Στην Αίγυπτο για επαφές  και υλοποίηση έργων συνεργασίας ο ΥΠΕΞ

Η πρακτική υλοποίηση συγκεκριμένων έργων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, τα οποία είχαν αποφασιστεί στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, συζητήθηκε κατά τις σημερινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Κάιρο.  Εκφράστηκε η έντονη επιθυμία της αιγυπτιακής πλευράς για υλοποίηση κοινών έργων με την Κύπρο, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΥΠΕ από πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αιγύπτιο Υπουργό αρμόδιο για την Στρατιωτική Παραγωγή, Στρατηγό Μοχάμεντ αλ -Άσαρ, με τον οποίο συζητήθηκε η πρακτική υλοποίηση δύο συγκεκριμένων τομέων συνεργασίας που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τη δημιουργία υποδομών ιχθυοκαλλιέργειας και ενός έργου που αφορά τη δημιουργία ελαιώνων, στην Αίγυπτο, με τα οποία θα ασχοληθεί το συγκεκριμένο αιγυπτιακό Υπουργείο, καθώς ο στρατός στη χώρα διαθέτει τα απαραίτητα εργοστάσια και τις απαραίτητες υποδομές προς αυτό το σκοπό.

Για τα έργα αυτά, τα οποία εμπίπτουν στις προτεραιότητες που έθεσε στην τριμερή συνάντηση της Αθήνας η αιγυπτιακή πλευρά, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες. `Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, έχει ήδη γίνει μια αρκετά καλή προεργασία με τις επισκέψεις που έγιναν από τους Υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας της Κύπρου στη χώρα, και υπάρχει ένας συνεχής διάλογος για την υλοποίησή τους. Στην σημερινή συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της πρακτικής υλοποίησης των δύο αυτών έργων και κάποιων άλλων ιδεών που υπάρχουν. Εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Όπως αναφέρθηκε, η αιγυπτιακή πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση κοινών έργων.

Την έντονη επιθυμία για έμπρακτη υλοποίηση διαφόρων επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών μετέφεραν επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών, αξιωματούχοι του αιγυπτιακού κοινοβουλίου. Ο κ. Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, Αλί Αμπντέλ Αλ, και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό, και το σημαντικότερο μήνυμα των αξιωματούχων του κοινοβουλίου της Αιγύπτου είναι ότι θέλουν την εδραίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την υλοποίηση διαφόρων έργων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της ενέργειας.

Το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Χέιτ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες ο τελευταίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και ο στρατηγικός διάλογος που έχουν οι δύο οργανισμοί για θέματα όπως η διαχείριση κρίσεων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση. Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος είναι από τις χώρες της ΕΕ οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη των σχέσεων της Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο, επειδή θεωρούν ότι υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Το βράδυ, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο διοργανώνει δεξίωση με προσκεκλημένους παράγοντες του εμπορικού και επιχειρηματικού τομέα της Αιγύπτου. Την Τρίτη ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης