Τι σημαίνει τελικά ο ΑΠΟΕΛ;

«Δεν θα μάθετε ποτέ…» λέει το… πικάντικο σύνθημα της εξέδρας των (οργανωμένων, και όχι μόνο) οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Η μέρα των γενεθλίων του πιο επιτυχημένου –βάσει τίτλων και ευρωπαϊκών διακρίσεων- αθλητικού σωματείου στην Κύπρο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις απαντήσεις που επιδέχεται το ρητορικό ερώτημα των οπαδών του.

Ελληνικό σωματείο
Καταρχάς, στις 8 Νοεμβρίου 1926 δεν ιδρύθηκε ο ΑΠΟΕΛ αλλά ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ). Οι ιδρυτές του σωματείου το  προσδιόρισαν ως Ποδοσφαιρικό και ως Ελληνικό. Κατ’ επιταγή των ιδρυτών και του Καταστατικού του, ο ΑΠΟΕΛ είναι Ελληνικό σωματείο με έδρα τη Λευκωσία – όπως πχ είναι κυπριακό σωματείο ο Παγκύπριος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ακόμα και αν η Κύπρος είναι ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή, δικοινοτική, τρικοινοτική ή οτιδήποτε άλλο, ο ΑΠΟΕΛ θα παραμείνει Ελληνικό σωματείο. Και από εδώ πηγάζει και έτσι εξηγείται η στάση τόσο των οπαδών (που έχουν μόνο ελληνικές σημαίες στο γήπεδο) όσο και των διοικούντων, σε διάφορες περιστάσεις, προκαλώντας ενίοτε αρνητικό σχολιασμό.

Όχι μόνο ποδόσφαιρο
Ο ΑΠΟΕΛ πρώτα ποδόσφαιρο, όμως είναι και άλλα αθλήματα. Εάν δεν έπρεπε να υπάρχουν άλλα αθλήματα, δεν θα άλλαζε το 1928 η ονομασία από ΠΟΕΛ σε ΑΠΟΕΛ. Η λέξη Αθλητικός στο ακρώνυμο προστέθηκε για να καλλιεργεί ο σύλλογος και άλλα σπορ, πέραν του ποδοσφαίρου. Γι αυτό και σήμερα ο ΑΠΟΕΛ καλλιεργεί Ποδόσφαιρο & Ποδόσφαιρο Σάλας, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα, Χειροσφαίριση, Υδατοσφαίριση, Κολύμβηση, Ποδηλασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Τοξοβολία και Δρόμους Αντοχής, δηλαδή έντεκα αθλήματα – περισσότερα από κάθε άλλο σωματείο στην Κύπρο.

Εθνικoί αγώνες
ΑΠΟΕΛ είναι αγώνες. Αθλητικοί και Εθνικοί.  Είναι ο Ονούφριος Κληρίδης, πρώτος νεκρός των Οκτωβριανών του 1931 - μέλος της εφηβικής  ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ. Ο Μιχαλάκης Καραολής, αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ. Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες του ΑΠΟΕΛ που πέρασαν μήνες και χρόνια στα κρατητήρια στη διάρκεια του αγώνα 1955-59. Η τιμητική τελευταία θέση του 1957, όταν ο ΑΠΟΕΛ κατέρρευσε αγωνιστικά, αφού σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές, αν δεν ήταν στα κρατητήρια, ήταν τα βράδια σε ενέδρες και το πρωί πήγαιναν -σύμφωνα με μαρτυρίες τους- άυπνοι στους αγώνες. ΑΠΟΕΛ είναι ο Τάσος Μάρκου και τα άλλα μέλη του που σκοτώθηκαν, αλλά και οι ποδοσφαιριστές του που πολέμησαν και τραυματίστηκαν το 1974.

ΑΠΟΕΛ είναι οι 117 τίτλοι  Πρωταθλητή, Κυπελλούχου και Σούπερ Καπ σε Ποδόσφαιρο, Καλαθόσφαιρα, Πετόσφαιρα και Ποδόσφαιρο Σάλας, σε επίπεδο Α’ Κατηγορίας, σε άνδρες και γυναίκες.

ΑΠΟΕΛ είναι η πρώτη πρόκριση ομάδας Πανελλήνια στον επόμενο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΑΠΟΕΛ είναι η παραμονή στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1973-74.

Ευρωπαϊκή καταξίωση
ΑΠΟΕΛ είναι η απαιτητική παρουσία στην Ευρώπη. Όχι σήμερα, με τις 7 φορές στους Ομίλους, αλλά από τα 70s κιόλας με μεγάλες προκρίσεις απέναντι σε Ηρακλή, Ελσίνκι αλλά και επικές κόντρες με ομάδες όπως Νάπολι, Τορίνο, Μπάγερν, ΑΕΚ Αθηνών, Παρί Σεν Ζερμέν, Εσπανιόλ. Είναι επίσης οι δέκα ευρωπαϊκοί αγώνες της σεζόν 2002-03.
ΑΠΟΕΛ είναι η αυτοπεποίθηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, σε βαθμό αλαζονείας. Το να παίρνεις «Χ» από τη Ντόρτμουντ και να λυπάσαι που δεν κέρδισες.

Η περηφάνεια του κόσμου
Τέλος, ΑΠΟΕΛ είναι ο κόσμος. Ένας κόσμος μουρμούρης,  αθεράπευτα απαιτητικός, ενίοτε αχάριστος, αλλά πάντα πιστός και πάνω απ’ όλα απερίγραπτα περήφανος. Περήφανος όχι τόσο για τις εγχώριες αγωνιστικές επιτυχίες και την ανωτερότητα έναντι των ανταγωνιστών, όσο για την Ελληνική καταγωγή και τη διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.

Πιστέψτε με, η περηφάνεια του να παίζεις απέναντι στα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στους πιο σπουδαίους ναούς της Ευρώπης και να σε αναγνωρίζουν, να σε υπολογίζουν και να σε συγχαίρουν φίλαθλοι, προπονητές και οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου, είναι δύσκολο να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.