To αντίο σ' ένα "μάγο" των γηπέδων (vid+pics)

3/07/2012, η Ομόνοια ανακοινώνει την απόκτηση του Νούνο Ασίς. Ενός 35χρονου ποδοσφαιριστή, που αν και είχε πλούσιες παραστάσεις από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εντούτοις η ηλικία του και το άγνωστο των δυνατοτήτων του δεν ενθουσίασαν αρκετά τον κόσμο.
 
Την απόκτησή του εισηγήθηκε ο τότε προπονητής της Ομόνοιας, Νεόφυτος Λάρκου, ο οποίος είχε πάρει πολύ καλές συστάσεις από συνεργάτη του που πήγε να παρακολουθήσει ένα αγώνα έχοντας μεταγραφικό στόχο τον Αντράντε!
 
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου ένα μήνα, μιας και ο Ασίς δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Βιτόρια Γκιμαράες. Η επιμονή των πρασίνων και συμβολή του κουμπάρου του Μπρούνο Αγκουιάρ συνέτειναν στο να φορέσει την πράσινη φανέλα, με την οποία έμελλε να λατρευτεί.


Το ξεκίνημα της καριέρας του
Ο Νούνο Ασίς γεννήθηκε στην Λούσα, που βρίσκεται στο κέντρο της Πορτογαλίας – σύμφωνα με την καταμέτρηση του 2011 ο πληθυσμός της φθάνει τους 17,604 κατοίκους. Καλλιέργησε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ της Λισσαβόνας. Το 1996 άρχισε η περιπλάνησή του, ως δανεικός, σε διάφορες ομάδες της Πορτογαλίας. Για τρία χρόνια (1996-1999) αγωνίστηκε στην Λουρινανένσε και από ένα στις Αλβέρσα (1999-2000) και Γκιλ Βισέντε (2000-2001). Με την Αλβέρσα έκανε και το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία της χώρας του. Το παρθενικό του παιχνίδι στα σαλόνια ήταν στις 28 Αυγούστου 1999, όταν έπαιξε για 16 λεπτά στην έδρα της Πόρτο.

Η Γκιμαράες και η μεγάλη μεταγραφή
Το 2001 ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με την Σπόρτινγκ και άνοιξε νέα σελίδα στην καριέρα του φθάνοντας σε συμφωνία με την Βιτόρια Γκιμαράες. Παρέμεινε εκεί για τρία χρόνια έχοντας 108 συμμετοχές και 11 τέρματα. Το 2004 ήρθε η μεγάλη πρόταση, καθώς πήγε στην Μπενφίκα ως αντικαταστάτης του Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Σύμφωνα με πορτογαλικά δημοσιεύματα ο παίκτης κατέληξε στην Μπενφίκα μέσω της Ντιναμό Μόσχας, η οποίο τον αγόρασε 600.000 ευρώ και τον έδωσε δανεικό στην πορτογαλική ομάδα. Ρόλο στη μεταγραφή έπαιξε ο γνωστός ατζέντης Ζόρζε Μέντες. «Είμαι ενθουσιασμός για τη μεταγραφή στην Μπενφίκα, είμαι απίστευτα ικανοποιημένος που θα αγωνιστώ σε ένα από τους καλύτερους πορτογαλικούς συλλόγους. Πέρασα ωραίες στιγμές στην Βιτόρια και πάντοτε θα είναι ένας ξεχωριστός σύλλογος για εμένα» είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Στην πρώτη του χρονιά στην Μπενφίκα ευτύχησε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα.


 
Το δράμα του ντόπινγκ
Η πιο δύσκολη περίοδος στην καριέρα του Νούνο Ασίς ήταν τον Δεκέμβριο του 2005, όταν είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ – μετά από αγώνα με την Μαρίτιμο (03/12). «Πάντα σκεφτόμαστε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε άλλους ανθρώπους. Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει καμιά απαγορευμένη ουσία. Ξέρω ότι η κατάσταση μου δεν είναι εύκολη αυτή τη στιγμή, αλλά έχω πίστη σε όλους τους ανθρώπους που είναι στο πλευρό μου» δήλωσε μετά από αυτή την εξέλιξη.
Η UEFA του επέβαλε τιμωρία αποκλεισμού για έξι μήνες. Ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, μπήκε στη διαδικασία να ερευνήσει το θέμα αμφισβητώντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, καθώς υπήρξε καθυστέρηση 72 ωρών από την ώρα της δειγματοληψίας μέχρι την ανάλυση των ούρων. Η κινητοποίηση του επέφερε αποτελέσματα, αφού ο Ασίς αθωώθηκε. Είχαν περάσει όμως ήδη οι πέντε από τους έξι μήνες που του είχαν επιβληθεί.
Το θέμα δεν έληξε. Η πλευρά της Μπενφίκα συνέχισε το θέμα κατηγορώντας τους υπευθύνους. Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν στοιχεία που έκριναν ένοχο τον παίκτη, έτσι η ποινή του επεκτάθηκε τελικά για ένα χρόνο. Καθαρή εικόνα σχετικά με το θέμα δεν υπήρξε ποτέ. Πάντως, ο παίκτης είχε την υποστήριξη από οπαδούς και συμπαίκτες.
 

 
Βιτόρια και Σαουδική Αραβία
Τον Ιανουάριο του 2009 επέστρεψε και πάλι στην Βιτόρια Γκιμαράες. Το 2010 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας. Μαζί με τον Πάουλο Ζόρζε Βιέιρα Άλβες αποτέλεσαν το δίδυμο των ξένων της ομάδας για ένα χρόνο. Αν και η συμφωνία ήταν για δύο χρόνια, ο Ασίς το καλοκαίρι του 2011 φόρεσε και πάλι τη φανέλα της Βιτόρια.


Η αρχή στους πράσινους
Η νέα θητεία του στην Βιτόρια κράτησε για ένα χρόνο, καθώς στη συνέχεια κατηφόρισε για την Κύπρο. Η απόφασή του πάρθηκε μετά από μπόλικη σκέψη, μιας και ήταν πολύ δύσκολο να μετακινήσει την οικογένειά του σε άλλη χώρα. Η πίεση του Αγκουιάρ επέφερε καρπούς.
Το πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα της Ομόνοιας ήταν στις 2 Αυγούστου 2012 στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα (0-0), στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Έπαιξε μέχρι το 70’ και η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή. Είχε χάσει μεγάλο μέρος της προετοιμασίας και ήταν πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης. Σταδιακά άρχισε να παίρνει στροφές και σύντομα κέρδισε την αγάπη του κόσμου και το όνομά του έγινε σύνθημα από τους οπαδούς.

 

 
Η περιπετειώδης ανανέωση
Το καλοκαίρι του 2014 το συμβόλαιο του Νούνο Ασίς ολοκληρώθηκε. Αρχικά φαινόταν ότι ο Πορτογάλος θα αποχωρούσε. Μπήκε διακοπές στη χώρα του, έχοντας προτάσεις από πορτογαλική ομάδα, τον Ερμή και την Νέα Σαλαμίνα (προπονητής της τότε ήταν ο Νεόφυτος Λάρκου). Ο ίδιος όμως προσέγγισε τους ιθύνοντες της Ομόνοιας – δηλαδή τον πρόεδρο Δώρο Σεραφείμ και τον προπονητή Κώστα Καϊάφα – και αποδεχόμενος τελικά μία πρόταση με χαμηλότερους οικονομικούς όρους παρέμεινε στο τριφύλλι.


Καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς
Αν και πάτησε το 37ο έτος της ηλικίας του, εντούτοις ο Νούνο Ασίς ήταν ξανά ηγέτης της Ομόνοιας την περίοδο 2014-15. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία χρονιά που οι πράσινοι τερμάτισαν στην 4η θέση και αποκλείστηκαν στα ημιτελικά του κυπέλλου, ο Πορτογάλος αναδείχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς.


Η τελευταία χρονιά
Ομόνοια και Ασίς ανανέωσαν το συμβόλαιό τους για ακόμη έναν χρόνο και το περασμένο καλοκαίρι. Σε κανένα σημείο της χρονιάς δεν φάνηκε ότι ο Πορτογάλος ήταν ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Κάποιες κινήσεις εντός αγωνιστικού χώρου ήταν απίστευτες, γι’ αυτό δεν του κόλλησε τυχαία το προσωνύμιο «μάγος». Ο ΠΑΣΠ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών) τον συμπεριέλαβε στην καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν 2015-16.

 

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφθασε και για τον Νούνο Ασίς. Στο τέλος της χρονιάς, αν και φάνηκε να υπάρχει «φλερτ» για παραμονή του Πορτογάλου, τελικά μετά από πολλά επεισόδια, η Ομόνοια αποχαιρέτησε με ανακοίνωσή της τον παίκτη και λίγες ημέρες αργότερα – αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο επιστροφής – αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του οριστικά.

 


Ένα Σούπερ Καπ
Η τιμητική προς τον Νούνο Ασίς είναι μία μικρή ανταπόδοση προς τον Πορτογάλο από την Ομόνοια. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο με τον καημό να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα ή έστω ένα κύπελλο με την Ομόνοια. Ο μοναδικός του τίτλος με τους πράσινους ήταν το Σούπερ Καπ του 2012. Με την Ομόνοια κατέγραψε 143 συμμετοχές και πέτυχε 24 τέρματα. Αποβλήθηκε τρεις φορές, δύο φορές στην πρώτη χρονιά σε παιχνίδι με την ΑΕΛ (πρώτα στο πρωτάθλημα και έπειτα στο κύπελλο) και μία σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μπρόντμπι την περασμένη σεζόν.

 


Απλά υποκλίνεσαι
Ο κόσμος δέθηκε με τον Νούνο Ασίς, αλλά και ο ίδιος ένιωθε την Ομόνοια ως τη δεύτερη του οικογένεια. Η ανταπόκριση του κόσμου στα οικονομικά προβλήματα της ομάδας ήταν κάτι που τον βοήθησε να αντιληφθεί το πάθος των οπαδών για την Ομόνοια.

 

Ο Πορτογάλος ήταν αγαπητός και σε αντιπάλους άλλων ομάδων, δείγμα του ήθους του και του εξαιρετικού του χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις χειροκροτήθηκε από οπαδούς των αντιπάλων, ακόμη και στο αιώνιο ντέρμπι κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Εξάλλου, βλέποντας τον «γερόλυκο» Νούνο Ασίς να κινείται στο γήπεδο, ο ίδιος σε … αναγκάζει να υποκλίνεσαι! To βράδυ της Τετάρτης (31/08) θα ακουστεί η ιαχή «Νούνο, Νούνο» για ακόμη μια φορά. Ίσως όχι η τελευταία, αφού οι δρόμοι της Ομόνοιας και του Ασίς να ξανά σμίξουν υπό διαφορετικό καθεστώς.

 

Δείτε βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Ασίς με την Ομόνοια: