Στημένα: Ποινή φυλάκισης μέχρι επτά έτη και πρόστιμο έως και 200.000 ευρώ

Νομοσχέδιο, στη βάση των διεθνών πρακτικών και του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σε χώρες της ΕΕ, για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, ενέκρινε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι "η κυβέρνηση θέτει τέρμα στην αδυναμία διερεύνησης των υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ενισχύοντας το οπλοστάσιο των νομικών εργαλείων, ώστε να καθίστανται πιο δραστικά και αποτελεσματικά στον αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους ρόλο", επισημαίνοντας ότι "το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια συνεχής ροή φακέλων ύποπτων αγώνων από την ΟΥΕΦΑ, γεγονός που πλήττει το ίδιο το πρωτάθλημα και αμαυρώνει το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ πιθανόν να έχει και άλλες προεκτάσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα".

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτει ότι λόγω αυτού του γεγονότος, είχε διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς –την Κ.Ο.Π., τον Κ.Ο.Α., το Σύνδεσμο Διαιτητών και το Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών και έγινε η ετοιμασία του νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου είναι ευθυγραμμισμένες με τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων.

"Το νομοσχέδιο για καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα και θεσπίζει θεσμικές διαδικασίες που προστατεύουν τις αθλητικές διοργανώσεις και παράλληλα, παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες στις ανακριτικές αρχές όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών κατά τη διερεύνηση πιθανών αδικημάτων".

Ειδικότερα, αναφέρεται, περιλαμβάνονται σε αυτό διατάξεις που απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των αθλητών και αθλητικών παραγόντων στο στοίχημα και, παράλληλα, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας για πρόσωπα, τα οποία προβαίνουν σε καταγγελίες για προσπάθεια επηρεασμού ή δωροδοκίας τους.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία θα έχει τόσο προληπτική όσο και κατασταλτική αρμοδιότητα να ερευνά αυτεπάγγελτα ή/και μετά από σχετική καταγγελία, πληροφορίες για χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων, περιλαμβανομένων και των καταγγελιών της ΟΥΕΦΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται για πρώτη φορά το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων ως αδίκημα διαφθοράς και καθορίζονται αυστηρές ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα για πρόσωπα που εμπλέκονται σε περιπτώσεις στησίματος αθλητικών αγώνων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε αυτοπροσώπως είτε δια μέσω τρίτου, αποπειράται να προβεί ή προβαίνει σε χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος, ή συμβάλλει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή προσυνεννοημένου αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (€200.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε σχέση με τη δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού γεγονότος πρόσωπο, το οποίο υπόσχεται, προσφέρει ή δίνει σε άλλο πρόσωπο οποιοδήποτε δώρο ή άλλο όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό από το τελευταίο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000) ή και στις δύο αυτές ποινές. Η ίδια ποινή, αναφέρεται, προβλέπεται και για πρόσωπο, το οποίο ζητά, αποδέχεται ή λαμβάνει δώρο ή άλλο οικονομικό όφελος, με σκοπό τον επηρεασμό, από τον ίδιο ή από τρίτο πρόσωπο, της εξέλιξης ή του τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)