Ξανά στον αέρα ο προϋπολογισμός-Πάει για ναι η ΕΔΕΚ, τρικλοποδιά από Αλληλεγγύη

Την ώρα που η Κυβέρνηση εξασφάλιζε το προκαταρκτικό, πολυπόθητο «ναι» για την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ, η αλληλεγγύη ανακοίνωνε πως κάνει δεύτερες σκέψεις ζητώντας νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι η διαδικασία είναι και πάλι στον αέρα, αφού αποτελεί γρίφο και η στάση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους.

Η υπερψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2021 καθίσταται εφικτή μόνο με οριακή πλειοψηφία, αφού τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν. Η Κυβέρνηση εξαρτάται πλέον από τη ψήφο των μικρότερων κομμάτων, η οποία ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα.

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως θεωρεί ότι έγινε ένα βήμα πιο μπροστά, ωστόσο αναμένει επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για τα αιτήματα που κατέθεσε το κόμμα. 

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση, τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα προχωρήσουν στη λήψη της τελικής τους απόφασης όταν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, και τη στάση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε στα αιτήματα που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», αναφέρεται.

Αλληλεγγύη: Δεν είναι σίγουρη η υπερψήφιση του προϋπολογισμού

Ωστόσο λίγο μετά τη συνάντηση με ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη, διεμήνυσε πως κάνει δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού εκφράζοντας παράλληλα ενόχληση για τις συναντήσεις της Κυβέρνησης με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. 

«Θεωρούμε πως δεν είναι δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό η Κυβέρνηση να παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν στον προϋπολογισμό και να δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν», αναφέρει.

 Ιδιαίτερα αναφέρεται στο θέμα των εκποιήσεων και στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και ζητά ισότιμη τουλάχιστον αντιμετώπιση από πλευράς προεδρικού με αυτούς που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. «Έχουμε θέσεις για τις εκποιήσεις. Αν θέλει να τις ακούσει ο ΠτΔ είμαστε στη διάθεση του πριν από την Πέμπτη. Πριν να είναι αργά», αναφέρεται.

 Τέλος καλεί την Κυβέρνηση να μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ΄ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς.

Γρίφος και η στάση Μυριάνθους

Η ΕΔΕΚ θα λάβει την τελική της απόφαση την Τετάρτη, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το «ναι». Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο βουλευτής, Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος εξέφρασε πρόθεση να τον καταψηφίσει.

Αν και απέφυγε να αναφέρει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τον βουλευτή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ήταν ξεκάθαρος πως ο Ηλίας Μυριάνθους θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων.

«Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές για τα μέλη του κόμματος. Όμως όποιο μέλος διαφωνεί με μια απόφαση. εντός 48 ωρών μπορεί να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του. Αυτό κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφρασή και τη διαφάνεια», ανέφερε στον Αντ1 ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο βουλευτής είχε αναφέρει πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λόγω της πρότασης Νόμου για τις εκποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι θέση του κ. Μυριάνθους είναι πως το θέμα των εκποιήσεων και η ρύθμιση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης, παραμένει κόκκινη γραμμή.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»