Καλό ρυθμός και πρόοδος στις συνομιλίες

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη την πρόοδο που παρουσιάζεται επί του παρόντος για όσα κεφάλαια συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι απομένουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια.

«Πρέπει να πω ότι υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβερνήσεως και ομοσπόνδων πολιτειών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων», είπε στις δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τ/κ πλευρά επιμένει ότι θα έχει δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων και πέραν των θεμάτων της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Πρόεδρος είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Διευκρίνισε επίσης ότι είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, για τις οποίες διεξάγεται ξεχωριστός διάλογος κατόπιν εντολής των δύο ηγετών προς τους διαπραγματευτές και τις ομάδες που τους πλαισιώνουν.

Ερωτηθείς για το θέμα των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι ανάλογο αφού θα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο, ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες, να εξεταστεί ποιες αντιτίθενται με την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ και διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και, όπως είπε, «είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε επί του παρόντος».

Κληθείς να αναφέρει αν με βάση προηγούμενες δηλώσεις του υπάρχει πρόοδος για να οδηγήσει σε κατάληξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αναφερόταν σε πρόοδο στα συγκεκριμένα κεφάλαια για τα οποία τώρα διεξάγεται συζήτηση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια που πρέπει» να συζητηθούν και σημείωσε ότι επί του παρόντος παρουσιάζεται πρόοδος και θα μπορούσε να πω ενθαρρυντική πρόοδος για όσα συζητούνται.

«Είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν, συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανένας σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τα θέματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει γίνει περαιτέρω προγραμματισμός για τις επόμενες συναντήσεις μέχρι και τις 29 Ιουλίου.
«Έχουν συμφωνηθεί έξι συνολικά συναντήσεις για τον Ιούλιο, λόγω γεγονότων, λόγω θρησκευτικών εορτών των Τουρκοκυπρίων, λόγω των γεγονότων μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων από δικής μου πλευράς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματευτές θα επικεντρώνονται στα θέματα που προκύπτουν και που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

«Συνεπώς ας ελπίσουμε ότι σταδιακά και μέσα από αυτό τον εντατικό διάλογο θα καταλήξουμε επιτέλους κάπου που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τη μια και από την άλλη κοινότητα».
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ