Γιαμπερέ: Ο πρώην μπασκετμπολίστας που έγινε επαγγελματίας στα 24!

Ο Σεντρίκ Γιαμπερέ αποτελεί από το βράδυ της Τρίτης (24/1) το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του ΑΠΟΕΛ την περίοδο του Ιανουαρίου.
 
Ο θηριώδης στόπερ από την Κεντρική Αφρική είναι ο νέος «γίγαντας» του «Αρχαγγέλου», αφού βλέπει τον κόσμο από το 1.92 (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του ΡΕΠΟΡΤΕΡ).
 
Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν καλαθοσφαιριστής. Και ήταν! Μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο Γιαμπερέ ήταν σε ακαδημίες ομάδας μαθαίνοντας τα… μυστικά της πορτοκαλί μπάλας.
 
Ο πανύψηλος Αφρικανός άσος (1,92μ.) θα μπορούσε να έχει περισσότερα ποδοσφαιρικά εφόδια, αν μέχρι τα 15 χρόνια του δεν έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στην καλαθόσφαιρα: «Ο αδελφός μου έπαιζε μπάσκετ και εγώ, όπως κάθε καλός μικρός αδελφός, ήθελα ν’ ακολουθήσω το παράδειγμά του».
 
 
Η καλαθόσφαιρα, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κεντρική Αφρική, απ’ όπου κατάγεται ο 26χρονος άσος, έστω κι αν γεννήθηκε στη Γαλλία (Μπορντό). Εξ ου και αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της συγκεκριμένης χώρας και όχι στους «τρικολόρ», μολονότι έχει (και) τη γαλλική υπηκοότητα.  
 
Στροφή στο ποδόσφαιρο
Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Υβράκ και ακολούθως πήγε στην Σενόν, όπου έμεινε μέχρι τα 18. πέρασε μια χρονιά στη Σταντ Μπορντελέ, από το 2009 ως τα τέλη του 2012 ανήκε στο δυναμικό της Λορμόν, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 υπέγραψε στη β’ ομάδα της Μπορντό (σ.σ. τέταρτη κατηγορία Γαλλίας).
 
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014, έπειτα από 12ετή διαδρομή σε ερασιτεχνικές συλλόγους, ο Γιαμπερέ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην α’ ομάδα των Γιρονδίνων, στους οποίους αγωνιζόταν ως το περασμένο καλοκαίρι, όταν παραχωρήθηκε στην Ανζί υπό μορφή μονοετούς δανεισμού με οψιόν αγοράς από τους Ρώσους το καλοκαίρι του 2017.
 
 
Μισθός 4 χιλιάρικα
Σύμφωνα με τον Τύπο της Γαλλιάς το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπέγραψε ο Γιαμπερέ του απέφερε μηνιαίες απολαβές μόλις 4 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δηλαδή, πριν 2,5 χρόνια το νέο απόκτημα του ΑΠΟΕΛ θα ήταν από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές των «γαλαζοκιτρίνων».
 
Η καριέρα του εκτοξεύτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπόταν κέρδισε θέση βασικού στην Μπορντό (15 συμμετοχές), ενώ βασικό στέλεχος της γαλλικής ομάδας ήταν και το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2015/16 οπόταν έπαιξε σε 24 παιχνίδια (21 στην ενδεκάδα) προτού παραχωρηθεί δανεικός στην Ανζί.