Οι οδυνηρές συνέπειες από τη συμμετοχή στην Α’ κατηγορία

Από τις 41 ομάδες που αγωνίσθηκαν στην Α’ κατηγορία (διαβάστε ΕΔΩ σχετικό θέμα), οι οκτώ έχουν μόλις μία συμμετοχή. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται βεβαίως οι ΑΕΖ και Καρμιώτισσα που στη φετινή σεζόν συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο πιο ψηλό επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου.
 
Η φετινή συμμετοχή των δύο ομάδων μπορεί να είναι ιστορική, όμως παθήματα προηγούμενων περιπτώσεων υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση να μην καταλήξει, σε βάθος χρόνου, σε θρήνο αυτό που τώρα θεωρείται επιτυχία.
 
 
Πιο κάτω καταγράφουμε περιπτώσεις ομάδες που εμφανίστηκαν στην Α’ κατηγορία από το 2000 και έπειτα και στη συνέχεια… εξαφανίστηκαν:
 

-ΑΕΚ Κουκλιών-ΑΕΠ
Τι έκανε: Ιδρύθηκε το 1968 και μέχρι το 2006 αγωνιζόταν στις διοργανώσεις της ΠΟΑΣΠ (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγροτικών Σωματείων Πάφου). Το 2006 κέρδισε το πρωτάθλημα ένταξης και έτσι εντάχθηκε στην ΚΟΠ και μέχρι το 2011 συμμετείχε στο πρωτάθλημα Δ’ κατηγορίας. Από τότε άρχισαν οι συνεχόμενοι άνοδοι με αποτέλεσμα το 2013-14 η ομάδα των Κουκλιών να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια.
 Τι κάνει: Η παρουσία της στην Α’ κατηγορία ήταν και η τελευταία με αυτή την ονομασία, αφού μετά το τέλος της χρονιάς - που την βρήκε στην 12η θέση – διαβαθμίστηκε και ακολούθησε η ενοποίηση με την ΑΕΠ και η ομάδα μετονομάστηκε σε Πάφος FC. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΕΠ είχε ιδρυθεί το 2000 (συγχώνευση Ευαγόρα-ΑΠΟΠ) και διατηρήθηκε στη ζωή μέχρι το 2014 μετρώντας 10 παρουσίες στην Α’ κατηγορία.

 

-ΘΟΪ Λακατάμιας
Τι έκανε: Έφτασε στο ψηλότερο σημείο, δηλαδή στην Α’ κατηγορία , την περίοδο 2005-06. Με απολογισμό μία νίκη – την πέτυχε εκτός έδρας στην 24η αγωνιστική σε βάρος του Ολυμπιακού (0-1) - και τέσσερις ισοπαλίες είναι αυτονόητο ότι η παρουσία της ομάδας της Λακατάμιας στα μεγάλα σαλόνια κράτησε μόλις για ένα χρόνο.
Τι κάνει: Από τότε αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες, φθάνοντας μέχρι και την Δ’ κατηγορία. Στην περσινή χρονιά κατάφερε να επιστρέψει μετά από επτά χρόνια στην Β’ κατηγορία, όπου συμμετέχει και στην τρέχουσα σεζόν.
 
 
-Ονήσιλος
Τι έκανε: Την περίοδο 2003-04 η ομάδα της Σωτήρας πέτυχε την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της, συμμετέχοντας στην Α’ κατηγορία. Στην μοναδική του παρουσία στην ανώτατη κατηγορία με απολογισμό τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και 19 ήττες (15 βαθμούς), ο Ονήσιλος τερμάτισε προτελευταίος και έτσι την επόμενη χρονιά βρέθηκε ξανά στην Β’ κατηγορία.
Τι κάνει:  Τα επόμενα χρόνια στην Β’ κατηγορία ήταν δύσκολα, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2013-14 κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε από οικονομικά προβλήματα που είχαν ως συνέπεια τον υποβιβασμό στην Γ’ κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας. Τον Ιούλιο του 2014 ο Ονήσιλος αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας και τα μητρώα της ΚΟΠ. Μετά τη διάλυσή του, ιδρύθηκε στη θέση του ο Ονήσιλος Σωτήρας 2014 και εντάχθηκε στην ΠΟΑΛ (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αμμοχώστου-Λάρνακας). Φέτος αγωνίζεται στην μικρότερη κατηγορία της ΚΟΠ (Παγκύπριο Πρωτάθλημα Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ).
 
 

-Ατρόμητος Γεροσκήπου
Τι έκανε: Εκ των ιδρυτών της ΠΟΑΣΠ, κατάφερε το 2004 να ανεβεί στην Δ’ κατηγορία και μέχρι το 2008 βρέθηκε στην Α’ κατηγορία. Η μοναδική νίκη στην Α’ κατηγορία ήταν σε βάρος της ΑΕΚ, η οποία πραγματοποίησε τότε την χειρότερη της χρονιά και στο τέλος της σεζόν διαβαθμίστηκαν μαζί.
 Τι κάνει: Τα επόμενα χρόνια η ομάδα της Γεροσκήπου αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Μετά από τρεις σεζόν στην Β’ κατηγορία, βρέθηκε στην Γ’ και λόγω μη συμμόρφωσης σε αποφάσεις της ΦΙΦΑ δεχόταν συνεχώς αφαιρέσεις βαθμών. Το 2013 δεν δήλωσε συμμετοχή για το πρωτάθλημα Δ’ κατηγορίας με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τα μητρώα της ΚΟΠ, ενώ στη συνέχεια η ομάδα διαλύθηκε.
 

-Εθνικός Άσσιας
Τι έκανε: Την περίοδο 1997-98 συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία. Τα επόμενα χρόνια λειτούργησε σαν «ασανσέρ» και έπαιξε για άλλες δύο σεζόν (1999-2000, 2001-2002) στα μεγάλα σαλόνια. Ποτέ δεν κατάφερε να κρατηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Α’ κατηγορία, καθώς πέραν από κάποιες μεγάλες νίκες σε βάρος μεγάλων ομάδων (όπως εναντίον του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1997-98 και του Απόλλωνα στις άλλες δύο παρουσίες), δεν μπόρεσε να αποφύγει τη συμπερίληψη στην τριάδα της διαβάθμισης.
Τι κάνει: Από το 2002 και έπειτα δεν επέστρεψε ποτέ στην Α’ κατηγορία. Πηγαινοέρχεται από την Γ’ στην Β’ κατηγορία. Φέτος συμμετέχει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία μετά από τρία χρόνια στην Γ’. Την περίοδο 2010-11 αναδείχθηκε κυπελλούχος Γ’-Δ’ κατηγορίας.
 

-Διγενής Μόρφου
Τι έκανε: Τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή κατάφερε, παρά τα προβλήματα, να κρατηθεί στην Α’ κατηγορία. Η διαβάθμιση το 1979 τον κράτησε μακριά από τα σαλόνια για 21 χρόνια. Στη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2009 κατέγραψε έξι παρουσίες στο γκρουπ των «μεγάλων», οι πέντε εξ αυτών συνεχόμενες.
Τι κάνει: Μετά την πτώση στην Β’ κατηγορία (2007) άρχισε σιγά-σιγά να σβήνει. Από το 2012 και έπειτα συνεχώς βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού  και πολύ κοντά στην ανακοίνωση για αναστολή του τμήματος. Μέχρι σήμερα γίνονται προσπάθειες για να μπορέσει ο Διγενής να κρατηθεί στη ζωή. Τα τελευταία έξι χρόνια αγωνίζεται στην Γ’ κατηγορία.
 
- ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγεια
Τι έκανε: Εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη το 2003 και μέχρι το 2005 έφτασε μέχρι την Α’ κατηγορία. Η πρώτη χρονιά δεν ήταν πετυχημένη και διαβαθμίστηκε, όμως σύντομα επέστρεψε. Από το 2007 μέχρι το 2011 ο ΑΠΟΠ/Κινύρας ήταν στους μεγάλους, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του κυπέλλου το 2009.
Τι κάνει: Μετά την επιστροφή στην Β’ κατηγορία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Οι τιμωρίες για αφαίρεση βαθμών διαδεχόταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να βρεθεί από την 5η θέση στο γκρουπ υποβιβασμού. Το καλοκαίρι του 2012 η FIFA αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας σε χαμηλότερη κατηγορία λόγω χρεών και σύντομα πάρθηκε η απόφαση για διάλυση της ομάδας.
 

 

-ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς
Τι έκανε: Συνολικά η ΑΠΕΠ μετρά εφτά παρουσίες στην Α’ κατηγορία. Η τελευταία ήταν τη σεζόν 2009-10 όταν κατετάγη στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα – σε σύνολο 14 ομάδων. Από τότε δεν μπόρεσε να πάρει ξανά τροχιά προς τα πάνω, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια πήρε τον κατήφορο φθάνοντας μέχρι την Γ’ κατηγορία. 
Τι κάνει: Μάλιστα, έφθασε στην πύλη της Δ’ κατηγορίας όντας στην 14η θέση – σε σύνολο 16 ομάδων - του περσινού πρωταθλήματος Γ’ κατηγορίας, όμως γλίτωσε τη διαβάθμιση αφού ο Νίκος & Σωκράτης Ερήμης αποχώρησε από το πρωτάθλημα.