Τον χαβά του για τις τουρκικές εγγυήσεις ο Ακιντζί…

  Η πολιτική ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια πιθανή λύση.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση στα Κόκκινα όπου μετέβη με ελικόπτερο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η βάση μιας ομοσπονδιακής λύσης είναι η πολιτική ισότητα. Ως δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση σε μια λύση, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε την ελευθερία, λέγοντας πως «είναι χρέος μας σε μια συμφωνία να ενσωματωθούν όροι ώστε η μια κοινότητα να μην επιβάλλεται στην άλλη και να υπάρχει ελευθερία, που ήταν η προσδοκία των ηρώων για να μην ζουν στη σκλαβιά», όπως είπε αναφερόμενος στους Τ/κ που σκοτώθηκαν στα Κόκκινα.
«Το πιο σημαντικό καθήκον μας είναι, λαμβάνοντας μαθήματα από τα βιώματά μας, να προστατέψουμε το μέλλον και ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για να μην επαναληφθεί το παρελθόν, να πάρουμε μαθήματα από τα όσα ζήσαμε», δήλωσε.
Τρίτη προϋπόθεση, είπε, είναι η ασφάλεια, ώστε να μην ζουν οι άνθρωποι υπό απειλή και σε αυτό πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. «Ο τ/κ λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία», σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης, οι Τ/κ θα έχουν τη δική τους αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή. «Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Αυτό», συνέχισε, «είναι η επιθυμία του “τ/κ λαού”».
Η «χώρα», ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα και χαρακτήρισε λάθος την προσέγγιση η λύση αυτών των προβλημάτων να περιμένει τη λύση του Κυπριακού. «Όσο πιο καθαρό και οργανωμένο είναι το σπίτι μας, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε σε μια πιθανή λύση». Η λύση, συνέχισε, δεν είναι ένα μαγικό ραβδί, θα υπάρξουν προβλήματα και μετά τη λύση, ωστόσο η λύση θα επιλύσει ένα πολύ σημαντικό για τους Τ/κ πρόβλημα, το ότι εδώ και 53 χρόνια έχουν αφεθεί εκτός διεθνούς δικαίου και λόγω του ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, με τη λύση θα μπορέσουν να πάρουν τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα.

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών