Αντιπαράθεση Ιωνά-Χαραλαμπίδου στη Βουλή για μελέτη για τη διαφθορά

Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου  με αφορμή αναφορά της βουλευτού ότι ο Υπουργός είχε στα χέρια του από το 2015 τη μελέτη για τη διαφθορά στην Αστυνομία, και την παρουσίασε μόλις πρόσφατα.

 

Σειρά ερωτημάτων από ΑΚΕΛ 
Σειρά ερωτημάτων θέτει το ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, αναφορικά με εκθέσεις της Αστυνομίας για τη διαφθορά, το πρόγραμμα επεξάρτησης που ακολουθείται από κατάδικους των Κεντρικών Φυλακών εντός της θεραπευτικής κοινότητας της “Αγιάς Σκέπης” καθώς για τις συνθήκες εργασίας και το αποθεματικό του παντοπωλείου του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι “ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αντί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του θέσαμε, επέλεξε να παρελθοντολογήσει και να μας θυμήσει τις παλιές καλές μέρες τότε που ο ίδιος κάθε μέρα ζητούσε και μία παραίτηση λέγοντάς μας ότι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται κάτι που φαίνεται ότι σήμερα ξεχνά”.
Ανέφερε ότι “έκπληξη προκάλεσε η άγνοια του Ιωνά Νικολάου, όπως ο ίδιος δήλωσε, για την έκθεση σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς η οποία ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2015”.

Οπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, “θα πρέπει να μας πουν τελικά πόσες εκθέσεις κατά της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα, ποια από όλες τις εκθέσεις δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας και γιατί ο κ. Νικολάου αγνοούσε, όπως ο ίδιος είπε, την ύπαρξη μιας άλλης έκθεσης από τον Ιανουάριο του 2015 με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο”.

Επιπλέον, συνέχισε, πρέπει να απαντήσουν και για το “τι έκαναν από τον Ιανουάριο του 2015 αφού είχαν δεδομένα στα χέρια τους, αφού υπήρχε έτοιμη η έκθεση”.

Για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι “μας ανησυχεί ιδιαίτερα ενώ το πρόγραμμα αποτοξίνωσης θα πρέπει να επαναξιολογηθεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα όταν κατάδικος ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και έφυγε με τα κλοπιμαία”.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι “εκκρεμούν σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και στις συνθήκες εργασίας εντός των φυλακών και αναμένουμε απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης”.

Τέτοια ερωτήματα είναι το “πόσοι φυλακισμένοι και δεσμοφύλακες μεταφέρθηκαν στις Πρώτες Βοήθειες ή έτυχαν περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια τα τελευταία τρία χρόνια, ή πόσα περιστατικά εμπρησμού ή βομβιστικών επιθέσεων και άλλων εγκληματικών πράξεων έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια σε βάρος δεσμοφυλάκων αλλά και πόσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούσαν στις Κεντρικές Φυλακές και δεσμοφύλακες έχουν παραιτηθεί ή έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα”, είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Πρόσθεσε ότι “για το θέμα των 600 χιλιάδων που αφορά στο αποθεματικό του παντοπωλείου των Κεντρικών Φυλκακών αναμένουμε ακόμη ενημέρωση”.

“Οταν αυτά απαντηθούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης θα μας δώσουν και μία εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει εντός των Κεντρικών Φυλακών”, είπε καταλήγοντας.

Αντίθετη άποψη για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) ο βουλευτής του οποίου, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια η εικόνα είναι “πολύ πιο θετική από ότι ήταν στο παρελθόν”.

Οπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, “μετά το 2013 – 2014 οι εξελίξεις στις Κεντρικές Φυλακές και τα προγράμματα τρέχουν προς το θετικότερο, σίγουρα χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, αλλά η γενική εικόνα σήμερα, πράγμα που αποδυκνείεται και από τα παράπονα που φθάνουν στην Επίτρπο Διοικήσεως, είναι πολύ πιο θετική από ότι ήταν στο παρελθόν”.

Ανέφερε ότι “θα είμαστε σε συνεχή επαφή και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με τη Διεύθυνση των φυλακών καθώς και με την Επίτροπο Διοίκησεως για να δούμε την υλοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων και στα θέματα υγείας και στήριξης των φυλακισμένων καθώς και την προσπάθεια επανένταξης στην κοινωνία σε σωστές βάσεις γιατί αυτός είναι κυρίαρχος στόχος στο τέλος της ημέρας”.

Από πλευράς του ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την αναφορά της κ. Χαραλαμπίδου.

«Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε ότι είχα την έκθεση η οποία έγινε από την αστυνομία για τη διαφθορά από το 2015 και χρησιμοποίησε τη λέξη «την έβραζα» και τη δώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις πρόσφατα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός για να σημειώσει πως η έκθεση που παραδόθηκε στον ίδιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή του αρχηγού της αστυνομίας ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, είναι αποτελέσματα έρευνας και μελέτης που έγινε πριν από δέκα μήνες «και δεν βρίσκω να έχει σχέση με την έκθεση την οποία αναφέρεται η κ. Χαραλαμπίδου».

«Τώρα μπορεί να είναι κάτι άλλο το οποίο να είναι εσωτερικό της αστυνομίας. Δεν σημαίνει ότι ο Υπουργός είναι ενήμερος για οποιαδήποτε έρευνα ή μελέτη γίνεται στην Αστυνομία» συμπλήρωσε.

«Νομίζω κάπου λίγο τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα με τις εκθέσεις κτλ, δυστυχώς εξάγονται συμπεράσματα αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν ευσταθούν» είπε ο κ. Νικολάου δηλώνοντας πως «δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό δεν υπάρχει σύνδεση της μελέτης που ετοιμάστηκε από την Αστυνομία για τη διαφθορά στο Σώμα με κάποια άλλη έκθεση προηγούμενη.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως έχει συσταθεί επιτροπή από πλευράς του Αρχηγείου η οποία επεξεργάζεται τις εισηγήσεις της μελέτης ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται και μέτρα που έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες για τα θέματα της διαφθοράς. «Η προσπάθεια μας είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον δρόμο και τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς που έχουν διαπιστωθεί στην Αστυνομία» είπε ο Υπουργός.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί