Συζήτησαν για το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις Αναστασιάδης-Salih

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ κ. Barham Salih, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, οι περιφερειακές εξελίξεις, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-Ιράκ, καθώς και η προοπτική για συμμετοχή του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Ιράκ, κάτι που έχει αντίκτυπο στις γειτνιάζουσες χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική συμμετοχής του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας  Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου (3 συν 2), ύστερα και από πρόταση της Ιορδανίας, και η ενδεχόμενη φιλοξενία μιας τέτοιας Συνάντησης στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, καθώς και στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας.  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράκ, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ και για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Κούλα Σοφιανού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Δειτε Επισης

Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»