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, ανοίγοντας την πόρτα του Μουσείο, που από τον Μάιο του 2010 λειτουργεί στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στο κάτω μέρος της Νότιας κερκίδας. Από τα πρώτα έγγραφα της ίδρυσής της Ανόρθωσης, μέχρι την ιστορική συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Οι θρυλικές μορφές του σωματείου, οι μάχες με τους αποικιοκράτες, η προσφυγιά και φυσικά τα πολλά τρόπαια φτάνουν και περισσεύουν για να αποδειχθεί η ιστορικότητα της «Μεγάλης Κυρίας».
 
 
Το ιστορικό κύπελλο της περιόδου 1974/75, το πρώτο μετά τον ξεριζωμό από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, βρίσκεται σε περίοπτη θέση.
Το μουσείο της Ανόρθωσης φτιάχτηκε με έξοδα του πρώην προέδρου της «Κυρίας» Ανδρέα Δημητρίου και του στενού του φίλου, Τέντι Σάγκι. Πρόκειται για Ιρλανδό επιχειρηματία που γνώρισε την Ανόρθωση μέσω του κ. Δημητρίου και προσφέρθηκε να συνεισφέρει οικονομικά στην  υλοποίηση της κατασκευής του μουσείου της προσφυγικής ομάδας.
Το τάμα στην Παναγία Σουμελά
Στις 19/11/10 η Ανόρθωση Αμμοχώστου εκπλήρωσε το τάμα στην Παναγία Σουμελά, με την ανέγερση εκκλησίας στη χάρη της, στη βορειοδυτική πλευρά του «Αντώνης Παπαδόπουλος». Το τάμα έγινε στην Τραπεζούντα το 2005, ότι σε περίπτωση πρόκρισης επί της Τραμπζονσπόρ θα κτιζόταν ομώνυμη εκκλησία στην Κύπρο. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό του οποίου χοροστάτησε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Μακραριότατος κκ. Χρυσόστομος ο Β’. «Ο αποψινός πανηγυρικός εσπερινός, τα θυρανοίξια, καθώς και τα εγκαίνια του πάρκου ειρήνης που προηγήθηκαν σήμερα, υπενθυμίζουν σε όλους ότι η Ανόρθωση δεν είναι τυχαία ομάδα. Είναι το παλαιότερο και πιο ιστορικό σωματείο στην Κύπρο, με τεράστια προσφορά στους αγώνες και στις θυσίες αυτού του τόπου», δήλωσε ο τότε πρόεδρος της «Κυρίας» Κυριάκος Κούσιος.

Μπουτίκ ευρωπαϊκών προδιαγραφών
Την εντυπωσιακότερη και πιο πλούσια σε είδη ένδυσης και αξεσουάρ μπουτίκ στην Κύπρο διαθέτει η Ανόρθωση από τις 16 Αύγουστου 2013. Η ανακαίνιση στο κατάστημα της «Κυρίας», το οποίο βρίσκεται κάτω από τη δυτική εξέδρα του σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος», κόστισε 250.000 ευρώ, ποσό το οποίο δαπάνησε η εταιρία IBG (International Business Group) η οποία είχε για περίπου ένα χρόνο την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρεπόρτερ» ο μηνιαίος τζίρος της μπουτίκ κυμαίνεται στις 18.000 ευρώ. Τα έσοδα που εισρέουν στα ταμεία της «Κυρίας» ακόμα και σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πριν την ανακατασκευή της μπουτίκ.
150 διαφορετικά είδη ρουχισμού και 48 αξεσουάρ μπορεί να βρει κάποιος στην μπουτίκ της Ανόρθωσης. Τα προϊόντα είναι ταξινομημένα σε πέντε διαφορετικά τμήματα. Τα είδη ρουχισμού και αξεσουάρ χωρίζονται σε βρεφικά, παιδικά, γυναικεία και ανδρικά, ενώ υπάρχει ειδικό ξεχωριστό κομμάτι για τις επίσημες φανέλες και άλλα είδη ρουχισμού που χρησιμοποιεί η ομάδα ποδοσφαίρου, όπως φόρμες, φανέλες προπόνησης, φούτερ και σακάκια.
Η επίσημη φανέλα της «Κυρίας» κοστίζει 55 ευρώ η ανδρική και 45 ευρώ η παιδική. Το πάνω μέρος της φόρμας πωλείται στα 50 ευρώ και το κάτω στα 45, ενώ το φούτερ της προπόνησης κοστίζει 30 ευρώ. Στα 110 ευρώ κοστολογείται το σακάκι, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ 10% έκπτωση γίνεται στους κατόχους καρτών διαρκείας.

Υπερσύχρονα γραφεία
Στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε το «Αντώνης Παπαδόπουλος» να μπορεί να φιλοξενεί Ευρωπαϊκούς αγώνες σε επίπεδο ομίλων, υλοποιήθηκε η μεταφορά των γραφείων από την Ανατολική στη Δυτική εξέδρα.  Μετά από πυρετώδεις ενέργειες, έγινε εφικτή η μετακόμιση των γραφείων του συλλόγου και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά και εντυπωσιακό, αφού οι νέες εγκαταστάσεις του υπαλληλικού προσωπικού είναι πρωτοποριακές.

Τα έργα κόστισαν περίπου 400 χιλιάδες ευρώ, με τη διοίκηση της Ανόρθωσης να μην πληρώνει ούτε ευρώ, καθώς την κατασκευή των νέων γραφείων ανέλαβε η εταιρία «D.Ellinas Group», με την συμφωνία να προνοεί αποπληρωμή μέσω διαφήμισης. Στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» υπάρχει και η αίθουσα «Κυριάκος Θεοχάρους» που χρησιμοποιείται για τις δημοσιογραφικές διασκέψεις, ενώ απομένουν κάποιες διορθώσεις στα δημοσιογραφικά θεωρεία και το φωτισμό ώστε να πάρει την έγκριση της ΟΥΕΦΑ