Οι ένδεκα προτάσεις του ΔΗΚΟ για καταπολέμηση της διαφθοράς

Τις προτάσεις του ΔΗΚΟ για καταπολέμηση και πάταξη της διαφθοράς παρουσίασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, τα τελευταία χρόνια, έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του κράτους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ «οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι εκθέσεις αρμοδίων επιτροπών της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών, όπως η Greco και η Moneyval, αλλά και ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς και ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλύπτουν πως η έκταση και η ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», υποδεικνύοντας πως πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο, υπουργούς της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και βουλευτή του ΑΚΕΛ και δημόσιους λειτουργούς».
 
Οι προτάσεις του ΔΗΚΟ για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι οι εξής:
  
1. Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιθυμεί να διερευνήσει.
 
Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, επιμένουμε να ζητούμε την παράδοση στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντιγράφων όλων των φακέλων.
 
Καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, ώστε να πετύχουμε τον σωστό έλεγχο που ζητά η κοινωνία.
 
Δεν πρέπει να περάσει κρατικός προϋπολογισμός αν δεν δώσουν αντίγραφα των φακέλων στην ελεγκτική υπηρεσία.
Όσο το αρνείται, φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που θα προκληθεί.
 
2. Θέσπιση ασυμβίβαστου διορισμού πρώην υπουργών, βουλευτών ή δημάρχων στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
 
3. Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία ΔΕΝ θα διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά θα εγκρίνεται από  τη Βουλή.
 
4. Δημιουργία ειδικού Συμβουλευτικού Σώματος για την Πάταξη της Διαφθοράς που θα απαρτίζεται από ειδικούς και το οποίο θα καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για κρατικούς αξιωματούχους και Βουλευτές.
 
5. Ετήσιος έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, ανώτερων κρατικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, ανώτερων δημοσίων λειτουργών και δημάρχων, από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ώστε να διαπιστώνεται εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.
 
6. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ελέγχου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών για να γίνεται πραγματικός έλεγχος. 
 
7. Άμεση προώθηση της νομοθεσίας των πληροφοριοδοτών (whistleblowers).
 
8. Διορισμός μη-εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων στα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που θα έχουν καθήκον να ελέγχουν το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο. 
 
Ο διορισμός τους θα γίνεται από κατάλογο που δεν θα καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά επαγγελματικές ομάδες.
 
9. Άμεση και σε πραγματικό χρόνο δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
 
10. Άμεση και αναδρομική δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου των τελευταίων 7 ετών που αφορούσαν ή/και σχετίζονταν ή/και έχουν ωφελήσει,  άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη της οικογένειας τους.
 
11. Δημιουργία Καταλόγου Τμημάτων Εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία, ο οποίος θα περιλαμβάνει τμήματα και υπηρεσίες του κράτους στα οποία δεν θα επιτρέπεται η συνεχής υπηρεσία ανώτατων λειτουργών για περισσότερο από 3 χρόνια.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη