Η πρώτη επίσκεψη του ΑΠΟΕΛ στο «Γ. Καραϊσκάκης», πριν 47 χρόνια

Η πρώτη επίσκεψη του ΑΠΟΕΛ στο «Γ. Καραϊσκάκης» έγινε για μια σχετικά άγνωστη διοργάνωση, το Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε επί Χούντας και διήρκεσε μέχρι το 1976. Σε αυτό το θεσμό βρίσκονταν αντιμέτωποι οι Κυπελλούχοι Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα οι γαλαζοκίτρινοι ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που μετείχε, αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό. 

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο ΓΣΠ και έληξε ισόπαλο 2-2, με τους Πειραιώτες να ισοφαρίζουν στο 89’, ενώ στη ρεβάνς επικράτησαν με 5-2.

Π Ι Ν Α Κ Α Σ
Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος
ΑΠΟΕΛ – Ολυμπιακός Πειραιώς 2-2
2 Απριλίου 1969
Στάδιο:
ΓΣΠ
Θεατές: 8.000
Γκολ: 45’ Νίκαρος Αγαθοκλέους, 46’ Τάκης Χαϊλής / 33’, 89’ Μποτίνος
ΑΠΟΕΛ: Παπαγεωργίου, Στέλιος Χαριτάκης, Δημήτρης Χιώτης, Σταυράκης Παρασκευά, Παντέλας Κωνσταντινίδης, Στεφανής Μιχαήλ, Νικάκης Καντζηλιέρης, Νίκαρος Αγαθοκλέους, Τάκης Χαϊλής, Ανδρέας Πάκκος, Αντρέας Στυλιανού

- Το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» μετά τον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία.

 

Ολυμπιακός Πειραιώς – ΑΠΟΕΛ 5-2
21 Απριλίου 1969
Στάδιο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Γκολ: 6’ Αγγελής, 46’, 60’ Βασιλείου, 56’ Μίχας, 63’ Κορωνιάς / 37’ Στυλιανού, 88’ (πεν) Ανδρέου
Θεατές: 15.000
ΑΠΟΕΛ: Παπαγεωργίου, Λευτέρης Πούλιας (Κολοκάσης), Δημήτρης Χιώτης, Σταυράκης Παρασκευά, Παντέλας Κωνσταντίνιδης, Στεφανής Μιχαήλ, Νικάκης Καντζηλιέρης, Νίκαρος Αγαθοκλέους, Στέλιος Χαριτάκης, Ανδρέας Πάκκος, Ανδρέας Στυλιανού (Σολής Ανδρέου)

- Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ όπως παρατάχθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 21 Απριλίου 1969, μπροστά σε 15.000 κόσμο.
 
- Στιγμιότυπο από τον αγώνα στο Φαληρικό στάδιο.
 
- Ο αρχηγός του ΑΠΟΕΛ Παντέλας Κωνσταντινίδης, με τον Κύπριο αρχηγό του Ολυμπιακού Π., Παύλο  Βασιλείου, πριν τον αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης».
 
- Φάση από τον αγώνα. Διακρίνεται ο Δημήτρης Χιώτης, του ΑΠΟΕΛ. 
 

Οι αναμετρήσεις της σεζόν 1973-74
Τη σεζόν 1973-74, στο δρόμο προς την παραμονή στην Α’ Εθνική, ο ΑΠΟΕΛ έχασε δύο φορές από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Με 1-0 στο  ΓΣΠ και 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (υπάρχει σχετικό βίντεο).

 

Υ.Γ. – Είναι άξιο αναφοράς πως ενώ και οι δύο ομάδες έχουν και σήμερα ως έδρα τα γήπεδα ΓΣΠ και «Γ. Καραϊσκάκης», αντίστοιχα, κανένα από τα δύο δεν είναι αυτό που ήταν τότε. Και τα δύο γκρεμίστηκαν, με το ΓΣΠ να μεταφέρεται σε άλλον χώρο το 2000, ενώ το «Γ. Καραϊσκάκης» ανεγέρθηκε ξανά το 2004 στον ίδιο χώρο, με διαφορετική φορά.