Πορτογαλία - Γαλλία: Η ώρα της στέψης (pics & vids)

To βράδυ της Κυριακής (10/7) στις 22:00 διεξάγεται ο τελικός του Euro 2016, με Πορτογαλία και Γαλλία να τίθενται αντιμέτωπες στο "Stade de France" του Παρισιού (Saint-Denis), με... φόντο το 15ο τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
 
Από τα 14 προηγούμενα τρόπαια οι Γάλλοι έχουν κατακτήσει τα 2, ενώ οι Πορτογάλοι κανένα, καθώς στον μοναδικό τελικό που έχουν αγωνιστεί έχουν χάσει από την Ελλάδα το 2004 στην Λισαβόνα.
 
Οι Ίβηρες θέλουν λοιπόν να κάνουν στους Γάλλους ότι έκαναν και οι Έλληνες σε αυτούς, να τους νικήσουν δηλαδή στο "σπίτι" τους, στην πρωτεύουσα της πατρίδας τους.
Εκτός από δεύτερος τελικός σε Euro, αυτός είναι ο δεύτερος τελικός και γενικά στην ιστορία της Πορτογαλίας, καθώς σε Μουντιάλ έχει φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά, αλλά έχει αποκλειστεί σε αυτά (1966, 2006).
 
Ρονάλντο Vs Γκριεζμάν
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θέλει απλά το ευρωπαϊκό τρόπαιο για να πάρει αυτό που δεν έχει καταφέρει ο Λιονέλ Μέσι στην Αμερική, το θέλει για να γράψει ιστορία για την πατρίδα του και αυτόματα να θεωρηθεί ο κορυφαίος της Πορτογαλίας στην ιστορία του ποδοσφαίρου της, ξεπερνώντας τους Εουζέμπιο και Φίγκο.
Αν πάρει το τρόπαιο την Κυριακή θα βρίσκεται... αγκαλιά με την κατάκτηση της "Χρυσής Μπάλας", καθώς έχει κατακτήσει και το Champions League και μάλιστα με 16 γκολ.
 
Στον τελικό του Champions League τον περασμένο Μάιο ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον ηγέτη των Γάλλων, τον πιο φορμαρισμένο τους παίκτη, τον Αντουάν Γκριεζμάν δηλαδή. Η Ρεάλ είχε πάρει το τρόπαιο και ο Γάλλος της Ατλέτικο είχε χάσει πέναλτι στο 48', στον ημιτελικό του Euro 2016 όμως ευστόχησε έχοντας απέναντι τον Μάνουελ Νόιερ.
 
Αργότερα ο ίδιος διαμόρφωσε το τελικό 2-0 επί της Γερμανίας, χόρεψε ξανά όπως ο Drake στο "Hotline Bling" και έγινε ο δεύτερος που φτάνει τα 6 γκολ σε μία διοργάνωση Euro, με πρώτο τον Μισέλ Πλατινί με τα 9 του γκολ το 1984.
 
Τότε ο Πλατινί είχε οδηγήσει τους "μπλε" στο πρώτο τους μεγάλο τρόπαιο, πετυχαίνοντας το 9ο γκολ του ανοίγοντας το σκορ στον τελικό, όπου τελικά ήρθε η επικράτηση με 2-0 επί της Ισπανίας στο Παρίσι (Parc des Princes).
 
Δύο τρόπαια σε δύο τελικούς έχουν οι Γάλλοι σε Euro, με τον Ζινεντίν Ζιντάν να τους οδηγεί στο 2ο, επικρατώντας με 2-1 της Ιταλίας στον τελικό του Ρότερνταμ (χρυσό γκολ Τρεζεγκέ). Ο "Ζιζού" θυμίζουμε πως 2 χρόνια πριν στο Παρίσι είχε οδηγήσει την Γαλλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ (1998), με δύο γκολ στο 3-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό. Οι Γάλλοι όμως δεν έχουν απόλυτο και σε τελικούς Μουντιάλ, καθώς το 2006 ηττήθηκαν από την Ιταλία στο Βερολίνο.
Ο Αντουάν Γκριεζμάν με το τρόπαιο δεν πρόκειται να θεωρηθεί κορυφαίος για την χώρα του, πάνω από Πλατινί και Ζιντάν, αλλά θα μπει όμως σε σπουδαίο κλειστό... κλαμπ. Επίσης, με τα 6 γκολ του είναι 4ος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Σίρερ να έχει 7 και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει πιάσει με 9 τον Πλατινί στην κορυφή!
Όσον αφορά πάντως στον πίνακα των σκόρερς του Euro 2016, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δύσκολα ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν θα κατακτήσει το "Χρυσό Παπούτσι", καθώς έχει πετύχει 6 τέρματα και για να τον
πιάσει έστω στην κορυφή ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρειάζεται χατ-τρικ, όπως άλλωστε και ο Νανί, ο Ολιβιέ Ζιρού και o Ντιμιτρί Παγέτ.
Σάντος Vs Ντεσάμπ
Πριν 4 χρόνια, στο Euro 2012, ο Φερνάντο Σάντος είχε οδηγήσει την Ελλάδα στα προημιτελικά και τώρα είναι έτοιμος να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα χαρίσει τρόπαιο στην Πορτογαλία. Όλοι λένε πως η ομάδα κερδίζει χωρίς να το αξίζει, πως παίζει αμυντικά, ο Σάντος το απολαμβάνει και θέλει να συνεχίσουν να το λένε όταν αυτός και οι παίκτες θα φεύγουν από την Γαλλία με το τρόπαιο!
 
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ από την άλλη είχε σηκώσει ως αρχηγός το Euro 2000 και θα γίνει ο δεύτερος που θα το έχει πάρει ως παίκτης και προπονητής. Ο μοναδικός που το έχει πάρει ως παίκτης και προπονητής είναι ο Γερμανός, Μπέρτι Φογκτς. Ως προπονητής το 1996 και ως παίκτης το 1972, αλλά τότε δεν είχε παίξει στην διοργάνωση, η οποία είχε μόνο 4 ομάδες, καθώς στον ημιτελικό (με Βέλγιο) έμεινε στον πάγκο και στον τελικό (με Σοβιετική Ένωση) δεν ήταν ούτε στον πάγκο! Άρα ουσιαστικά ουσιαστικά ο Ντεσάμπ θα πετύχει κάτι μοναδικό!
 
Με Πέπε, άρα χωρίς απουσίες
Αγωνιστικά προβλήματα ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν αντιμετωπίσει, έχει και τους 23 παίκτες του στην διάθεσή του, ενώ το ίδιο θα ισχύει λογικά και για τον Φερνάντο Σάντος, καθώς ο Πέπε το Σάββατο προπονήθηκε κανονικά.
 
Είχε χάσει τον ημιτελικό με την Ουαλία, τέθηκε όμως στην διάθεσή του προπονητή του και αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά, έτσι θα είναι στο κέντρο της άμυνας με τον Ζοζέ Φόντε.
 
Αυτή αναμένεται να είναι η μία αλλαγή σε σχέση με τον ημιτελικό, ο Πέπε δηλαδή αντί του Μπρούνο Άλβες, ενώ επιστρέφει ο Ουίλιαμ Καρβάλιο από τιμωρία, αλλά είναι πολύ πιθανό ο Ντανίλο Περέιρα να
παραμείνει στην 11άδα.
 
Ίδια 11άδα αναμένεται να έχει η Γαλλία, με Ουμτιτί στην άμυνα μαζί με Κοσιελνί, καθώς η άμυνα είναι πολύ γρηγορότερη σε σχέση με τα πρώτα ματς που έπαιζε ο Ραμί. Ούτε ο Καντέ αναμένεται να επιστρέψει στο αρχικό σχήμα, καθώς ο Γκριεζμάν πρέπει να παίζει κεντρικά, πίσω από τον Ζιρού, έτσι εκτοξεύτηκε η Γαλλία στο τουρνουά, κάτι που σημαίνει πως ο Πογκμπά θα συνεχίζει να παίζει πιο πίσω, δίπλα στον Ματουιντί.
 
Οι πιθανές 11άδες
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ντανίλο Περέιρα, Ζοάο Μάριο, Άντριεν Σίλβα, Ρενάτο Σάντσες, Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο.
ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό, Παγέτ, Γκριεζμάν, Ζιρού.
 
ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ
 
Ισπανία 3 (1964, 2008, 2012)
Γερμανία 3 (1972, 1980, 1996)
Γαλλία 2 (1984, 2000)
Ιταλία 1 (1968)
Ολλανδία 1 (1988)
Δανία 1 (1992)
Ελλάδα 1 (2004)
Σοβιετική Ένωση 1 (1960)
Τσεχοσλοβακία 1 (1976)