Που είναι και τι κάνουν οι πρώην αστέρες των κυπριακών ομάδων

Την περσινή σεζόν αποτέλεσαν βασικά «γρανάζια» στις «μηχανές» των μεγάλων ομάδων και το περασμένο καλοκαίρι κούνησαν μαντήλι και την έκαναν για… άλλες πολιτείες.
 
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ εντόπισε τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι επί το πλείστον διακρίθηκαν στο κυπριακό πρωτάθλημα και καταγράφει τις επιδόσεις τους στα πρωταθλήματα όπου αγωνίζονται.  
 
ΑΠΟΕΛ
ΓΚΙΓΙΕΡΜΕ ΑΜΟΡΙΝ-ΑΛ ΦΑΤΕΧ
Βασικός στα δύο από τα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο Γκιγιέρμε Αμορίν. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός ενσωματώθηκε αργοπορημένα στην Αλ Φατέχ και έχασε τα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος. Η ομάδα του βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις ένα βαθμό σε τέσσερα ματς.
 
ΤΟΜΑΣ ΝΤΕ ΒΙΝΣΕΝΤΙ-ΑΛ ΣΑΜΠΑΜΠ
Ρόλο ηγέτη ανέλαβε με το καλημέρα στην Αλ Σαμπάμπ ο Τόμας ντε Βινσέντι. Ο Αργεντινός επιτελικός μέσος πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φόρεσε τη φανέλα με το «10» στην πλάτη και σε δύο αγώνες πρωταθλήματος (αγωνίστηκε βασικός) σκόραρε ένα εντυπωσιακό τέρμα. Βασικός ήταν και στο παιχνίδι για το παιχνίδι του «Arabian Gulf Cup» κόντρα στην Αλ Νασρ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που βρήκε νικήτρια την ομάδα του ντε Βινσέντι με 2-1.
 
ΖΟΡΝΤΙ ΚΟΔΙΝΑ-ΡΕΟΥΣ ΝΤΕΠΟΡΤΙΟΥ
«Διακοπές» έκανε το πρώτο εξάμηνο παραμονής του στην Κύπρο και τον «Αρχάγγελο» ο Ζόρντι Κοδία, «διακοπές» συνεχίζει και στην Ισπανία. Ο 34χρονος τερματοφύλακας, που είχε θετικό πέρασμα από την Πάφος FC το δεύτερο εξάμηνο της περσινής σεζόν, δεν κατέγραψε ούτε μια συμμετοχή με την Ρέους Ντεπόρτιου, στο πρωτάθλημα της Σεγκούντα Ντιβιζιόν.
 
ΑΕΚ
ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΥΤΙΔΗΣ-ΡΟΝΤΑ
Το διαζύγιο του Νέστορα Μυτίδη με την ΑΕΚ ήταν επεισοδιακό με τον Κύπριο διεθνή επιθετικό να μετακομίζει στην Ολλανδία για χάρη της Ρόντα των Γιάννη Αναστασίου και Τον Κάανεν. Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έπαιξε έξι παιχνίδια στη νέα του ομάδα (μόλις τα δύο ως βασικός) και παραμένει ακόμα «άσφαιρος» αν και του παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για να πετύχει το παρθενικό του τέρμα στο πρωτάθλημα Ολλανδίας.
 
ΤΟΝΙΟ ΡΑΜΙΡΕΘ-ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ

Επεισοδιακή ήταν και η αποχώρηση του Τόνιο Ραμίρεθ από την ομάδα της Λάρνακας. Ο Ισπανός τερματοφύλακας επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους που καθιστούσαν αναγκαία την παραμονή του στην Ισπανία και η Ρεάλ Σοσιεδάδ ήλπιζε ότι θα πάρει χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα τον 29χρονο πορτιέρε. Εν τέλει πλήρωσε την ΑΕΚ για να κάνει δικό της τον Τόνιο, ο οποίος δεν φόρεσε ακόμη γάντια στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν.

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΡΟΜΑΡΙΚ-NORTH EAST UNITED

Στην Ινδία βγάζει το… ψωμί του ο Κριστιάν Ρομαρίκ. Ο Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός με την σπουδαία καριέρα σε Σεβίλλη, Σαραγόσα και Μπαστιά, διανύει τα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Επόμενος σταθμός του μετά την Ομόνοια είναι η North East United με τη φανέλα της οποίας μετρά δύο συμμετοχές.
 

ΑΝΤΡΑΖ ΚΙΡΜ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ

Από τους βασικούς συντελεστές της πορείας της Ολύμπια Λουμπλιάνας που οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος Σλοβενίας είναι ο Άντραζ Κιρμ. Ο πρώην εξτρέμ της Ομόνοιας έπαιξε και στα 12 παιχνίδια του πρωταθλήματος ( τα ένδεκα ως βασικός) και πέτυχε ένα γκολ.

ΑΝΤΡΕ ΣΚΕΜΠΡΙ-ΜΠΟΑΒΙΣΤΑ

Σήριαλ ήταν το περασμένο καλοκαίρι το μέλλον του Αντρέ Σκέμπρι. Ο Μαλτέζος επιθετικός έβαλε εν τέλει υπογραφή σε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μποαβίστα, όπου μετρά έξι συμμετοχές και ένα γκολ σε σύνολο εφτά αγώνων πρωταθλήματος. Η Μποαβίστα βρίσκεται στην 7η θέση του πρωταθλήματος Πορτογαλίας.
 

ΙΒΑΝ ΡΟΥΝΙΕ-ΓΙΑΓΚΕΛΟΝΙΑ

50 χιλιάδες ευρώ πλήρωσε το καλοκαίρι η Γιαγκελόνια για να πάρει τα δικαιώματα του Ιβάν Ρούνιε από την Ομόνοια. Ο Κροάτης στόπερ μετρά οκτώ συμμετοχές στην ενδεκάδα της πρωτοπόρου του πολωνικού πρωταθλήματος με 23 βαθμούς σε 11 παιχνίδια.

ΑΠΟΛΛΩΝ
ΕΛΙΖΙΟ-ΒΙΖΕΛΑ
Αν και έψαξε το ενδεχόμενο παραμονής του στο κυπριακό πρωτάθλημα ο πρώην αριστερός μπακ του Απόλλωνα βρήκε κλειστές πόρτες και συμφώνησε με την Βιζέλα, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Πορτογαλίας. Ο Ελίζιο χρησιμοποιείται στη θέση του αριστερού εξτρέμ στη νέα του ομάδα και γι’ αυτό έχει συχνή επαφή με τα δίχτυα (τρία τέρματα σε εννέα παιχνίδια) με την Βιζέλα να είναι στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και να δείχνει ικανή να διεκδικήσει άνοδο στην πρώτη κατηγορία.
 
ΛΕΑΝΤΡΟ ΦΡΕ’Ι’ΡΕ-ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ ΤΣΑΒΕΣ
Αναντικατάστατο στέλεχος της ευχάριστης έκπληξης του πορτογαλικού πρωταθλήματος είναι ο Λεάντρο Φρέιρε. Ο Βραζιλιάνος στόπερ δεν έχασε ούτε λεπτό συμμετοχής στα εφτά παιχνίδια πρωταθλήματος, με την Ντεπορτίβο Τσάβες να είναι στην 5η θέση της βαθμολογίας έχοντας με έξι γκολ παθητικό τη δεύτερη καλύτερη αμυντική γραμμή, δύο τέρματα περισσότερα από τις υπερδυνάμεις της χώρας Μπενφίκα και Πόρτο.
 
ΛΟΥΚΑ ΣΤΟΓΙΑΝΟΒΙΤΣ-ΜΟΥΣΚΡΟΝ
Από τους μέσους που έχουν το γκολ στο… πιάτο είναι ο Λούκα Στογιάνοβιτς. Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής χρησιμοποιήθηκε μόλις σε τρία παιχνίδια στη βασική ενδεκάδα της Μουσκρόν και πέτυχε τρία τέρματα. Συνολικά έπαιξε σε έξι παιχνίδια στις εννέα αγωνιστικές του βελγικού πρωταθλήματος, με την ομάδα του να βρίσκεται στη 12η θέση του πίνακα.
 
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ-ΓΟΥΟΛΣΟΛ
Μέρα με τη μέρα ο Ανδρέας Μακρής εγκλιματίζεται περισσότερο στο απαιτητικό αγγλικό ποδόσφαιρο. 10 συμμετοχές στην Λιγκ 1, κατέγραψε ο πρώην παίκτης της Ανόρθωσης που πιστώθηκε τρεις ασίστ και μερικές πολύ καλές εμφανίσεις.
 
ΜΑΡΚΟΥΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ- ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ
Η επιλογή της Άαλμποργκ να αποκτήσει τον Μάρκους Χόλγκερσον το περασμένο καλοκαίρι παραξένεψε, καθώς ο Σουηδός αμυντικός υπέπεσε σε σωρεία λαθών κατά το διάστημα παραμονής του στην Ανόρθωση. Ο πανύψηλος αμυντικός είναι βασικός στην ομάδα της Δανίας (10 συμμετοχές σε 12 παιχνίδια) με την Άαλμποργκ να είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας.
 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΒΡΑΑΜ-ΛΑΡΙΣΑ
Περίοδο δεύτερης νιότης (όχι πως τον πήραν τα χρόνια, άλλωστε είναι μόλις 29 ετών) διανύει ο Ανδρέας Αβραάμ στη Λάρισα. Ο Κύπριος εξτρέμ είναι από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκα και σημείωσε ήδη δύο τέρματα, ένα λιγότερο απ’ όσα είχε πετύχει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περασμένης περιόδου.
 
ΤΟΝΙ ΚΑΛΒΟ-ΒΕΡΟΙΑ
Η καριέρα του Τόνι Κάλβο πήρε την κατιούσα και απ’ ότι φαίνεται ούτε η επιστροφή του στα γήπεδα της Ελλάδας, όπου διέπρεψε με τη φανέλα του Άρη, θα σταθεί ικανή να τον αναγεννήσει. Ο Ισπανός δεξιός εξτρέμ έπαιξε στα δύο (ένα βασικός) από τα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος. Στη βαριά ήττα με 6-1 από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και στην ήττα με 2-1 από την ΑΕΚ.
 
ΝΤΙΝΟ ΝΤΛΟΒΟΥ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ
«Άσφαιρος» παραμένει στην Καραμπάχ ο Ντίνο Ντλοβού. Ο Νοτιοαφρικανός επιθετικός μετρά τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται στην 7η αγωνιστική και η Καραμπάχ είναι στην 3η θέση με 13 βαθμούς, έξι λιγότερους από την πρωτοπόρο Καμπάλα.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑ’Ι’΄ΦΗΣ-ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ

Οι μετοχές του Κωνσταντίνου Λαΐφη αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στο Βέλγιο. Αν και στο ξεκίνημα της σεζόν έμεινε στον πάγκο στις δύο πρώτες αγωνιστικές, ακολούθως έπαιξε αλλαγή μια φορά, προτού πάρει τη φανέλα βασικού… στο σπίτι. Έξι φορές ενδεκαδάτος στα μετόπισθεν της Σταντάρ και ήδη οι φίλοι της ομάδας άρχισαν να φωνάζουν τ’ όνομά του.  
 
ΑΕΛ
ΜΑΤΙΕ ΚΟΥΤΑΝΤΕΡ-ΛΑΒΑΛ

Την περσινή σεζόν αποτέλεσε τον «κινητήριο μοχλό» στη μεσαία γραμμή της ΑΕΛ. Ο Πάμπος Χριστοδούλου ήθελε να τον διατηρήσει στο ρόστερ των «γαλαζοκιτρίνων», όμως 30χρονος πολυσύνθετος μέσος προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Λαβάλ. Στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας ο Κουταντέρ έπαιξε και στα δέκα παιχνίδια, σκοράροντας μάλιστα δύο τέρματα. Η Λαβάλ είναι στην 17η θέση (σε σύνολο 20 ομάδων), ακριβώς πάνω από τη ζώνη του υποπιβασμού.
 
ΑΝΤΡΙΑΝ ΑΓΚΑΝΟΒΙΤΣ-ΣΤΕΑΟΥΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

Στην πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Ρουμανίας, Στεάου Βουκουρεστίου, συνεχίζει την καριέρα του ο Αντριάν Αγκάνοβιτς. Ο Κροάτης ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στα έξι από τα δέκα παιχνίδια πρωταθλήματος, τα πέντε εκ των οποίων στη βασική ενδεκάδα.