«Έμφαση στη διπλωματία από Κίεβο για αποτροπή μιας κρίσης με Ρωσία»

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει «σκληρή προειδοποίηση» στη Ρωσία ότι τυχόν εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας δεν θα θεωρηθούν μόνο απαράδεκτες, αλλά θα έχουν επίσης υψηλό τίμημα, λέει ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ουκρανός Πρέσβης εκτιμά ότι παρά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί και σημειώνει ότι η έμφαση πρέπει να είναι στη διπλωματία. «Όσο περισσότερο μιλάνε οι διπλωμάτες, τόσο το καλύτερο», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, λέει ότι η συμμαχία θα έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει στις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ σημειώνει ότι η στάση της Μόσχας δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά «ένα πρόβλημα για ολόκληρο το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας».

Το Κίεβο υπολογίζει στη συνεχή υποστήριξη της Κύπρου, λέει ο Πρέσβης Νιμτσίνσκι, εκφράζοντας την εκτίμηση της χώρας του για τη συνεπή υποστήριξη της Λευκωσίας στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ουκρανός Πρέσβης λέει ότι η κρίση διαρκεί πάνω από 8 χρόνια και μετρά περισσότερους από 14.000 νεκρούς ενώ σχεδόν 1,5 εκ. Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία υιοθετεί μια σκόπιμη στάση για αύξηση των εντάσεων και τώρα απειλεί την Ουκρανία και τον λαό της με την άμεση χρήση στρατιωτικής ισχύος» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Νιμτσίνσκι, η Μόσχα συνεχίζει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων, παραπληροφορεί μαζικά, εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις και υπονομεύει εκ των έσω την Ουκρανία. Κάνει λόγο για πάνω από 106.000 άνδρες του τακτικού στρατού της Ρωσίας, καλά εκπαιδευμένους, που έχουν παραταχθεί κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, μαζί με άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, σημειώνοντας ότι «αυτές οι δυνάμεις και το υλικό δεν έχουν αναπτυχθεί εκεί για καλό σκοπό».

«Παρότι η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί. Αν είναι έτσι τα πράγματα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μεγάλο βαθμό στη διπλωματία», υπογραμμίζει ο Πρέσβης Νιμτσίνσκι.

Αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση, στις 26 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Ν4) μεταξύ των πολιτικών συμβούλων των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που αποφάσισε νέα συνάντηση των συμβούλων σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρέσβη, «σημαίνει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τη διπλωματική οδό για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον».

Όλα τα μέρη, συνεχίζει, υποστηρίζουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η Ουκρανία επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συνεχίσει να διαπραγματεύεται αδιάλειπτα για να αποτρέψει τον πόλεμο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις κοντά στα σύνορα.

Σημειώνει την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι εγγυημένη, αξιόπιστη και πάνω σε αυτή τη βάση μπορούν να οικοδομηθούν τα επόμενα βήματα».

Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη δυτικών χωρών, ο Πρέσβης σημειώνει ότι «οι σύμμαχοί μας αποδεικνύουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, μεταξύ άλλων παρέχοντας στην Ουκρανία ισχυρή στρατιωτική βοήθεια και συντονίζοντας τις διπλωματικές τους προσπάθειες».

Λέει ότι η διπλωματική δέσμευση με τη Ρωσία θα πρέπει να συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα και σημειώνει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για συζητήσεις με τη Ρωσία «είτε στο επίπεδο του Ν4 είτε διμερώς, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των προέδρων, για όλα τα θέματα που αφορούν μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δευτέρα, ο Πρέσβης σημειώνει ότι «είναι ώρα για ‘ενεργές αποφάσεις`, όχι μόνο ‘λόγια’ αναμένοντας άλλη μια εισβολή να συμβεί προτού αναληφθεί δράση».

Απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στείλει στη Ρωσία «σκληρή προειδοποίηση» ότι οι εχθροπραξίες εναντίον της Ουκρανίας δεν θα θεωρηθούν μόνο απαράδεκτες, αλλά θα έχουν και «υψηλό οικονομικό και πολιτικό τίμημα». Η Ρωσία, συνεχίζει, πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και να επιδείξει σεβασμό στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

«Όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ‘πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, να αξιολογούμε ρεαλιστικά την άμεση απειλή, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζουμε την απειλή μιας πιθανής στρατιωτικής εισβολής» προσθέτει.

Ο κ. Νιμτσίνσκι αναφέρεται και στη συνεργασία της χώρας του με το ΝΑΤΟ. «Έχοντας κατά νου τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, καταρχάς, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εμμένουν στις βασικές αξίες στις οποίες εδράζεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια για πολλά χρόνια», λέει, σημειώνοντας «τον σεβασμό στο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει το δικό του δρόμο και τους μηχανισμούς ασφαλείας στους οποίους θέλει να συμμετάσχει».

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία έχει μια ειδική σχέση με τη Συμμαχία που «εξηγεί γιατί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι θέλουν να μας υποστηρίξουν» συνεχίζει.

«Εν μέσω αυξανόμενων ρωσικών στρατιωτικών απειλών κατά της Ουκρανίας, μπορώ να πω ότι ναι, το ΝΑΤΟ θα έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό που θα ακολουθήσει», προσθέτει.

«Αν επιτραπεί να πετύχει το σχέδιο του Κρεμλίνου για την Ουκρανία, θα ανοίξει η όρεξή του και η Δύση είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με ακόμη περισσότερα προβλήματα όσον αφορά τη Ρωσία», προειδοποιεί ο κ. Νιμτσίνσκι, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι προσπάθειες και η ενέργεια να επικεντρωθούν για αποτροπή της Ρωσίας και για τερματισμό της κατοχής της Κριμαίας και τμημάτων του Ντονμπάς.

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη «σαφή θέση» της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη «μη αναγνώριση της παράνομης απόπειρας προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας», ο Πρέσβης αναφέρει ότι η χώρα του υπολογίζει στη συνεχή υποστήριξη της Κύπρου «η οποία είναι καθοριστική για τις προοπτικές μας στην ΕΕ καθώς μοιραζόμαστε αξίες και δεσμεύσεις για οικοδόμηση μιας πιο ασφαλούς και ευημερούσας Ευρώπης».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιόπιστος εταίρος μας, διατηρούμε φιλικές σχέσεις και χαιρετίζουμε την κοινή μας ετοιμότητα να αναπτύξουμε περαιτέρω τον διμερή πολιτικό μας διάλογο», προσθέτει και λέει ότι δεν βλέπει κάποιον λόγο για τον οποίο η παρούσα κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει τους δεσμούς των δύο χωρών.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν στρέφεται εναντίον κάποιας τρίτης χώρας, αλλά στοχεύει στην εδραίωση των θεμελίων της ειρήνης και της ευημερίας για τις δύο χώρες και τους λαούς μας, καταλήγει ο Πρέσβης Νιμτσίνσκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»