Τα ρεκόρ του Euro2016

Από πλευράς θεάματος δεν θα μείνει ως ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του θεσμού, ωστόσο το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα «πιστώθηκε» αρκετά ρεκόρ, κάποια εκ των οποίων ενδέχεται να μείνουν ακατάρριπτα για πολλά χρόνια. Ο «ΡΕΠΟΡΤΕΡ-Online» απαριθμεί τις κορυφαίες επιδόσεις που σημειώθηκαν στα γήπεδα της Γαλλίας.
 
1. Ρεκόρ ευρείας νίκης

Το 3-0 επί της Σλοβακίας στη φάση των 16 της διοργάνωσης αποτελεί την ευρύτερη νίκη της Γερμανίας σε Euro, από κοινού με το 3-0 επί της ΕΣΣΔ στον τελικό του 1972 και το 3-0 επί της Ρωσίας το 1996.
 
2. Ρεκόρ σκοραρίσματος και συμμετοχών

Με τα δύο τέρματά του απέναντι στην Ουγγαρία ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής, ο οποίος σκοράρει σε τέσσερις διοργανώσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επιπροσθέτως ο αρχηγός της Πορτογαλίας έφτασε τις 21 συμμετοχές στο θεσμό καταρρίπτοντας την επίδοση του Γάλλου Λιλιάν Τουράμ (16).
 
3. Ρεκόρ παραγωγικότητας ημιχρόνου

Στην ανάπαυλα του προημιτελικού απέναντι στην Ισλανδία η Γαλλία προηγείτο ήδη με 4-0. Ουδέποτε στο παρελθόν πιστώθηκε μια ομάδα σε Euro τόσα πολλά τέρματα στο πρώτο ημίχρονο.
 
4. Γκόμες όπως Κλίνσμαν

Το τέρμα του στον αγώνα της φάσης των 16 απέναντι στη Σλοβακία ήταν για τον Μάριο Γκόμες το πέμπτο σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Άλλα τόσα έχει πετύχει ο ρέκορντμαν τερμάτων της Γερμανίας σε Euro, Γίργκεν Κλίνσμαν.
 
5. Η πεντάδα του Κασίγιας

Ο «Σαν Ίκερ» συμπεριλήφθηκε για πέμπτη διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο ρόστερ της εθνικής Ισπανίας. Τοιουτοτρόπως έγινε ο πρώτος που έχει λάβει μέρος σε τόσα πολλά τουρνουά.
 
6. Ανελλιπώς παρούσα

Από το 1996 υπάρχουν τα προημιτελικά στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, η Πορτογαλία είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί έξι συναπτές φορές σε αυτήν τη φάση. Αυτή τη φορά μάλιστα το πέτυχε δίχως να έχει πανηγυρίσει νίκη στη φάση των ομίλων, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε από τη στέψη της σε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
 
7. Το γρηγορότερο γκολ

Μ’ ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής ο Τζερόμ Μπόατενγκ άνοιξε το σκορ απέναντι στη Σλοβακία μόλις στο 8’. Είναι το γρηγορότερο τέρμα στην ιστορία της Γερμανίας στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
 
8. Ρονάλντο όπως Πλατινί

Στον ημιτελικό απέναντι στην Ουαλία ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το ένατο τέρμα του σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοση του Μισέλ Πλατινί.
 
9. Το ρεκόρ του «Σβάινι»

Μολονότι δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Γερμανία στην κατάκτηση του Euro, ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών της «νατσιονάλμανσαφτ» στο θεσμό, αφού έφτασε τις 18 προσπερνώντας τον Φίλιπ Λαμ (14).
 
10. Το φαινόμενο Σάντσες

Σε ηλικία 18 ετών και 317 ημερών ο Ρενάτο Σάντσες έγινε με το τέρμα του απέναντι στην Πολωνία ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών σε νοκ άουτ φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Συνάμα το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μπάγερν έγινε ο νεαρότερος φιναλίστ και ο νεαρότερος πρωταθλητής Ευρώπης!
 
11. Ρεκόρ χαμένων πέναλτι

18 πέναλτι χρειάστηκαν, προκειμένου να κριθεί ο προημιτελικός ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γερμανία. Είναι η μακρύτερη σειρά πέναλτι μαζί με το 9-8 της Ιταλίας επί της Τσεχοσλοβακίας στο μικρό τελικό του Euro1980. Τα επτά χαμένα πέναλτι ωστόσο αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
 
12. Η γηραιότερη ενδεκάδα

Στο εναρκτήριο παιχνίδι της απέναντι στο Βέλγιο η αρχική ενδεκάδα της Ιταλίας είχε μέσο όρο ηλικίας 31,46 χρόνια: η γηραιότερη στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων! Ο 26χρονος Ματέο Ντάρμιαν ήταν ο νεαρότερος παίκτης της «σκουάντρα ατζούρα».
 
13. Ο «παππούς» Κίραϊ

Με τη συμμετοχή του στο παιχνίδι απέναντι στην Αυστρία ο Ούγγρος τερματοφύλακας Γκάμπορ Κίραϊ έγινε σε ηλικία 40 ετών και 74 ημερών ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία των Euros ξεπερνώντας τον Γερμανό Λόταρ Ματέους (39 ετών και 91 ημερών).
 
14. Γκολ-αστραπή

Στη φάση των 16 ο Ιρλανδός Ρόμπι Μπρέιντι άνοιξε το σκορ απέναντι στη Γαλλία με πέναλτι έπειτα από μόλις 118 δευτερόλεπτα. Το γκολ ήταν το γρηγορότερο από τα ένδεκα βήματα στην ιστορία της διοργάνωσης και το δεύτερο ταχύτερο συνολικά. Στην πρώτη θέση «θρονιάστηκε» ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος χρειάστηκε 100 δευτερόλεπτα για να ανοίξει το σκορ για την Πολωνία στον αγώνα με την Πορτογαλία.
 
15. Ρεκόρ ανέπαφης εστίας

Με το εύστοχο πέναλτι στον προημιτελικό απέναντι στη Γερμανία ο Ιταλός Λεονάρντο Μπονούτσι έγινε ο πρώτος που παραβίασε την εστία του Μάνουελ Νόιερ στο Euro2016. Ο Γερμανός τερματοφύλακας κράτησε το μηδέν για 438 λεπτά, τα περισσότερα που έχει κρατήσει μια ομάδα από το ξεκίνημα τελικής φάσης της διοργάνωσης δίχως να δεχτεί γκολ.
 
16. Το τέλος του απαραβίαστου

Το τέρμα του Κροάτη Νίκολα Κάλινιτς στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου ήταν το πρώτο που δέχτηκε η Ισπανία σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έπειτα από 734 λεπτά. Η προηγούμενη φορά ήταν στο παιχνίδι με την Ιταλία στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Euro2012 (1-1)!
 
17. Ο γηραιότερος πρωταθλητής Ευρώπης

Σε ηλικία 38 ετών και 53 ετών ο Ρικάρντο Καρβάλιο έγινε ο πιο ηλικιωμένος ποδοσφαιριστής που έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης.