Βρήκαν τη χρυσή τομή για το Εθνικό Συμβούλιο Πρόεδρος και κόμματα

Σε λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου στη βάση της πρότασης που επέδωσε προς τα κόμματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να κατέληξε η σημερινή πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τους Αρχηγούς ή Εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων.  Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υιοθέτησε κάποιες από τις εισηγήσεις που υπέβαλαν τα κόμματα. 
 
Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι αρχηγός κόμματος. 
 
Ξεκαθαρίστηκε και έγινε αποδεκτός επίσης ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Εθνικού Συμβουλίου, η εμπιστευτικότητα των συνεδριάσεων και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως οι αρχηγοί των κομμάτων θα μπορούν να αναφέρονται δημοσίως μόνο στις θέσεις των δικών τους πολιτικών δυνάμεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπογράφηκε οποιοδήποτε έγγραφο εμπιστευτικότητας, όπως προέβλεπε η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθότι κρίθηκε πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την συναίνεση και εποικοδομητικό κλίμα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ αποφασίστηκε και η σύσταση υποεπιτροπών για συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων του Κυπριακού. Στις υποεπιτροπές αυτές τα κόμματα θα μπορούν να συμμετέχουν και με δεύτερο άτομο υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τη νέα του μορφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μέχρι τότε τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα στη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να επανέλθουν με τις απόψεις τους. 
 
Κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε προφορική ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, και ειδικότερα για το αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν μόλις χθες. 
 
Στους αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων δεν επιδόθηκαν οποιαδήποτε έγγραφα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντά σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.  
 
Η σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, πραγματοποιήθηκε εντός εποικοδομητικού κλίματος, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν οι διαφωνίες, τόσο σε ότι αφορά το θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου όσο και αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. 
 
Ν. Χριστοδουλίδης: Αυτά αποφάσισε ο Πρόεδρος
Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης του αρχηγών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό, προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σώμα και ως εκ τούτου εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε τα ακόλουθα:
 
1. Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής, εάν δεν είναι αρχηγός κόμματος.
 
2. Σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση συγκεκριμένων, εξειδικευμένων θεμάτων. Αν τέτοια θέματα θα συζητηθούν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων δύναται να συνοδεύονται από δεύτερο άτομο. 
 
3. Η ενημέρωση και η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτική. Οι αρχηγοί των κομμάτων μπορούν να κοινοποιούν δημόσια τις θέσεις των κομμάτων τους.
 
Ακολούθως, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδούλιδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης του διαλόγου και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τα κόμματα, πρόσθεσε, μπορούν να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να επανέλθουν με συγκεκριμένες απόψεις σε νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου ευθύς μετά τις θερινές διακοπές».
 
Ερωτηθείς πότε θα μελετηθούν τα έγγραφα από τα κόμματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εναπόκειται στα κόμματα να ζητήσουν να δουν τα έγγραφα από τη Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μπορούν άμεσα να το πράξουν».
 
Σε ερώτηση αν το θέμα της σύστασης υποεπιτροπών προϋπήρχε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι υποεπιτροπές αφορούσαν θέματα του διαλόγου, πρόκειται για τις Ομάδες Εργασίας που συζητούσαν. Τώρα αν υπάρχει εισήγηση για σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα συζητήσει πολύ συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προχωρήσει με μια τέτοια ενέργεια για συζήτηση αυτών των θεμάτων με εμπειρογνώμονες ή με άτομα που θα επιλέξουν τα κόμματα. Αν υπάρχει εισήγηση ή αν προκύψει μέσα από τη συζήτηση του Εθνικού Συμβουλίου η ανάγκη σύστασης συγκεκριμένης υποεπιτροπής αυτό θα μπορεί άμεσα να πραγματοποιηθεί».
 
Ερωτηθείς, είπε ότι μια τέτοια υποεπιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των κομμάτων και εκπρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online. 
 
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη παρακάθισαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλήκαρος, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Παρακάθισαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
 
Διαβάστε ακόμα: Το «νέο» Εθνικό Συμβούλιο: Αντιδράσεις και διαφωνίες από τα κόμματα
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ