Άνοιξε το «33» των ενταξιακών της Τουρκίας

Άνοιξε σήμερα στις Βρυξέλλες το ενταξιακό κεφάλαιο «33» για την Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής ενταξιακής διάσκεψης, υπό την προεδρία του Μπέρτ Κοέντερς, υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ολλανδίας. Την τουρκική πλευρά εκπροσώπησαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ , Μελβούτ Τσαβούσογλου, υπουργός εξωτερικών και Νατσί Αγμπάλ, υπουργός οικονομικών, ενώ την Κομισιόν εκπροσώπησε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
O Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών και τον Επίτροπο, που, όπως είπε «στέκεται δίπλα μας», καθώς και για «την υποστήριξη που έχουν δείξει στη χώρα μου στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας». «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι καλό να βλέπουμε φίλους στο πλευρό μας, την καταδίκη της τρομοκρατίας από τα μέλη της Ε.Ε. και  η απεικόνιση της αλληλεγγύης προς την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μου, για την Ε.Ε. και για τον κόσμο», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.
«Στις 15 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήσαμε την 12η διακυβερνητική διάσκεψη για την ένταξη στην Ε.Ε. Σε αυτή τη συνέδρια, αποφασίσαμε να ανοίξει το κεφάλαιο 33 . Μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου για τη νομισματική πολιτική-το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου είναι ένας δείκτης των θετικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, 33 κεφάλαια είναι ανοικτά σήμερα και ένα από αυτά έχει κλείσει προσωρινά. Αυτό το κεφάλαιο, που θα περιλαμβάνει τους κανόνες του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κανόνων δείχνει τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε.», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε την ολλανδική Προεδρία, το Συμβούλιο και την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη «που βοήθησαν». Επεσήμανε δε πως ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη και πως η ιδιότητα του μέλους είναι πολύτιμη για την Τουρκία: «Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, ανοίγοντας τις δύο αυτά κεφάλαια πρόσφατα, φαίνεται το τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. είναι πολύτιμη για την Τουρκία και για την Ευρώπη. Η πρόσφατη περίοδο της συνεργασίας μας στην κρίση της μετανάστευσης και η επιτυχία μας στην εφαρμογή δείχνει την ικανότητα να εργαζόμαστε μαζί. Σήμερα υμνούμε τη συνεργασία μας στον τομέα της μετανάστευσης και αυτό θα πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης για τις άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση για την Τουρκία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη ένταξη της. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».
 
 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»