Σεισμική ΔΩΝΗ-ση πρόκρισης στο ΓΣΠ

Χρειάστηκε να φθάσει στην παράταση, όμως ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε πανηγυρικά την Βιτορούλ και έκλεισε θέση για έβδομη φορά σε ευρωπαϊκούς Ομίλους. Οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν με 1-0 στην κανονική διάρκεια με γκολ του Καρλάο, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και ολοκλήρωσαν την πρόκριση με τέρματα των Μερκή, Ντε Καμάργκο και Εφραίμ στην παράταση κερδίζοντας με 4-0.
 
 
Οι γαλαζοκίτρινοι εξασφάλισαν θέση στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ θα διεκδικήσει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ τη συμμετοχή του στους Ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ομάδα της Λευκωσίας θα μάθει τον επόμενο αντίπαλό της στην κλήρωση της ερχόμενης Παρασκευής (04/08, 13:00).
 
 
Ο αγώνας ήταν ο πρώτος στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ – στη δεύτερη θητεία - του Γιώργου Δώνη, ο οποίος σε σχέση με τον προκάτοχό του ξεκίνησε τη βασική ενδεκάδα τον Αλωνεύτη, όπως και τον Βάντερ.
 
Οι δύο ποδοσφαιριστές τοποθετήθηκαν στα δύο άκρα, με τον Ελλαδίτη τεχνικό να αφήνει εκτός τους Όαρ και Εμπεσίλιο. Στο αρχικό σχήμα βρέθηκε και ο Καρλάο για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στη δράση, ενώ επανήλθε επίσης στη δράση ο Εφραίμ.
 
 
Στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως στο πρώτο μισάωρο, ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσε να βρει τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις στο 3’ απειλήθηκε όταν ο Κομάν έπιασε το σουτ με την μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι.
 
Υπήρχαν μεγάλα κενά στην άμυνα των γαλαζοκιτρίνων και στο 18’ η εστία τους απειλήθηκε και πάλι, όταν η μπάλα έφτασε στον Κομάν και με τον Βάτερμαν να βρίσκεται εκτός θέσης, όμως τελευταία στιγμή ο Ρουέδα έβαλε το πόδι και απομάκρυνε τον κίνδυνο.
 
Όσο περνούσε ο χρόνος, ο ΑΠΟΕΛ προσπαθούσε να διαφοροποιήσει την εικόνα του αγώνα και έφτιαξε δύο ευκαιρίες με δράστη τον ντε Καμάργκο, όμως ο Βραζιλιάνος στην πρώτη δεν κέρδισε τον Ριμνιτσεάνου, ενώ στη δεύτερη η μπάλα έφυγε σε κόρνερ.
 
 
Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ ανέβασε στροφές. Βελτιώθηκε και κατάφερε να βάλει πίεση στην εστία των φιλοξενουμένων. Στο 49’ η σέντρα-σουτ του Αλωνεύτη – βρήκε και στον Μπολί η μπάλα – αποκρούστηκε από τον Ριμνιτσεάνου και στη συνέχεια βρήκε στο δοκάρι.
 
Τέσσερα λεπτά (53’), όμως, αργότερα ήρθε το επιθυμητό για τον ΑΠΟΕΛ, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αλωνεύτη ο Καρλάο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να γίνει το 1-0.
 
Το γκολ αυτό έδωσε αυτοπεποίθηση στον ΑΠΟΕΛ και έκλεισε την Βιτορούλ στην περιοχή της, κυνηγώντας άλλο ένα τέρμα που θα έφερνε την πρόκριση. Η μακρινή εκτέλεση φάουλ του Βάντερ (70’) και το σουτ του Μπερτόλιο (77’) απεκρούστηκαν από τον Ριμνιτσεάνου, ενώ το σουτ του Λάγο (71’) και η κεφαλιά του Μιλάνοφ (73’) έφυγαν έξω.
 
Έτσι, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση με τον ΑΠΟΕΛ από τα πρώτα λεπτά να μπαίνει φουριόζος και να ξεκαθαρίζει την πρόκριση. Η αρχή έγινε στο 93’, όταν μετά από κόρνερ δημιουργήθηκε μία φάση διαρκείς στην περιοχή της Βιτορούλ με τελικό αποδέκτη της μπάλας τον Γιώργο Μερκή ο οποίος με σουτ «κάρφωσε» την μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενουμένων.
 
Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί… εντάθηκαν, αφού στο επόμενο λεπτό (94’) μετά από σέντρα του Λάγο ο Ντε Καμάργκο έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση του ΑΠΟΕΛ σημειώνοντας το 3-0.
 
 
Το σκορ διευρύνθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, με τον Γιώργο Εφραίμ στην επάνοδό του, να βάζει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ και να κάνει το τελικό 4-0.
 
 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Σκόρερ
: 53’ Καρλάο, 93’ Μερκής, 94’ Ντε Καμάργκο, 105+1’ Εφραίμ
Κίτρινες: Βινίσιους, Εμπεσίλιο, Μοράις / Μπολί, Τσίρου
 
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΠΟΕΛ
: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Ρουέδα, Καρλάο (80΄ Μερκής), Λάγο, Μοράις, Βινίσιους, Μπερτόλιο, Βάντερ (88΄ Εφραίμ), Αλωνεύτης (55΄ Εμπεσίλιο), Ντε Καμάργκο 
Βιτορούλ: Ριμνιτσεάνου, Κονσταντίν, Μπενζάρ, Κομάν (96΄ Περέιρα), Τσίρου, Νεντέλτσου (82΄ Μλάντεν), Λόπες, Μπολί, Γκανέα, Τσικαλντάου (82΄ Ερέα), Τσίτσου