Κομβικής σημασίας για τις συνομιλίες η συνάντηση της 29ης Ιουλίου

Η συνάντηση της 29ης Ιουλίου κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, είναι αυτή που θα επιτρέψει την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων για το πού οδεύουν και πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει για πρώτη φορά συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί των εν λόγω θεμάτων, τα οποία θεωρούνται ως  καθοριστικής σημασίας για το πώς θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν επίσης στις 22 και στις 26 του Ιουλίου. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, περιλαμβανομένης και αυτής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 του μήνα, οι δύο πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν σε συνολική αξιολόγηση του το τι πέτυχαν μέσα από την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών και πολύ περισσότερο, του τι πέτυχαν στα κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, επί των οποίων, όπως έχει προαναφερθεί, θα γίνει για πρώτη φορά ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων. «Μετά», όπως υπέδειξε μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «εναπόκειται στους ηγέτες το πώς θα προχωρήσουν. Το πώς θα προχωρήσουν είναι άμεσα συνυφασμένο με τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν μέσα από αυτήν την εντατικοποιημένη φάση. Και τα συγκριμένα κεφάλαια που θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου, είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία», σημείωσε, για να τονίσει πως τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης είναι που θα επιτρέψουν την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων.
Ως προς την ενδεχόμενη διακοπή και επανέναρξη του εντατικοποιημένου προγράμματος των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υπάρχει η επιθυμία ακόμη και πριν από τον Σεπτέμβριο να συνεχιστεί η εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο και εκεί επικεντρωνόμαστε, είναι να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτήν την εντατικοποιημένη φάση. Αυτό είναι το σημαντικό. Επαναλαμβάνω: Η συνολική αξιολόγηση που θα γίνει μετά τις 29 Ιουλίου, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις». Ερωτηθείς εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στην πράξη και μια συζήτηση διασταυρούμενη, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η πρόοδος είναι που θα καθορίσει τη δυνατότητα να γίνει μια τέτοια συζήτηση και πως μέσα από τη συζήτηση που γίνεται, υπάρχει αυτή η προσέγγιση της διασταύρωσης στα κεφάλαια. «Για παράδειγμα, όταν συζητήθηκε το Περιουσιακό ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να ‘κλείσει’ εάν δεν ολοκληρωθεί και αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στο Εδαφικό», επισήμανε.
 
Περιουσιακό και Διακυβέρνηση
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νιούλαντ, σε συνάρτηση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν πολύ συγκεκριμένο, με το Περιουσιακό και τη Διακυβέρνηση να αποτελούν τα θέματα που κυριάρχησαν της συζητήσεως.
Από πλευράς Προέδρου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, είπε ο Εκπρόσωπος, «και πιο συγκεκριμένα, στις ουσιαστικές διαφωνίες που παρατηρούνται στα κεφάλαια του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης με την κ. Νιουλαντ, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων ως προς το θέμα των Εγγυήσεων, με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει τη θέση της δικής μας πλευράς περί μη αποδοχής των τουρκικών εγγυήσεων και στρατευμάτων. Επαναλαμβάνω: Τα μηνύματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μεταφερθούν προς την τουρκική πλευρά, αφορούν πολύ συγκεκριμένα θέματα όπου παρουσιάζονται διαφωνίες στα κεφάλαια του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης».
 
Η Έκθεση του Γ.Γ.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχουν νεότερα επί των επίμαχων αναφορών που εμπεριέχονται στην Έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ή αν το θέμα θεωρείται λήξαν έχοντας θετική κατάληξη, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τίποτα δεν λήξει». «Αναμένουμε την επίσημη δημοσίευση της Έκθεσης. Ναι, έχουν γίνει διαβήματα και στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία και θα τοποθετηθούμε επίσημα μετά τη δημοσίευση και των δύο Εκθέσεων. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θεωρούμε το θέμα ως λήξαν. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχουμε μάλλον τη δημοσίευση των Εκθέσεων και τότε θα τοποθετηθούμε δημόσια, στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν στις δύο Εκθέσεις».
 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον