Όλα ανοικτά σε ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο

Προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό η φόρμουλα στην οποία εν πολλοίς κατέληξαν οι δύο πλευρές κατά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Η αποτίμηση της προχθεσινής σύσκεψης του Προεδρικού κρίνεται σε συνολικό βαθμό ως ένα βήμα προς τα εμπρός, καθότι φαίνεται να τέθηκαν οι βάσεις που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου σε πιο γερά θεμέλια. Ωστόσο, η τελική απόφαση που λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα επεισόδια στο σίριαλ λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Και αυτό, καθότι δύο από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, εμφανίζονται να μην έχουν ικανοποιηθεί από τη μέση λύση που προέκυψε το περασμένο Σάββατο.
 
Η ΕΔΕΚ
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δεν απέκλεισε πιθανή αποχώρηση ή αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του στο Εθνικό Συμβούλιο, παραπέμποντας ενδεχόμενη λήψη μιας τέτοιας απόφασης στα συλλογικά όργανα του Κινήματος. «Αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις», υπέδειξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στα συλλογικά όργανα του κόμματος, σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ «δεν έχει αρχηγό, έχει Πρόεδρο, που είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία», καθώς και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.
 
Το ΔΗΚΟ
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την παραπέρα παρουσία το ΔΗΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο άφησε εξάλλου και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος παρακάθισε στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου αντί του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε πως θα ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να ληφθούν αποφάσεις.
«Δεν προκαταλαμβάνω τίποτα ενόψει του καθορισμού της στάση του κόμματος», επισήμανε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του, όπως αυτές διατυπώθηκαν με επιστολή που στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου και διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Η Κυβέρνηση
Πάντως, ερωτηθείς σήμερα τι θα γίνει στην περίπτωση που τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αποφασίσουν να μη συμμετέχουν πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι το Σώμα θα συνεχίσει τη λειτουργία του με όσα κόμματα επιθυμούν να συμμετέχουν. Χαρακτήρισε, ωστόσο, λανθασμένη μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα τα δύο κόμματα να μην οδηγηθούν σ’ αυτή την απόφαση.
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας