Δίνει γραμμή η Κ.Ε. και πάνε στη βάση-Τα δεδομένα στο ΑΚΕΛ ενόψει προεδρικών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στο ΑΚΕΛ, με την πρώτη συζήτηση για το ζήτημα ενώπιον Κεντρικής Επιτροπής να έχει οριστεί για σήμερα. Στη συνεδρία αναμένεται να αποφασιστούν οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σε επίπεδο πολιτικού πλαισίου και συνεργασιών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μια πρώτη συζήτηση επί των ονομάτων.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο, κυρίως, στα πηγαδάκια του κόμματος, στο ΑΚΕΛ έχουν ένα αριθμό προσωπικοτήτων να αξιολογήσουν, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στην παρούσα φάση. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως αποκλείεται εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε συζήτηση με το ΕΛΑΜ, η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θεωρείται από την Εζεκία Παπαϊωάννου συνταυτισμένος με την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, καθώς, λόγω και του τομέα ευθύνης του, έβαλε την σφραγίδα του στο Κυπριακό και στην εξωτερική πολιτική και θεωρείται ότι επηρέασε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στα χρόνια.

Αντίθετη είναι η αντίληψη για τον άλλο πρώην Υπουργό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Γιώργο Παμπορίδη, του οποίου το όνομα συνεχίζει να παίζει με αξιώσεις στο αριστερό στρατόπεδο. Και αυτό επειδή στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι, ως Υπουργός Υγείας, ο κ. Παμπορίδης πρωτοστάτησε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και μάλιστα συγκρούστηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον ΔΗΣΥ και άλλες τάσεις εντός της Κυβέρνησης για να προχωρήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται, απομακρυσμένη θεωρείται η πιθανότητα συνεργασίας με τον Γιώργο Κολοκασίδη, κυρίως λόγω των θέσεων που εκφράζει στο Κυπριακό και την αποστασιοποίησή του από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί αναμένεται να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου που θα αναπτυχθεί στο κόμμα, με πηγές να αναφέρουν ότι, στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

Άλλωστε, στο ΑΚΕΛ δεν αποκλείουν ούτε την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα, Στέφανου Στεφάνου, όπως ούτε και αυτήν του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, σε περίπτωση που τελεσφορήσει μία συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η προτεραιότητα στην παρούσα φάση, αφού η συμπόρευση με την ευρύτερη αντιπολίτευση αποτελεί βασικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της αλλαγής στην εξουσία του τόπου.

Αν και το ΑΚΕΛ αναμένεται φέτος να λάβει τις τελικές του αποφάσεις νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν και το κεφάλαιο των προεδρικών να έχει ολοκληρωθεί εντός της Άνοιξης, υπολείπεται σε αυτό το στάδιο αρκετή εσωκομματική δουλειά, η οποία αναμένεται να γίνει, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, εντός Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για διάλογο με τη βάση, μια διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση πριν από κάθε μεγάλη απόφαση στο κόμμα και μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο των εξελίξεων.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο και πέραν των εγγεγραμμένων μελών του ΑΚΕΛ, σε αυτές θα προσκληθούν οι νέες δυνάμεις, καθώς και φίλοι του κόμματος που ανήκουν στην ευρύτερη Αριστερά, ώστε να εκφράσουν την άποψή τους. Στον διάλογο θα τεθούν τόσο ζητήματα πολιτικής, όσο και θέματα συνεργασιών και προτιμήσεων για την υποψηφιότητα που θα προκρίνει το κόμμα.

Πολλές διαβουλεύσεις έχει, βέβαια, να κάνει και η ηγεσία, αν το ζητούμενο είναι η επίτευξη συνεργασιών με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, θα πρέπει να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές και να καταστεί σαφές ποιες αποκλίσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας. Η θέση του ΑΚΕΛ δεν συνταυτίζεται απόλυτα ούτε στο Κυπριακό ούτε στην οικονομία με τις πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να χαραχθεί κοινή πορεία, όπως έχει γίνει και εντός της Βουλής σε αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων