Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας και πώς επηρεάζεται η Κύπρος

  Στην Αγία Πετρούπολη συναντώνται σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας στο εγχείρημα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο αντρών έπειτα από την κρίση της 24ης Νοεμβρίου με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο πρόσκληση του Βλαμιντίρ Πούτιν προς τον Ταγίπ Ερντογάν όπως επισκεφθεί τη Ρωσία,  έγινε στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την αμέσως επόμενη μέρα της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία.
 
Ιδιότυπη απομόνωση
Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE, η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη σημειώνει πως η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας βρίσκεται στα σπάργανα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η σημερινή συνάντηση και να δούμε τι ακριβώς θα συμφωνηθεί και πώς τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν και θ’ αντέξουν στην πορεία του χρόνου, έχοντας πάντα κατά νου τις ιδιαίτερες προσωπικότητες Πούτιν και Ερντογάν. «Η διεθνής απομόνωση που οι δύο χώρες βιώνουν, η μεν Ρωσία λόγω του γνωστού εμπάργκο που της επιβλήθηκε από την Δύση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπεία του ουκρανικού ζητήματος, και η δε Τουρκία λόγω των πολλών προβλημάτων στην εξωτερική της πολιτική, αλλά κυρίως μετά το πραξικόπημα, όπου στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ολόκληρο το δυτικό σύστημα αξιών», επισημαίνει η κ. Συγκρασίτη, «έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά». Στόχος τους, όπως υποδεικνύει, να σπάσουν αυτή την ιδιότυπη απομόνωση, την οποία βιώνουν. «Και είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη τους να την σπάσουν, ώστε αποφάσισαν ‘’να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους’’», τονίζει.  
 
Ευρύτερη σημασία
Σύμφωνα με την κ. Συγκρασίτη, η συνάντηση, φαίνεται να αποκτά ευρύτερη σημασία, καθώς στην Τουρκία μεταβαίνει και ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβονται εξίσου η CIA και η Μοσσάντ, μας δημιουργεί ερωτηματικά για την προοπτική της αναθέρμανσης της συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ. «Το επόμενο διάστημα», σημειώνει η Ιωάννα Συγκρασίτη, «θα είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα αρχίσουν να ξετυλίγονται όλες οι πτυχές αυτών που σήμερα θα συμφωνηθούν. Και μόνο τότε θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το βάθος και τις πτυχές αυτής της συνεργασίας/συμμαχίας». Αξιοσημείωτο, όπως υπογραμμίζει η κ. Συγκρασίτη, είναι το γεγονός ότι στη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Τass o Τούρκος Πρόεδρος ιεράρχησε ως πρώτη τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα αυτής της επιδιωκόμενης επαναπροσέγγισης.   
 
Διπλωματικές ακροβασίες
«Αυτές οι διπλωματικές ακροβασίες της Άγκυρας, πότε με το Ισραήλ, πότε με τις ΗΠΑ, πότε με την Ευρώπη, εδραιώνουν ακόμα μια φορά ένα από τα βασικότερα αξιώματα των διεθνών σχέσεων. Ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι και σύμμαχοι, παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα», επισημαίνει με νόημα η διεθνολόγος. «Εύλογα», καταλήγει, «όλες οι εξελίξεις της ρωσσοτουρκικής επαναπροσέγγισης, εάν επιτευχθεί, θα επηρεάσουν, τόσο την Κύπρο όσο και την ευρύτερη γειτονιά μας, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι κύριος μοχλός αυτής της επαναπροσέγγισης είναι η δημιουργία του αγωγού Turkish stream. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι η επανεκκίνηση του έργου του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου που θα προέλθει μέσα από αυτή την επαναπροσέγγιση και συνεπάγεται τεράστιους περιβαλλοντικούς και όχι μόνο κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι. Την ίδια ώρα, για την Κύπρο είναι σημαντικό να μην αλλάξει η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό».  
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ