Εθνική Κύπρου: Έτσι ούτε στο Euro…2040! (γραφήματα)

Όλα όσα έπρεπε να γραφτούν γι’ αυτήν την εθνική ομάδα, αναρτήθηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο. Μετά την ήττα, αλλά κυρίως την εμφάνιση στην Εσθονία, είχαν διαφανεί τα πάντα. Το προχθεσινό παιχνίδι με την Ελλάδα αποτέλεσε απλώς ακόμη μια επιβεβαίωση των προβλημάτων αυτής της εθνικής που αμφισβητεί τον… Άινσταϊν!

Λίγο πριν το πέσιμο της αυλαίας σε ακόμη μια προκριματική φάση που θα βρει την Κύπρο στα γνώριμα επίπεδά της (προτελευταία ή τελευταία), μεγαλύτερη αξία έχει να ρίξει κάποιος το βλέμμα στο μέλλον και να ερευνήσει, αν είναι βάσιμη αυτή η μεγάλη (έως υπέρμετρη) αισιοδοξία για παρουσία στην τελική φάση του Euro2020.

Περισσότεροι όμιλοι, λιγότερα εισιτήρια
Τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι εκ νέου 24 - όπως ακριβώς και στα προκριματικά του Euro2016. Μόνο που τούτη τη φορά:
Α) οι όμιλοι δεν είναι εννέα,
Β) δεν υπάρχει απ’ ευθείας πρόκριση για την οικοδέσποινα χώρα (σ.σ. ούτως ή άλλως δεν είναι μία) και τον καλύτερο τρίτο των προκριματικών ομίλων,
Γ) καταργούνται τα μπαράζ μεταξύ των υπόλοιπων οκτώ τρίτων

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι στους 10 ομίλους (πέντε των έξι και πέντε των πέντε ομάδων) εισιτήριο για την τελική φάση θα πάρουν μόνον οι δύο πρώτοι. Συνολικά 20 ομάδες, δηλαδή λιγότερες από τις 23 που προκρίθηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία στο Euro2016.

Λιγότερα εισιτήρια σημαίνει αυτομάτως και λιγότερες πιθανότητες για την εθνική μας, η οποία σε προκριματικούς ομίλους Euro ή Mundial δεν έχει τερματίσει, εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, ούτε καν τρίτη -πόσο μάλλον πρώτη ή δεύτερη, όπως απαιτείται τώρα…
 
Το μονοπάτι του «πρωταθλήματος των εθνών»
Τα εναπομένοντα τέσσερα εισιτήρια για την τελική φάση του Euro2020 θα διανεμηθούν μέσω του πρωτοεμφανιζόμενου Πρωταθλήματος των Εθνών (UEFA Nations League). Τι προβλέπει αυτό;

1. Οι 55 χώρες-μέλη της UEFA θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες (Α, B, Γ, Δ) ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, βάσει της κατάταξης εθνικών ομάδων της UEFA το Νοέμβριο του 2017.

2. Στην Α’ κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι 12 πρώτες χώρες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στη Β’ κατηγορία, οι επόμενες 15 θα είναι στη Γ’ κατηγορία και οι τελευταίες 16 στη Δ’.

3. Στην Α’ και στη Β’ κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ’ κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τέσσερις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ’ κατηγορία τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

4. Οι ομάδες κάθε ομίλου θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. Οι αγώνες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018.

5. Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων της κάθε κατηγορίας θα αγωνιστούν σε αγώνες πλέι οφ το Μάρτιο του 2020: δύο μονοί «ημιτελικοί», η πρώτη στην κατάταξη ομάδα απέναντι στην τέταρτη και η δεύτερη στην κατάταξη ομάδα απέναντι στην τρίτη (με πλεονέκτημα έδρας για τους ισχυρούς), και έναν τελικό σε έδρα που θα οριστεί με κλήρωση. Η νικήτρια της κάθε κατηγορίας θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μετά το πέρας της προτελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018 η εθνική Κύπρου είναι στην 37η θέση της κατάταξης της UEFA. Αν δεν υπάρξει οπισθοχώρηση μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής (σ.σ. τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν υπολογίζονται), τότε θα τοποθετηθεί στην Γ’ Κατηγορία του Πρωταθλήματος Εθνών, λίγο-πολύ με τις ομάδες που ευρίσκονται τώρα σε αυτήν.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, συνεπώς, η πρόκριση στο Euro2020 για την Κύπρο θα προϋπέθετε:
Α) την πρωτιά στον όμιλο με π.χ. Λιθουανία και Εσθονία, την οποία σημειωτέον στην τρέχουσα προκριματική φάση αποτύχαμε εις διπλούν να καταβάλλουμε (0-0 στη Λευκωσία, 0-1 στο Ταλίν)

Β) την ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ επικράτηση (στα ημιτελικά των πλέι οφ) επί της ομάδας με την καλύτερη κατάταξη στην Γ’ Κατηγορία που ΔΕΝ θα έχει περάσει στα τελικά μέσω των προκριματικών του Euro2020

Γ) την επικράτηση (στον τελικό των πλέι οφ) επί της ομάδας με τη δεύτερη ή τρίτη καλύτερη κατάταξη στη Γ’ κατηγορία, ενδεχομένως εκ νέου στην έδρα του αντιπάλου

Πόσο πιθανό θεωρείτε αυτό το σενάριο με βάση τα όσα έχει δείξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μέχρι στιγμής; Ρητορικό το ερώτημα…
 
Θα επιλέξει αγώνες;
Αντιθέτως, ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα είναι το εξής: θα αποφασίσει ή θα υποχρεωθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να διαλέξει διοργάνωση (προκριματικά ή Πρωτάθλημα Εθνών), προκειμένου να διεκδικήσει εισιτήριο για τα τελικά του Euro2020;

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το χρονοδιάγραμμα έχει ως ακολούθως: το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2018 θα διεξαχθούν οι αγώνες των ομίλων στο Πρωτάθλημα Εθνών που θα καθορίσουν α) ποιες ομάδες θα προβιβαστούν και θα υποβιβαστούν εν όψει της επόμενης διοργάνωσης και β) την κατάταξη εν όψει των πλέι οφ, τα οποία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2020!

Στο μεσοδιάστημα Νοεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2020 θα διεξαχθούν τα προκριματικά του Euro2020 (Μάρτιος-Νοέμβριος 2019). Από την έκβασή τους θα φανεί ποιες από τις νικήτριες των 16 ομίλων του Πρωταθλήματος Εθνών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ της διοργάνωσης, ώστε να διεκδικήσουν τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια.

Θεωρείται δεδομένο πως οι περισσότερες νικήτριες των ομίλων θα έχουν εξασφαλίσει ήδη εισιτήριο μέσα από τα προκριματικά του Euro2020, άρα τη θέση τους θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα που δεν τα έχει καταφέρει (η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη του ομίλου, ενδεχομένως και η πρώτη της επόμενης κατηγορίας).

Αν λοιπόν η Κύπρος καταφέρει τον Νοέμβριο του 2018 να είναι πρώτη στον όμιλό της (άρα με δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ), πώς θα συμπεριφερθεί στα προκριματικά του Euro2020: θα τα δώσει όλα για να διεκδικήσει μια από τις δύο πρώτες θέσεις (κάτι που ουδέποτε έχει πλησιάσει μέχρι σήμερα) ή θα τα χρησιμοποιήσει για συντήρηση και δοκιμές εν όψει των πλέι οφ του Πρωταθλήματος Εθνών τον Μάρτιο του 2020, όπου όμως εκ νέου θα χρειαστεί διαδοχικές υπερβάσεις σε μονά νοκ άουτ απέναντι σε πιο δυνατές ομάδες;

Μία ή άλλη, με το παρελθόν μας σε προκριματικές φάσεις, με τις εμφανίσεις μας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, με την νοοτροπία που κουβαλούμε και με τον τρόπο διανομής των 24 εισιτηρίων του προσεχούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι πιθανότητες δεν είναι περισσότερες απ’ ό,τι μέχρι πρότινος.

Μάλιστα, για μια ομάδα που ακόμη διαμορφώνει ταυτότητα (δήλωση Μπεν Σιμόν το περασμένο Σάββατο), στερείται ηγετικών προσωπικοτήτων και εναποθέτει σχεδόν όλες τις ελπίδες της στο ταλέντο των μονάδων της, η κυνικά ρεαλιστική εκτίμηση είναι πως μάλλον είναι και λιγότερες.