Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Η τεράστια γκάφα της Ε.Ε. και το τείχος του Βερολίνου

Κάποιοι την μετάφρασαν ως αφέλεια, άλλοι ως έπαρση. Η στάση όμως που επέλεξαν να κρατήσουν απέναντι στην Τουρκία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το πιο πιθανό, ο ιστορικός του μέλλοντος να την χαρακτηρίσει ως μια τεράστια γκάφα, αφού η ανοχή τους και η επιμονή τους σε διάλογο μακριά από κυρώσεις, απέναντι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, εκλαμβάνεται από τον ίδιο ως επιβεβαίωση της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα με όλες τις άλλες, τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μια συζήτηση για το που αυτή οδηγείται τελικά, αφού είναι βέβαιο πως έχει βγει από το μονοπάτι που οραματίζονταν οι ιδρυτές της. Αυτή η συζήτηση έγινε ακόμα πιο επιτακτική, λόγω της δυσκαμψίας και της δυσκολίας των σημερινών ηγετών της, να τολμήσουν πράγματα, να παράξουν πολιτική, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να απαιτήσουν σεβασμό, δικαιοσύνη και δημοκρατία για τα κράτη μέλη της. Με λίγα λόγια να πρωτοπορήσουν μη ακολουθώντας την πεπατημένη. 

Αυτό θα το πετύχαιναν αν εξ αρχής αντιλαμβάνονταν πως η εισβολή τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη αποτελούσε, εισβολή σε έδαφος της Ένωσης και ανέπτυσσαν τους μηχανισμούς για αποτροπή της. Δεν το έπραξαν. 

Δεν το έπραξαν ούτε όταν τα ερευνητικά πλοία αντικαταστάθηκαν από γεωτρύπανα που διεξήγαγαν παράνομες ερευνητικές γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα από ένα κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, οικόπεδα. 

Δεν το έπραξαν ούτε όταν τα ερευνητικά πλοία εισέβαλαν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη συνοδεία πολεμικών, ούτε ακόμα όταν η Τουρκία ενεπλάκη ενεργά στον εμφύλιο της Λιβύης, σπάζοντας το εμπάργκο της επιχείρησης «Ειρήνη» και αργότερα υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση του καθεστώτος Σάρατζ. 

Το ευρωπαϊκό βάρος
Αυτό που συνηθίζεται να λέγεται είναι πως η Ευρώπη λειτουργεί συλλογικά και η Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει τα αιτήματα των μελών της λαμβάνοντας ανάλογες αποφάσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας, αφού όπως κυνικά παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τα συμφέροντα ήταν πολύ μεγαλύτερα και σημαντικότερα από την εισβολή (!) των τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Τις τελευταίες ημέρες, η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ μας, όχι επειδή έπιασαν τόπο οι φωνές και οι παραινέσεις της Λευκωσίας ή της Αθήνας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά γιατί έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών, η Ε.Ε. αντιλήφθηκε πως ο Ερντογάν δεν παίρνει από λόγια, δεν καταλαβαίνει από διάλογο και δεν δαμάζεται με ημίμετρα. 

Για να το αντιληφθεί αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Γερμανία, χρειάστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν να επιβεβαιώσει τον εαυτό του με μια σειρά δηλώσεων, που θέλουν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να χρειάζεται να επισκεφθεί ψυχολόγο. Για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο οι σχέσεις Μακρόν-Ερντογάν προηγήθηκε μια σειρά επεισοδίων, με τα γεγονότα ανοικτά της Λιβύης, όταν πλοίο που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό για τον Σάρατζ από την Τουρκία, μετά από μια επιχείρηση φιάσκο ξέφυγε από τις φρεγάτες της Γαλλίας και της Ιταλίας που βρίσκονταν στην περιοχή.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Εμμανουέλ Μακρόν αντιλήφθηκε τους κινδύνους που υπέθαλπταν από την εκτός ορίων μιλιταριστική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν. Μια από αυτές τις πτυχές, ήταν και η τουρκική εισβολή στις κυπριακές θάλασσες. Αν και η Γαλλία υπήρξε η καλύτερη σύμμαχος της Κύπρου στην προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν αρκετό. 

Μετά και την τελευταία κόντρα όμως, μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν βγαίνει μπροστά και απαιτεί τη λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με φόντο ωστόσο τον ισλαμιστικό κίνδυνο που πηγάζει μέσα από την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εμφανιστεί ως ο μόνος και βασικός προστάτης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στην υφήλιο. 

Το τείχος του Βερολίνου
Αυτό τον κίνδυνο φαίνεται πως δεν συμμερίστηκε σε καμία στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία περιστοιχισμένη από ένα γκρουπ μικρότερων χωρών έκτισε ένα τείχος προστασίας του Ταγίπ Ερντογάν, προφασιζόμενη μια σειρά από συνέπειες σε περίπτωση που η Τουρκία λειτουργήσει εκδικητικά στις κυρώσεις. 

Έχοντας στο τσεπάκι της την αρχική της επιτυχία που οδήγησε σε αποκλιμάκωση τον περασμένο Ιούλιο, πείθοντας τον Ερντογάν να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αρνήθηκε όλους αυτούς τους μήνες οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με κυρώσεις. δίνοντας διαβεβαιώσεις σε Αθήνα και Λευκωσία πως θα πείσει τον Ερντογάν να αποχωρήσει και τούτη τη φορά. Ωστόσο οι προσπάθειες της αλλά και οι διαβεβαιώσεις της έπεσαν στο κενό αφού μόλις λίγες ημέρες μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Τουρκία εξέδωσε νέες Navtex για έρευνες του Barbaros και του Oruc Reis, στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα αντίστοιχα. 

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα συνέχιζε ανενόχλητη τις πειρατικές της ενέργειες μέχρι τον Δεκέμβριο όταν και θα ξανασυζητούσαν στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς κανένας να μπορεί να διασφαλίσει πως ο Ερντογάν θα έδειχνε καλή θέληση αποσύροντας τα πλοία πριν τη Σύνοδο και επαναφέροντας τα μετά από αυτή, γλιτώνοντας έτσι τις κυρώσεις που θα πήγαιναν ακόμα πιο μακριά. 

Σε αυτό το πλαίσιο μετά και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν απαίτησε κυρώσεις κατά της Άγκυρας άμεσα, αναμένεται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν επιτέλους στη λίστα κυρώσεων που ετοίμασε προ μηνός ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ που θα αφορούν ένα μέρος της ευρωπαϊκής κατσάδας προς τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο κατάλογος των κυρώσεων
Ο κατάλογος των κυρώσεων που δημοσιοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, που αποτελεί το έγγραφο επιλογών, σημειώνεται πως η Ε.Ε. θα λάβει, περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα καταχωρήσει τα πλοία που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Επίσης προβλέπει τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων), απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε. ενώ προβλέπει και ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, ο Μπορέλ προτείνει τη δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban) και την ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»