Αντιδράσεις Τ/κ για παρουσία Τουρκικής Διοίκησης Οικιστικής Ανάπτυξης και Δήμου Ικονίου στο Βαρώσι

Με την νοοτροπία του μη σεβασμού προς τους ίδιους τους θεσμούς σας, ενώ ζητείται σεβασμό από τον κόσμο, επιβεβαιώνετε ότι δεν σέβεστε ούτε τον κόσμο ούτε τον εαυτό σας, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το τ/κ επιμελητήριο πολιτικών μηχανικών σχολιάζοντας την παρουσία του Δήμου Ικονίου της Τουρκίας και του TOKİ, Τουρκική Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης, (Housing Development Administration of Turkey) στο Βαρώσι.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το εν λόγω επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναμενόταν πως το Βαρώσι θα άνοιγε και θα δίδονταν για χρήση ως σημαντικό μέρος μιας μόνιμης και συνολικής λύσης, που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Ωστόσο, σημειώνεται, έφτασαν στο σημείο ο εταίρος στην «κυβέρνηση» να ενημερώνεται για τις εξελίξεις από την τηλεόραση λίγο πριν τις «προεδρικές», το Βαρώσι ν’ ανοίξει για επίσκεψη και μέσα σε δύο ημέρες να ασφαλτοστρώσουν δύο λεωφόρους.
 
Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι πολιτικοί μηχανικοί, ο δρόμος από το «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου στην Σαλαμίνα έχει 3 χρόνια που φτιάχνεται, ενώ είναι η πιο σημαντική εμπορική λεωφόρος της Αμμοχώστου.
 
Το επιμελητήριο διερωτάται πώς λήφθηκε τέτοια απόφαση για την συνεργασία ΤΟΚΙ και Δήμου Ικονίου στο Βαρώσι ενώ στα κατεχόμενα υπάρχει «κυβερνητικό» κενό και κάνει λόγο για σφετερισμό της δουλειάς των πολιτικών μηχανικών που ήδη δυσκολεύονται και τους έχουν αφήσει εκτός αυτής της κινητικότητας. Αυτός που μιλά για προώθηση του ψευδοκράτους στον κόσμο, προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς να γίνεται αναφορά στο όνομα του Ερσίν Τατάρ που το έχει πει αυτό, δεν σέβεται τους ίδιους τους δικούς του θεσμούς.  Με αυτή την νοοτροπία δεν θα έπρεπε να περιμένει σεβασμό ούτε από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρεται.
 
Στο μεταξύ η τ/κ πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων ζήτησαν τα βήματα για το Βαρώσι να μπουν στη σωστή βάση και να μην υπάρξει πρωτοβουλία που θα αποκλείει τους Τ/κ. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ εργολάβων οικοδομών, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την παρουσία του ΤΟΚΙ στο Βαρώσι, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση.
 
Η ένωση εργολάβων, η ένωση υπεργολάβων, το επιμελητήριο αρχιτεκτόνων, τα επιμελητήρια μηχανικών και ακόμα και η ένωση ξενοδόχων, το βιομηχανικό επιμελητήριο και το εμπορικό επιμελητήριο θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών σε σχέση με το Βαρώσι, πρόσθεσε λέγοντας ότι το ΤΟΚΙ «δεν μπορεί να κάνει τον εργολάβο εδώ και δεν τον κάνει. Ίσως θα συμμετέχει από την άποψη των πόρων. Καθορίστηκε με νόμους το ποιος μπορεί να κάνει τον εργολάβο εδώ και υπό ποιες συνθήκες. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει μια πρωτοβουλία αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους εργολάβους και τις άλλες οργανώσεις».
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τ/κ ιστοσελίδες, εκτός από τον Δήμο Ικονίου και ο Δήμος Καισάρειας της Τουρκίας φαίνεται ότι θα εμπλακεί στο άνοιγμα του Βαρωσίου, αναλαμβάνοντας την αναδιαμόρφωση και τη δημιουργία δικτύου μαζικής μεταφοράς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό