Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των επαφών με τα άλλα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για τον σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών» που θα οδηγήσει σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές», θα αξιολογήσουν απόψε τα συλλογικά όργανα του ΡΤΚ,, ο πρόεδρος του οποίου, Τουφάν Ερχιουρμάν, έδωσε στη δημοσιότητα τις επτά θέσεις αρχών που μετέφερε στους συνομιλητές του.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνεδρία της κομματικής βουλής, του ανώτατου κομματικού οργάνου του ΡΤΚ θα αρχίσει στις 19.30. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν στις θέσεις αρχών που τους παρουσίασε, ακόμα και το ΚΕΕ.
 
Στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» αναφέρεται η Χαβαντίς σήμερα, που, σύμφωνα με το ΓΤΠ, γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινητοποιήθηκε για σχηματισμό «κυβέρνησης» από το Κόμμα  Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) και συνομίλησε πολλές φορές με τον Κουντρέτ Όζερσαϊ πάνω στο θέμα αυτό. Με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία», ο Τσαβούσογλου ζήτησε μια «κυβέρνηση» που θα εργάζεται «αρμονικά», προστίθεται στο δημοσίευμα. 
 
Η Κίπρις ποστασι αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι και ο Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων της τράπεζας Near East στα κατεχόμενα, έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ευνοεί τον σχηματισμό «κυβέρνησης» μεταξύ ΚΕΕ και ΚΛ.
 
Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει πρωτοσέλιδα τις 7 θέσεις αρχών του Τουφάν Ερχιουρμάν που ενστερνίστηκαν όλα τα κόμματα. Ως πρώτη θέση παρουσιάζεται η σύσταση γραφείου διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της υγείας, που θα ασχολείται με την παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με το εμβόλιο για την πανδημία ανεξάρτητα από το «ανώτατο συμβούλιο λοιμωδών νόσων» και την ετοιμασία σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της πανδημίας.
 
Δεύτερο σημείο είναι η σύσταση γραφείου διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της οικονομίας, που θα καθορίσει σχέδια εξόδου από την κρίση των μικρομεσαίων και των βιομηχάνων και κυρίως του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης και των οικοδομών.
 
Ακολουθούν η τροποποίηση στον «εκλογικό νόμο» λαμβανομένων υπόψη των εισηγήσεων του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», οι νέες «νομοθετικές» αλλαγές που θα θέτουν ως όρο την ύπαρξη κενών θέσεων και την ισότητα ευκαιριών για κάθε είδους πρόσληψη στο «δημόσιο» και κατάργηση του «τριπλού διατάγματος» για τη θέση διευθυντή στο «δημόσιο» και αξιολόγηση του διαχωρισμού της θέσης του «συμβούλου» σε «πολιτικό σύμβουλο» και «διοικητικό σύμβουλο».
 
Έκτη θέση είναι η πρόταση για ρυθμίσεις σε σχέση με την «υπηκοότητα» και τη «λευκή ταυτότητα» και αφαίρεση αυτών των θεμάτων από το πεδίο της «διακριτικής ευχέρειας» της «κυβέρνησης» και διασύνδεσή τους με αντικειμενικά κριτήρια που συνάδουν με τις συνθήκες της «χώρας».
 
Τέλος το ΡΤΚ πρότεινε την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την οικονομική κατάσταση της «χώρας» με διαφάνεια εντός της πρώτης βδομάδας από τη σύσταση της «κυβέρνησης».

Ο τ/κ Τύπος ασχολείται σήμερα και με την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας και Κόμμα του Λαού, μετά από τη δήλωση του Τζεμάλ Οζγιγίτ για το ενδεχόμενο σχηματισμού ξανά τετραμερούς «κυβέρνησης». Ο πρόεδρος του ΚΚΔ υπενθύμισε τον τρόπο που ο πρώην πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ είχε διαλύσει την προηγούμενη «κυβέρνηση» των τεσσάρων κομμάτων και ανέφερε ότι τώρα δεν μπορούν να «αγκαλιάσουν» τον Όζερσαϊ λέγοντάς του «καλώς τον δάσκαλο Κουντρέτ».
 
«Αυτή τη φορά θέλουμε πλήρη συμφωνία πάνω στις αρχές. Ο δάσκαλος Κουντρέτ είχε αποχωρήσει με κάποια πρόφαση την ώρα ακριβώς που λαμβάνονταν καρποί από τις εργασίες. Τώρα δεν μπορούμε να τον αγκαλιάσουμε λέγοντας καλώς τον δάσκαλο Κουτρέτ», ανέφερε ο κ. Οζγιγίτ.
 
Ο πρόεδρος του ΚΛ, Γιενάλ Σενίν χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Όζγιγιτ και κάλεσε όσους σιωπούσαν κατά την προηγούμενη διαδικασία και τώρα δεν αποδέχονται τον Όζερσαϊ να εξηγήσουν τους λόγους γι’ αυτό στην κοινωνία.  
 
Στο μεταξύ, τα συλλογικά όργανα του ΚΚΔ συνεδρίασαν χθες βράδυ και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση αποφασίστηκε πως εάν σχηματίζεται «κυβέρνηση» με 25 ψήφους εμπιστοσύνης στη «βουλή» χωρίς τις 3 του ΚΚΔ, τότε το κόμμα δεν θα επιθυμούσε να λάβει μέρος σε ένα «κυβερνητικό» σχήμα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ
Επιστράτευσε και το Instagram ο ΔΗΣΥ για αντεπίθεση-«Στην προπαγάνδα του ΕΛΑΜ απαντάμε με αλήθειες»
Θερμή υποδοχή Πρώτης Κυρίας Κύπρου στην Πρώτη Κυρία Εσθονίας
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και προώθηση έργων αποφάσισαν Παπαναστασίου-Κοέν