Στα πέναλτι η Πορτογαλία πέρασε στους «4»

Η Πορτογαλία εξασφάλισε το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά του EURO 2016 επικρατώντας 5-3 στα πέναλτι της Πολωνίας, στη Μασσαλία. Ισόπαλο 1-1 το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση, με γκολ των Λεβαντόφσκι (2’) και Σάντες (33’).
 
Ήρωας για την Πορτογαλία ο τερματοφύλακας Ρούι Πατρίσιο, που απέκρουσε το τέταρτο πέναλτι των Πολωνών, που εκτέλεσε ο Μπλασινκόφσκι. Για τους Πορτογάλους ευστόχησαν οι Ρονάλντο, Σάντσες, Μουτίνιο, Νάνι και ο Κουαρέσμα στο τελευταίο πέναλτι. 
 
Οι Ίβηρες θα παίξουν στον ημιτελικό με τον νικητή του ζευγαριού Ουαλία – Βέλγιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δεν έχει πετύχει νίκη στη διοργάνωση, τουλάχιστον στο 90λεπτο. Μοναδική της νίκη ήταν επί των Κροατών στην παράταση, για τη φάση των «16». 
 
Πολωνία: Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γεντζέιτσικ, Κριχόβιακ, Ματσίνσκι (98' Γοντλόβιετς), Μπλαστσικόβσκι, Γκροσίτσκι (82' Καπούστκα), Μίλικ, Λεβαντόβσκι.
Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Ελιζέου, Ουίλιαμ Καρβάλιο (96' Ντανίλο Περέιρα), Ρενάτο Σάντσες, Ζοάο Μάριο (80' Κουαρέσμα), Άντριεν Σίλβα (73' Ζοάο Μοουτίνιο), Νανί, Ρονάλντο
 
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Το ματς στη Μασσαλία ξεκίνησε με γκολ από έναν εκ των σπουδαιότερων στράικερ του πλανήτη. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στο 2' άνοιξε το σκορ με πλασέ στην κίνηση στο ύψος του πέναλτι, έπειτα από σέντρα του Κάμιλ Γκροσίτσκι από αριστερά.
 
Ο Σέντρικ έκανε λάθος υπολογισμό και ο Γκροσίτσκι βρήκε τον χώρο να κάνει την σέντρα, ενώ αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Λεβαντόβσκι στην διοργάνωση και μάλιστα πρώτο με την εθνική έπειτα από 7 ματς που δεν είχε βρει δίχτυα (743 λεπτά).
 
Επίσης, ήταν το πιο γρήγορο γκολ του Euro 2016, καθώς μπήκε νωρίτερα από αυτό του Μπρέιντι για την Ιρλανδία κόντρα στην Γαλλία. Πιο γρήγορο στην ιστορία των Euro παραμένει αυτό που είχε βάλει Ρώσος, Ντμίτρι Κιριτσένκο, στην Ελλάδα το 2004.
 
Ο Μίλικ απείλησε στο 15' και ο Λεβαντόβσκι στο 17', με την Πολωνία να έχει τον έλεγχο, τον οποίο ανέκτησε μετά το 25άλεπτο η Πορτογαλία.
Το σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο μπλόκαρε ο Φαμπιάνσκι στο 28' και δύο λεπτά αργότερα ο CR7 ζήτησε πέναλτι για ανατροπή του από τον Πάζνταν στην περιοχή, αλλά ο Φέλιξ Μπριχ δεν είδε παράβαση.
 
Η πορτογαλική απάντηση ήρθε στο 33' με τον Ρενάτο Σάντσες να ισοφαρίζει σε 1-1 με αριστερό σουτ λίγο έξω από την περιοχή, έχοντας και την τύχη μαζί του, καθώς η μπάλα χτύπησε στον Κριχόβιακ και άλλαξε πορεία. Μάλιστα είχε κάνει εντυπωσιακά το "ένα-δύο" με τον Νανί που έκανε ασίστ με "τακουνάκι".
 
Το απόκτημα της Μπάγερν από την Μπενφίκα με 38.000.000 ευρώ πέτυχε το πρώτο του διεθνές γκολ, στο ματς που ματς που ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στο Euro και έγινε ο νεότερος στην ιστορία της χώρας που βρίσκεται στην 11άδα σε ματς Euro. Μάλιστα έγινε ο 4ος νεότερος που σκοράρει στην ιστορία της διοργάνωσης.
 
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 56' έκανε κακή επιλογή, σουτάροντας με το αριστερό από πολύ πλάγια, μετά από πάσα του Νανί, ενώ είχε χώρο να κοντρολάρει και να την φέρει στο δεξί, είτε για να σουτάρει, είτε για να την γυρίσει στο ύψος του πέναλτι.
 
Ακόμη σπουδαιότερη ήταν η ευκαιρία του άσου της Ρεάλ στο 60', αν και χωρίς τελική προσπάθεια, καθώς από κοντά κλότσησε... αέρα, αποτυγχάνοντας να βρει την μπάλα, ενώ η Πολωνία έγινε απειλητική για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο στο 69' με τον Μίλικ να κάνει την προβολή και τον Ρουί Πατρίσιο να μπλοκάρει.
 
Λίγο έλειψε η Πορτογαλία στο 81' να λυτρωθεί με αυτογκόλ του Γεντζέιτσικ, με την μπάλα λίγο άουτ μετά την προβολή του, με την οποία έκοψε την πάσα του Πέπε στον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Για δεύτερη φορά στο ματς ο Ρονάλντο "κλότσησε αέρα" στο 86', χάνοντας τρομερή ευκαιρία, καθώς από την εξαιρετική μπαλιά του Ζοάο Μοουτίνιο βρήκε μόνος στην περιοχή, αλλά απέτυχε με το σουτ του στην κίνηση να βρει την μπάλα.
 
Η παράταση ξεκίνησε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο για βρίσκει... αέρα για τρίτη φορά. Από προσπάθεια του Ελιζέου από αριστερά βρέθηκε μόνος στην μικρή περιοχή, καθώς ο Πάζνταν είχε πέσει στο έδαφος, αλλά δεν κατάφερε να ακουμπήσει την μπάλα! Τίποτα άλλο στην παράταση, με την κούραση να κυριαρχεί και τον προημιτελικό να κρίνεται στα πέναλτι.
 
πηγή: Sport24.gr