Επιβεβαίωση διαφωνιών σε εδαφικό και εγγυήσεις

Τις διαφωνίες τους, αλλά και τη βουλήση τους να προσπαθήσουν προκειμένου οι διαφωνίες αυτές να ξεπεραστούν, κατέγραψαν κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν και κατά την οποία έγινε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.   
Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις, παραδεχόμενος την ύπαρξη διαφορών και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε». Υπέδειξε ωστόσο πως υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση οκτώ συναντήσεων μετά τις διακοπές.   
 
«Διαπιστώθηκαν οι διαφορές»
«Μέσα σε ένα φιλικό κλίμα παρά τις διαφορές που υπάρχουν, συζητήθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών και ανταλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε», συνέχισε, αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στην μια ή στην άλλη πλευρά, όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Ερωτηθείς κατά πόσο επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων και των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίες σημείωσε πως διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν. «Αυτό βέβαια θα φανεί στο τέλος. Ήταν η πρώτη συνάντηση και δεν θα έλεγα η πρώτη που ασχολείται με το θέμα, γιατί υπήρξε κατά καιρούς ανταλλαγή απόψεων. Ήταν η πρώτη όμως που μπήκε στα βαθιά», υπογράμμισε.    
 
«Έχουμε απόσταση…»
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με αυτή που ήταν το 2004, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, το οποίο όπως σημείωσε, μπορεί να επηρεάσει τον εν’ εξελίξει διάλογο. «Αυτό που έχω πει είναι ότι οι όλες έστω και διαφορετικές απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά, αυτό είναι που με επιφύλαξη λέω, μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές. Και επειδή έχουμε πει ότι θα υπάρξει μια ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέει ο καθένας, λέω ξανά πως υπήρξε ένας δημιουργικός διάλογος με υπαρκτές τις διαφορές, έχουμε απόσταση να διανύσουμε».
 
Οκτώ συναντήσεις
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν ο διάλογος συνεχιστεί, οι διαφορές μπορούν να σμικρυνθούν. «Εάν συνεχίσουμε το διάλογο-και θα συνεχίσει θα πρέπει να πω, διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες των οποίων θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα-μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές», επισήμανε. Ενώ σε παρατήρηση ότι εμφανίζεται αισιόδοξος, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μιλήσει για αισιοδοξία. «Μιλώ για μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος», κατέληξε.
 
Θέλει πενταμέρη για τις εγγυήσεις
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι τέτοια πολύπλοκα θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πι και φι και σε μια συνάντηση, αλλά όσο υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού και όσο, και στις δύο πλευρές, υπάρχει αυτή η πρόθεση, «θα συνεχίσουμε να ήμαστε αποφασιστικοί ως άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρεθούν δρόμοι διεξόδου». Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, υποστήριξε πως άπτεται μιας πενταμερούς διάσκεψης που θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας, «λόγω του ότι μιλάμε για μια διεθνή συμφωνία», όπως είπε, «που έχουν υπογράψει τρεις εγγυήτριες δυνάμεις». «Σίγουρα», ανέφερε, «και εμείς ως Κύπριοι έχουμε άποψη, αλλά στο τέλος είναι αυτές οι τρεις πλευρές που θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε γρήγορα σε εκείνο το σημείο. Ευχόμαστε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το πετύχουμε».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»