Π. Ζαρούνας:Τεράστιες οι ευθύνες Αναστασιάδη για τη δυσχερή θέση που βρισκόμαστε

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπως σωστά την περιγράφετε, επιβάλλεται άνθρωποι με ήθος, γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες να εμπλακούν στα κοινά. Διαφορετικά θα αφεθούν ανεμπόδιστοι οι ανίκανοι και οι διεφθαρμένοι να κάνουν κουμάντο, τονίζει ο διεθνολόγος και αριστίνδην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λάρνακα, Πέτρος Ζαρούνας.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, o κ. Ζαρούνας αναλύει τους στόχους και το όραμα του για την Επαρχία Λάρνακας, ενώ καταγράφει τις στοχευμένες προτάσεις, που ετοίμασε σε σχέση με την ανάπτυξη της, η οποία όπως διευκρινίζει δεν θα γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Σε σχέση με τα ζητήματα διαφθοράς, που αποτελούν προμετωπίδα του Δημοκρατικού Κόμματος σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ο κ. Ζαρούνας, αφού σημειώνει πως περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής υπήρξαν και επί προηγούμενων Κυβερνήσεων, υποδεικνύει ότι επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη η διαφθορά και η διαπλοκή έχει πάρει τεράστιες  διαστάσεις αφού στη περίοδο 2013-2019 διακινήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) 9.7 δις ευρώ που αναλογούν σχεδόν στο 50% του κυπριακού ετήσιου ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πέτρος Ζαρούνας, αποδίδει τεράστιες ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, αφού όπως επισημαίνει οι βολιδοσκοπήσεις του για λύση δύο κρατών και η αποδοχή της άτυπης πενταμερούς χωρίς προϋποθέσεις οδήγησαν στην άνευ κόστους παρουσίαση από τη Τουρκία της απαίτησης της για λύση δύο κυρίαρχων κρατών. Οι ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δυσχερή αυτή θέση που έχουμε οδηγηθεί είναι τεράστιες, τονίζει ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΚΟ.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Πέτρου Ζαρούνα στον REPORTER

*Επιλεγήκατε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως αριστίνδην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επαρχία Λάρνακας. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η επιλογή και γιατί αποφασίσατε να την αποδεχθείτε σε μια περίοδο που αναμφίβολα ανάμεσα στους πολίτες επικρατεί ένα αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών;

Κατά αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για τη πρόταση του να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Λάρνακα από όπου και η καταγωγή μου (Αθηένου). Αποδέχθηκα τη πρόταση αυτή με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπως σωστά την περιγράφετε, επιβάλλεται άνθρωποι με ήθος, γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες να εμπλακούν στα κοινά. Διαφορετικά θα αφεθούν ανεμπόδιστοι οι ανίκανοι και οι διεφθαρμένοι να κάνουν κουμάντο.  

*Πρόσφατα αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν την Λάρνακα, κάνατε λόγο για μια νέα εποχή για την πόλη και την επαρχία. Τι περιλαμβάνει η δίκη σας πρόταση για την νέα σελίδα ανάπτυξης και προόδου της πόλης της επαρχίας και ποιο είναι το όραμά σας; 

Οι υπογραφές για τα έργα σε μαρίνα και λιμάνι σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας εποχής ανάπτυξης για τη πόλη και την επαρχία Λάρνακας. Το δικό μου όραμα είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι πολυεπίπεδη και να μην  βάζει όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι. Θέλω μία Λάρνακα που δεν θα αντιγράψει τα κακά παραδείγματα τσιμεντοποίησης άλλων πόλεων και περιοχών. Μία ανάπτυξη που δεν θα γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Μία ανάπτυξη που θα διατηρήσει τον ήπιο μεσογειακό χαρακτήρα της πόλης και της επαρχίας της Λάρνακας. Στα πλαίσια αυτά έχω ήδη δημόσια προτείνει τα ακόλουθα:

Πρώτο να ζητήσουμε τη μετεγκατάσταση του υπουργείου μεταφορών στη Ριζοελιά αφού η  Λάρνακα είναι η καρδιά του συστήματος μεταφορών της χώρας μας χάρις στο αεροδρόμιο, τα λιμάνια , τη μαρίνα, τα ψαρολίμανα και το μεγαλύτερο μήκος αυτοκινητοδρόμων που διαθέτει. Δεύτερο τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και εκθεσιακού χώρου που θα φέρνει ποιοτικό τουρισμό. Τρίτο τη σε βάθος πενταετίας δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής και τέταρτο την μετατροπή της Λάρνακας σε κόμβο ερευνητικών κέντρων προσθέτοντας στα δύο που έχουμε εξασφαλίσει από ΕΕ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα κέντρα.   

*Οι πολίτες προσδοκούν από τους βουλευτές να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του μέσου Λαρνακέα που επιζητούν λύση; 

Σε αυτή τη φάση τους Λαρνακείς απασχολούν η άμεση υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η κατασκευή της παραλιακής οδού προς Δεκέλεια, η προστασία των ακτογραμμών από τη διάβρωση,  τα προβλήματα του αποχετευτικού συστήματος και η παροχή κινήτρων για ιδιοκατοίκηση στα νεαρά ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα των ακριτικών περιοχών όπως η Αθηένου, οι Τρούλοι και η Πύλα.

*Ένα από τα βασικά μηνύματα που από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, επιδιώκει να στείλει το Δημοκρατικό Κόμμα, αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα, η διαφθορά δεν είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο στον τόπο με ανάλογες ευθύνες και στο σύνολο των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΔΗΚΟ; 

Θα συμφωνήσω ότι η διαφθορά είναι παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο. Ακόμα θα συμφωνήσω ότι περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής υπήρξαν και επί προηγούμενων κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας(ΚΔ). Το πρόβλημα όμως είναι ότι στη προεδρία Αναστασιάδη η διαφθορά και η διαπλοκή έχει πάρει τεράστιες  διαστάσεις αφού στη περίοδο 2013-2019 διακινήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) 9.7 δις ευρώ που αναλογούν σχεδόν στο 50% του κυπριακού ετήσιου ΑΕΠ. Η διαφθορά έχει διαβρώσει σχεδόν ολόκληρη την οικονομία, τα πλείστα ΜΜΕ και αρκετούς θεσμούς.

Το χειρότερο φαίνεται πως η Προεδρία της ΚΔ είναι άμεσα και βαθιά εμπλεκόμενη. Η περίπτωση της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του προέδρου με τις 57 αιτήσεις, η μετακίνηση της ξαδέλφης της προεδρικής οικογένειας στο υπουργείο εσωτερικών με αποκλειστική ευθύνη τη διαχείριση των αιτήσεων για τα χρυσά διαβατήρια και η στη συνέχεια έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προεδρεύει ο Αναστασιάδης.

Η νέα περίπτωση με τη μαρίνα της Αγίας Νάπας βγάζει μάτια για το πώς ολόκληρη η προεδρική οικογένεια εμπλέκεται σε μία τέτοια προβληματική υπόθεση. Τα περί άγνοιας του Προέδρου Αναστασιάδη (εγώ εν τζαί) δεν ευσταθούν. Στη βάση του συντάγματος ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την αποκλειστική εξουσία του καθορισμού της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου (βλέπετε άρθρα 48 και 56) και κατά συνέπεια πλήρη γνώση των σχετικών φακέλων.   

*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή. Η πλευρά μας δηλώνει πως πάει στη Γενεύη έχοντας ως βασική επιδίωξη τη συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντάνα. Από την άλλη πλευρά ο ψευδουπεξ  αλλά και ο Τσαβούσογλου δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται συνέχιση της διαδικασίας από το Κρανς Μοντάνα. Αυτό αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε προ του φάσματος ενός νέου αδιεξόδου πριν καν φτάσουμε στο στάδιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων;  

Δυστυχώς οι μετά το Κρανς Μοντανά βολιδοσκοπήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών και η αποδοχή της άτυπης πενταμερούς χωρίς προϋποθέσεις (βλέπετε ανακοινωθέν ΟΗΕ της 4ης Νοεμβρίου 2020) οδήγησαν στην άνευ κόστους παρουσίαση από τη Τουρκία της απαίτησης της για λύση δύο κυρίαρχων κρατών (κυριαρχική ισότητα). Ακολούθησε η επίσημη μετακίνηση της Ε/κ πλευράς στη θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Αυτά τα δύο άνοιξαν το δρόμο στους Βρετανούς να παρουσιάσουν νέες γεφυρωτικές ιδέες για δύο κυρίαρχα κοινοτικά κράτη (συνομοσπονδία). Μετά τις σχετικές αντιδράσεις ο Πρόεδρος έκανε στροφή και επέστρεψε στη θέση του κοινού ανακοινωθέντος του Βερολίνου (2019) που μιλάει για ΔΔΟ και πολιτική ισότητα. Μπρός γκρεμνός και πίσω ρέμα. Από τη μία η συζήτηση μίας φόρμουλας στη βρετανική λογική που αν την αποδεχθούμε θα μας καταστήσει ως χώρα σε τουρκικό δορυφόρο.

Από την άλλη η επιμονή στην ΔΔΟ θα φέρει ένα νέο αδιέξοδο το οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν νέα τουρκικά τετελεσμένα σε θάλασσα (ΑΟΖ) και σε στεριά (Αμμόχωστος). Οι ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη για τη δυσχερή αυτή θέση που έχουμε οδηγηθεί είναι τεράστιες.    

*Η άτυπη πενταμερής ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τελικά, μετά από αίτημα των Τούρκων κλείδωσε για το τριήμερο 27 με 29 Απριλίου. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μετάθεση της ημερομηνίας, σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής που θα μελετήσει για ακόμα μια φορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και της προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο; 

Εκτιμώ πως η χρονική μετάθεση της άτυπης, κατ όνομα, πενταμερούς έχει να κάνει με δύο πράγματα. Από τη μία είναι η προσπάθεια της Τουρκίας και των φίλων της να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Από την άλλη φαίνεται πως παρά την αρχική σύγκληση απόψεων στη βάση των βρετανικών ιδεών οι δύο πλευρές ανέκρουσαν πρύμνα. Φαίνεται πως ο ΟΗΕ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο ώστε να προετοιμάσει καλύτερα το έδαφος και να αποφύγει μία νέα αποτυχία. 

*Ενόψει από των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες; 

Για μένα η αποχή είναι κατά κύριο λόγο μία πολιτική πράξη που αφορά τόσο τους νέους όσο και παλαιούς ψηφοφόρους. Έχει πρωτίστως να κάνει με το δικαιολογημένο θυμό τους απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή που αγγίζει πολλά κόμματα και πολιτικούς. Ως τέτοια είναι αποδεκτή και είναι δικαίωμα τους να απέχουν. Την ίδια όμως στιγμή θέλω να επισημάνω πως οι ανάξιοι και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα κόμματα τους δεν ενοχλούνται από την αποχή. Συνεχίζουν παρά τα κροκοδείλια δάκρυα τους το βράδυ των αποτελεσμάτων και με λιγότερες ψήφους το εθνικά και κοινωνικά επιζήμιο έργο τους. Αν πραγματικά θέλουμε να τους εμποδίσουμε θα το κάνουμε με τη ψήφο μας. Όπως και στη ζωή δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Διαλέγουμε τη λιγότερο κακή επιλογή. Ας διαλέξουμε το κόμμα και τους υποψηφίους που κατά την εκτίμηση μας κάνουν το λιγότερο κακό στη πατρίδα. Τι θα καταφέρουμε;; Το 2016 στείλαμε το 50% των βουλευτών της τότε Βουλής στα σπίτια τους. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι ανάλογο και την επόμενο Μάιο. 

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα