Μετά τα drones παρουσίασαν το ULAQ οι Τούρκοι-Το σενάριο ανοικτά της Κύπρου

Με ένα άκρως προκλητικό βίντεο που παρουσιάζει το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό θαλάσσιο σκάφος της Τουρκίας να βομβαρδίζει ελληνική φρεγάτα, δύο ιδιωτικές εταιρίες λάνσαραν, το νέο απόκτημα του τουρκικού στρατού. 

Η Τουρκία που έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συνεχίζει να πρωτοπορεί αυτή τη φορά με ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος, το οποίο είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για αυτόνομη συμπεριφορά. 

Παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση έγινε από δύο ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την αμυντική βιομηχανία, λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι το μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος θα ενισχύσει της προσπάθειες της Τουρκίας για να υπερασπιστεί την Γαλάζια Πατρίδα. 

Στο βίντεο που προμοτάρει το νέο μη επανδρωμένο σκάφος, εμφανίζονται ραντάρ που δείχνουν την Κύπρο. Το σενάριο του βίντεο, αναφέρει ότι ελληνικό πλοίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τουρκικό ερευνητικό σκάφος (δεν διακρίνεται αν είναι το Oruc Reis ή το Barbaros). Το μη επανδρωμένο σκάφος λαμβάνει οδηγίες να πλεύσει στην περιοχή. Η επιχείρηση παρακολουθείται μέσω ραντάρ και καμερών που φέρει το μη επανδρωμένο σκάφος. Αφού φτάνει στην περιοχή ακούγεται η φωνή Τούρκου στρατιωτικού που ενημερώνει το ελληνικό πλοίο πως βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ακολούθως το μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος βομβαρδίζει το ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Αν και σενάριο για τις ανάγκες παρουσιάσεις, η εν λόγω φανταστική ιστορία δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αφού καθημερινά κυρίως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη ανταγωνίζονται με τις ισορροπίες να είναι πολύ εύθραυστες. Η Τουρκία σε ουκ ολίγες περιπτώσεις έχει επιδείξει την αποφασιστικότητα της για την ενδεχόμενη δημιουργία συνθηκών θερμού επεισοδίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ULAQ θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο ενώ το πρώτο τρίμηνο θα γίνουν δοκιμές του πυραυλικού του συστήματος που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Roketsan η οποία κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου δεν θα είναι μόνο ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος αλλά επίσης θα είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά. 
 

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ares Shipyard, Ουτκού Αλάντς εξέφρασε υπερηφάνεια για την επιτυχία τους αυτή η οποία είναι αποτέλεσμα εντατικών εργασιών των τελευταίων χρόνων με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο.  Όπως ανέφερε στην αρχαία τουρκική κουλτούρα το ULAQ είναι το όνομα που δίνεται στους πρεσβευτές του κράτους.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Meteksan Defence Σελτοσούκ Αλπαρσάν ανέφερε ότι “με τις εξελίξεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, και πόσο αναγκαία είναι η προστασία της υφαλοκρηπίδα μας και της ΑΟΖ μας”. Είπε ότι λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρώτες δοκιμές στη θάλασσα θα πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 κι αν αυτές είναι επιτυχημένες τότε θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του. 

Το πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος, θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ θα διεξαχθούν δοκιμές στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών πυροδότησης, το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος δόθηκε το όνομα ULAQ που σημαίνει αγγελιοφόρος στα τουρκικά, θέλοντας να καταδείξει πως θα καταγράφει και θα μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που θα έχει ενώπιον του. Το ULAQ έχει μήκος 11 μέτρα με μέγιστη ταχύτητα τους 35 κόμβους ενώ μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε ακτίνα 215 μιλίων από τη βάση του. Παράλληλα θα φέρει έξι πυράυλους, τέσσερις Cirit  που αποτελούν σύστημα πυραύλων 70 mm που καθοδηγείται από λέιζερ και παράγεται από τον τουρκικό κατασκευαστή βιομηχανίας όπλων ROKETSAN και δύο UMTAS που αποτελούν επίσης προϊόν της Roketsan και που είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς αέρως-εδάφους. 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου