Κύπρος: «Ένα τζογαδορομάγαζο νησί σαν ξέφραγο αμπέλι»

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που ο τζόγος είναι μέρος της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας Κύπριων και ο στοιχηματισμός (σε ότι κινείται πλέον από ποδόσφαιρο μέχρι survivor) ολοένα και μεγαλώνει τα πλοκάμια του. Μετά την ισχύ των νόμιμων στοιχημάτων όπως ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, προκαθορισμένα στοιχήματα ποδοσφαίρου, κυπριακό ιππόδρομο, κρατικό λαχείο, έκανε την εμφάνιση του κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα που διαφοροποίησε και τον τρόπο λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών. Ο λόγος, για τις αγγλικές ιπποδρομίες και σκυλοδρομίες που έδωσαν τη σκυτάλη στο ηλεκτρονικό στοίχημα, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο μέχρι και σήμερα.

Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου 1995, σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας (Ο Φιλελεύθερος) αναφέρεται πως για πρώτη φόρα για τα κυπριακά δεδομένα, το αγγλικό κανάλι S.I.S (Sports Infromation Services) εκπέμπει σήμα στη χώρα μας για στοιχηματισμό ιπποδρομιών και σκυλοδρομιών.

Μάλιστα, γινόταν λόγος και για τον κυπριακό ιππόδρομο, ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού με τη λειτουργία του S.I.S, o παίκτης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε καθημερινή βάση 40-50 ιπποδρομίες και σκυλοδρομίες, χωρίς να ασχολείται με τους τοπικούς αγώνες.

Επίσης, η λειτουργία του S.I.S έφερε σε αναστάτωση και τους πράκτορες ποδοσφαιρικών στοιχημάτων αφού εκτός από το S.I.S, εκδόθηκαν 18 νέες άδειες σε διάφορες εταιρείες ποδοσφαιρικών στοιχημάτων, με τους 80 (5 οι εταιρείες Χ 16 αντιπρόσωποι = 80) πράκτορες να γίνονται  368 (80 υφιστάμενοι + 18 οι νέες εταιρείες Χ 16 οι νέοι αντιπρόσωποι = 368).

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αν και δεν επέτρεπε την υιοθέτηση αυτής της νέας μεθόδου, τα χέρια της ήταν δεμένα αφού η Νομοθεσία για τη λειτουργία του S.I.S στην Κύπρο επικυρώσε από το 1991 την ευρωπαϊκή σύμβαση επί της διασυνοριακής τηλεοράσεως, πράγμα που έδινε το δικαίωμα να εκπέμπονται στην Κύπρο εικόνες μέσω δορυφόρου.

Έτσι λοιπόν, η φράση η οποία γράφτηκε πριν από 23 χρόνια ότι «το νησί θα γίνει ένα τζογαδορομάγαζο σαν ξέφραγο αμπέλι», επιβεβαιώνεται με κάθε τρόπο.
 
Αυτούσια τα δημοσιεύματα του "Φιλελεύθερου":