Κατακεραυνώνει Τσαβούσογλου και Έιντε ο Κοτζιάς-Το παρασκήνιο του Κρανς Μοντανά

Αποκαλυπτικός σε ότι αφορά τα διαμειφθέντα στο επίμαχο δείπνο που έφερε το οριστικό ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά, ήταν σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για το τι πραγματικά συνέβη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στα όσα επικριτικά γράφονται κατά καιρούς σε Αθήνα και Λευκωσία, περί ευθυνών της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις», ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για πολιτικούς και δημοσιογράφους που διαβεβαιώνουν το κοινό τους ότι γνωρίζουν τι συνέβη στο Κρανς Μοντανά, επικαλούμενοι την τουρκική προπαγάνδα, χωρίς να ήταν παρόντες στο δείπνο. «Είναι τόση πολλή η διαστρέβλωση, ωστόσο για λόγους σεβασμού στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν μίλησα τόσα χρόνια. Στην αίθουσα εκείνο το βράδυ ήμασταν 14 άτομα, οκτώ πολιτικοί και έξι πρακτικογράφοι. Αυτοί δεν άκουσαν τον Γενικό Γραμματέα που δεν ασχολείται με τέτοιες χαζομάρες, ούτε εμάς. Άκουσαν τον Έιντε και τους Τούρκους ή Τουρκοκύπριους φίλους τους που διαστρεβλώνουν την αλήθεια», είπε ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, σχολίασε τη στάση της Ε.Ε. του Ηνωμένου Βασιλείου και των Τουρκοκυπρίων στο Κρανς Μοντανά, αφήνοντας αιχμές για την παρουσία του Άλαν Ντάνκαν και αποκαλύπτοντας πως ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν διαφοροποιήθηκε πουθενά από την Τουρκία. 

Παράλληλα κατηγόρησε την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για ανθελληνικές θέσεις, ενώ έδωσε διορία 20 ημερών σε δύο Κύπριους πολιτικούς, ο ένας εκ των οποίων επισκέφθηκε τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και του ζήτησε να απομακρύνει τον κ. Κοτζία και ο δεύτερος, ο οποίος ήταν Ευρωβουλευτής, τον επισκέφθηκε και του έκανε υποδείξεις για να μη θέσει στις διαπραγματεύσεις το θέμα των εγγυήσεων. 

Πιο κάτω ακολουθούν αυτούσια αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά.

«Ο Γκουτέρες μας είπε ότι οι Τούρκοι συμφώνησαν»
«Όπως ξέρετε στις 30 Ιουνίου διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας μια απόφαση έξι σημείων. Εμένα δεν με αφορούσαν τα εσωτερικά θέματα της Κύπρου. Ο Γ.Γ. αναφερότανε στις εγγυήσεις, στον κατοχικό στρατό και πως θα αντιμετωπιστούν αυτές οι δύο συνθήκες. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν σαφής. Κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων γιατί δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΟΗΕ. Μάλιστα θύμισα στον Έιντε ο οποίος ήταν προσκολλημένος στους Τούρκους ότι το 1927 η Νορβηγία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών έχοντας προηγουμένως προβάλει το αίτημα να καταργηθεί το καθεστώς εγγυήσεων στο οποίο βρισκόταν από τα τέλη του 19ου αιώνα. Με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπίστωσα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες υιοθέτησε τον όρο normal state-κανονικό, φυσιολογικό κράτος. Το δεύτερο αφορούσε τις εγγυήσεις και είπαμε κατάργησή τους. Το άλλο ήταν η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού και είχαμε διαχωρίσει ανάμεσα στον τρόπο που θα φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αυτά που βρισκόντουσαν τύποις νόμιμα από τη Συνθήκη Συμμαχίας που είχε υπογραφτεί τον Αύγουστο του 1960. Τα στρατεύματα θα έφευγαν με ένα χρονοδιάγραμμα από 16 μέχρι 36 μήνες με τον ίδιο τρόπο που έφυγαν τα σοβιετικά στρατεύματα από την ανατολική Γερμανία. 

Ο Γκουτέρες μας φώναξε την Πέμπτη το απόγευμα πριν το δείπνο και μας είπε ότι οι Τούρκοι συμφωνούνε να φύγουνε τα στρατεύματα κλιμακωτά, να καταργηθεί το σύμφωνο για τις εγγυήσεις και να δούμε μόνο πως θα μένουνε τα στρατεύματα ή αν θα μείνουνε τα στρατεύματα που προβλέπει η Συνθήκη Συμμαχίας δηλαδή οι 950 Έλληνες και οι 650 Τούρκοι. 

Ο Γκουτέρες μας είπε ότι οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει με τις θέσεις του και ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας και το είχαμε κουβεντιάσει για τέσσερις ημέρες και αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να δούμε τη διαδικασία ελέγχου της συμφωνίας για αποχώρηση των στρατευμάτων. Επίσης για το πως θα φύγει και το τελευταίο κομμάτι των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Αυτά τα δύο ερωτήματα. Στο πρώτο ερώτημα το βασικό ερώτημα ήταν αν θα συμμετέχει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία, στην επιτροπή παρακολούθησης. Η θέση μας ήταν ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε, γιατί αυτή ήταν δουλειά τρίτων. Σε ότι αφορά για το πότε θα φύγουν τα στρατεύματα το ερώτημα ήταν αν θα γινόταν αυτομάτως ή εάν για να φύγουν θα έπρεπε η νέα Κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει ειδική απόφαση. Είχε μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο διότι με το δεύτερο και το τουρκοκυπριακό βέτο δεν διασφάλιζε κανείς ότι θα φύγουν. 

Για αυτό το θέμα κάναμε ένα σημείωμα προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι αυτά θα μπορούσαν να τα συζητήσουν οι Πρωθυπουργοί των δύο κρατών είτε στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη». 

Πώς εξελίχθηκε το κρίσιμο δείπνο
«Το βράδυ πήγαμε ευχαριστημένοι στο δείπνο. Εγώ ήμουν πολύ ικανοποιημένος γιατί πήρα αυτά που ζητούσα. Μάλιστα σύμφωνα με το σημείωμα του Γενικού Γραμματέα, υπήρχε σύγκληση και στα εσωτερικά θέματα που σε εμένα και την Τουρκία δεν έπεφτε λόγος. Άνοιξε τη συζήτηση ο Αντόνιο Γκουτέρες γύρω στις εννιάμιση το βράδυ και παρουσίασε πως βλέπει τον μηχανισμό και ότι καλό είναι να μην συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις στον μηχανισμό παρακολούθησης και σε ότι αφορά το άλλο ζήτημα των μικρών τμημάτων στρατού θα το συζητούσαν αφού καταλήγαμε σε όλα τα άλλα οι Πρωθυπουργοί. Ρωτά ο Γενικός Γραμματέα ποιος θέλει να μιλήσει, δεν ήθελε να πάρει κανένας τον λόγο. Με σκούντηξε ο Γ.Γ. οπότε ζήτησα τον λόγο και άρχισα να μιλάω και να εξηγώ πως αντιλαμβάνομαι τις προτάσεις και έκανα και πρόταση για μηχανισμό φιλίας Ελλάδας Κύπρου και Τουρκίας μετά τη λύση, μια για την εποπτεία και ένα τρίτο για τη συμφωνία αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Τίποτα μαξιμαλιστικά που κατηγορούνε, ούτε εδώ και τώρα να φύγουν, ουδέποτε έχουν ειπωθεί τέτοια πράγματα. 

Ο Γκουτέρες συμφώνησε αλλά μου έκανε ένα μικρό σημείωμα ότι δεν έχει ζητηθεί από άλλων να μιλήσει. Ήταν λογικό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να μιλήσει μετά από εμάς για να μιλήσουν μετά μόνοι οι Τούρκοι και συνέχισα να μιλάω. Εξήγησα τους όρους λοιπόν τους όρους για να φύγουν τα στρατεύματα, να φύγει σταδιακά και να μην συγκεντρώνεται και επίσης ότι μπορεί να υπάρξει στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ κι από μουσουλμανικές χώρες που δεν είναι φορείς θρησκευτικού φανατισμού και που είναι φίλα διακείμενες στους Τ/κ. Με παρότρυνε ο Γενικός Γραμματέας και μίλησα 48 λεπτά συνολικά, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και με ευχαρίστησε για αυτό και με ένα σημείωμα». 

Κολοτούμπα Τσαβούσογλου και ναυάγιο
«Τον λόγο πήρε μετά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Άλαν Ντάνκαν ο οποίος άρχισε να λέει άσχετα πράγματα με τη συζήτηση και του είπα άκουσε εδώ να δεις, εσύ πας να καταστρέψεις την διαπραγμάτευση και αυτό το έχω πει δημόσια, ότι έχει ευθύνες ο κ. Ντάνκαν. Μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μίλησαν οι Τουρκοκύπριοι. Ο Ντάνκαν άρχισε να βάζει πρακτικά ζητήματα και να φέρει αντιρρήσεις που δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης εκείνη τη στιγμή. 

Μετά από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους που μίλησαν λίγο πήρε τον λόγο ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου λέει στον Γενικό Γραμματέα που επανέλαβε τις βασικές θέσεις που μας είχε πει το απόγευμα πως εμείς δεν είπαμε τέτοιο πράγμα. 

Εκεί του λέει ο Μελβούτ εγώ κύριε Γενικέ Γραμματέα ουδέποτε στα είπα αυτά. Ο Γκουτέρες προηγουμένως είχε πει πως συζήτησα με όλους και υπάρχει γενική συμφωνία για κατάργηση των εγγυήσεων και αντικατάσταση τους με άλλο σύστημα με ένα σύμφωνο φιλίας και ότι υπάρχει αποδοχή για να γίνει normal state η Κύπρος, υπάρχουν τα προβλήματα με την επιτήρηση και πως θα αποχωρήσουν στο τέλος οι μικρές στρατιωτικές μονάδες. 

Εγώ έμεινα έκπληκτος, γιατί μας τα είπε το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας. Πήρε ξανά τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας και του λέει Μελβούτ, δεν κάναμε συζήτηση την τάδε ώρα και σε ρώτησα αυτό αυτό κι αυτό και μου απάντησες αυτό, αυτό κι αυτό;. Και του λέει ο Μελβούτ, όχι. Και ακολούθησε μια συζήτηση που θα διήρκεσε ίσως 20 με 25 λεπτά ήταν τρεις η ώρα το πρωί και ο Μελβούτ του λέει όχι δεν σου είπα αυτά τα πράγματα. Και του λέει ο Γκουτέρες φαίνεται δεν κατάλαβα καλά και αφού δεν κατάλαβα καλά, άδικα καθόμαστε εδώ και συζητάμε και κηρύσσω τη λήξη. 

Ήταν πολύ εκνευρισμένος, ήταν και άυπνος ερχόμενος με jet lack από τη Αμερική το βράδυ της προηγουμένης από την Αμερική. Θα είχε 35 με 40 ώρες να κοιμηθεί. Συνεδρίαζε 20 ώρες μαζί μας με τις διάφορες αντιπροσωπείες και ήρθε στο δείπνο έχοντας την αίσθηση ότι είχαμε συμφωνήσει. 

Θα σας πω δύο γεγονότα που έχουν τη σημασία τους. Στη Γενεύη κάναμε την πρώτη μέρα των συζητήσεων και τη επομένη το πρωί που βγήκαμε να συνεδριάσουμε και έβγαλε μια ανακοίνωση από την Άγκυρα που μας είπε πως επειδή στην Τουρκία έκαναν τις συνταγματικές αλλαγές τότε που έδιναν τις υπερεξουσίες στον Πρόεδρο δεν μπορώ να έρθω. Δηλαδή μας έφτυσε. Ποιο είναι το καταπληκτικό. Ότι ενώ υπήρχε δημόσια δήλωση του Τσαβούσογλου από την Άγκυρα ο μεν Ειντε έλεγε στις εφημερίδες των Βρυξελλών ότι εγώ έφυγα, οι δε κάποιοι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες έλεγαν πως το βάλαμε στα πόδια. Συγκρατείστε αυτή τη φράση. Μετά το Κρανς Μοντανά γράφουν ότι ο Αναστασιάδης το έβαλε στα πόδια.  Η δε συζήτηση λήγει με τον Τσαβούσογλου να λέει ψεύτη τον Γενικό Γραμματέα». 

Η εκτίμηση για την τουρκική αναδίπλωση
«Έχω κατάληξη γιατί. Εκείνη την εποχή πέρασε τις συνταγματικές αλλαγές για υπερεξουσίες με τους Γκρίζους Λύκους με αυτούς να του βάζουν όρο βάλουν όρο να τον ψηφίσουν αν πάρει έστω και ένα στρατιώτη από την Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι ο Ερντογάν βγήκε με 52%. Νομίζω ότι ο Ερντογάν το ξανασκέφτηκε. 

Η Τουρκία έκανε προτάσεις μεγαλόψυχες με την ελπίδα ότι δεν θα συμφωνήσουμε όλα τα υπόλοιπα και θα έριχνε τις ευθύνες στη δική μας πλευρά. Επειδή σε αντίθεση με τον Ειντε με τον ΓΓ είχαμε καλή συνεννόηση όλοι, ο Τσαβούσογλου είπε στον Ερντογάν ότι το βράδυ θα υπάρξει συμφωνία. Και ο Ερντογάν του είπε όχι. Όχι γιατί το σκέφτηκα καλά, μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν θα με βοηθήσει στις εκλογές και δεν έχω κανένα λόγο να θυσιάσω το πολιτικό μου μέλλον για την Κύπρο.

Δεν γνωρίζω αν έγινε αυτό αλλά εκτιμώ,  ότι μίλησε με τον Πρόεδρο του όπως ενημέρωσα εγώ τον Πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενημέρωσε τον Ερντογάν. Έχω καταλήξει σε αυτό δεν έχει άλλη εξήγηση».

«Ο Ντάνκαν γνώριζε»

Ο Νίκος Κοτζιάς άφησε αιχμές για τον κ. Ντάνκαν ότι ήταν σε συνεννόηση με την τουρκική πλευρά η παρέμβαση του.   «Δεν νομίζω ότι ο Ντάνκαν δεν γνώριζε τι θα ακολουθούσε. Ήταν προσβολή προς όλους μας. Ήμουν σε συναισθηματικά σε δύσκολη θέση να ακούω τον συνάδελφο μου τον Μελβούτ να του λέει εγώ δεν είπα τέτοια». 

Γιατί δεν απέδωσε ευθύνες ο Γκουτέρες
«Ακούω από διάφορες δηλώσεις βουλευτών του κυπριακού κοινοβουλίου και δημοσιογράφων στην Αθήνα οι οποίοι λένε ότι εκτίμησε την Τουρκία και ανέφερε ότι η Τουρκία συνέβαλε. Ο Γκουτέρες δεν αναφέρετε ούτε στην Τουρκία, ούτε σε κάποια άλλη χώρα, αλλά αναφέρετε στις εγγυήτριες δυνάμεις ότι υπήρξαν συγκλήσεις και βοηθήσανε. Αλλά ο Γκουτέρες, είτε έπρεπε να πει ότι με εξαπάτησαν και δεν πρέπει να γίνει ξανά διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και επειδή ακριβώς είναι άνθρωπος μεγάλης εμβέλειας, έδωσε και έκανε μια διατύπωσε με την οποία διασφάλιζε ότι θα μπορέσει να υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση. 

Σας υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2017 οι άσπονδοι φίλοι της Κύπρου έλεγαν πως δεν θα υπάρξει ξανά διαπραγμάτευση. Ο Γκουτέρες τον δύο μήνες μετά τον Σεπτέμβριο κάνει διατυπώσεις για να δημιουργήσει συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. 

Κάναμε μια ειδική συζήτηση με τον ΓΓ και του υποσημειώσαμε  ότι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να αναφερθούν οι ειδικές ευθύνες της Τουρκίας. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι δεν ήθελε για να μην δημιουργήσει  και να κάνει καταγγελίες που αφορούν πρόσωπα που αναφέρονται». 

«Η Μογκερίνι δεν δούλεψε σκληρά»
«Η Μογκερίνι δεν δούλεψε σκληρά. Ήρθε στο άνοιγμα και στο κλείσιμο που την καθοδηγούσε ο Έιντε, πίστευε με τον Έιντε, νόμιζε ότι ο Έιντε είναι ο ΟΗΕ. Δεν μίλησε με τον Γκουτέρες, δεν έκανε καμία τρομερή δουλειά. Δεν την είδα να εργάζεται σκληρά. Η δήλωση που έκανε ήταν μια προσπάθεια να πει ότι η Ε.Ε. δεν είναι εχθρός της Τουρκίας. Πρέπει να προσέξετε το εξής πρόβλημα που έχει η Ε.Ε. 

Στη Γενεύη όταν έγινε πρόταση να πάρει μέρος στην πενταμερή ως εταίρο μελό δίπλα στον ΟΗΕ η Ε.Ε. η Τουρκία  το απέρριψε με μεγάλο καβγά και φωνές, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν είναι έντιμος διαμεσολαβητής, πράγμα που ακούμε και τώρα.. Άρα τη δήλωση της κ. Μογκερίνι πρέπει να τη διαβάσατε ως μια προσπάθεια να μην καλλιεργήσει αυτά που λέει η Τουρκία για την Ε.Ε.».

«Ο Έιντε συμπεριφέρθηκε ως τουρκόφιλος διαπραγματευτής»
«Ο Έιντε από την αρχή συμπεριφέρθηκε ως τουρκόφιλος διαπραγματευτής. Θα σας πω κάτι που του έχω κάνει αυστηρότατες παρατηρήσεις. Έχω ζήσει με πολλούς διαπραγματευτές του ΟΗΕ, όπως ο κ. Νίμιτς. Ο οποίος υπήρξε και μέλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο κ. Νίμιτς μετέφερε τις απόψεις των Σκοπιανών σε εμάς, καμία φορά τις δικές μας σε εκείνους, στην πορεία το σταματήσαμε αυτό και ουδέποτε ανακατεύτηκε στην εσωτερική ζωή των κρατών. Ο κ. Έιντε να σας πω τι έκανε. Ο κ. Έιντε ερχόταν στην Αθήνα.  Δεν ερχόταν σε εμένα να με δει πρώτο. Πήγαινε και έβλεπε την τουρκική πρεσβεία. Εγώ του έλεγα γιατί πας; Είναι προσβολή, είναι έξω από το διπλωματικό σαβουάρ βιβρ. Μετά πήγαινε στην βρετανική πρεσβεία, μετά πήγαινε σε σπίτια καθηγητών που σήμερα με κατηγορούν και μετά σε ένα σπίτι στη Φιλοθέη, άμα χρειαστεί θα πω και όνομα συναντιόταν με δημοσιογράφους. Δηλαδή έκανε δουλειά υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης και  του είπα ότι κανένας διαπραγματευτής δεν έχει δουλειά να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και τους Έλληνες δημοσιογράφους. 

Το δεύτερο, δεν είχε καταλάβει ότι η δουλειά του ήταν να μεσολαβεί ανάμεσα στα μέρη για να προωθήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αναγκαστικά να του πω στη Γενεύη στις 12 του Γενάρη μπροστά στον κ. Γκουτέρες  ότι άκουσε με καλέ μου Έιντε, εσύ δεν είσαι δικηγόρος των Τούρκων, είσαι μεσολαβητής του ΟΗΕ και πρέπει να προωθείς τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μου λέει δεν τις προωθώ; Και του λέω υπάρχουν αποφάσεις του Σ.Α. για αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Γυρίζει και μου λέει δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Είχα δίπλα μου τον κ. Κατρούγκαλο τότε και τον παρακάλεσα να μου δώσει τις αποφάσεις από την τσάντα του και του το έβαλα μπροστά του. Και του λέω κ. Έιντε αυτές τις αποφάσεις του Σ.Α. δεν τις γνωρίζετε. Είχε γίνει κατακόκκινος και ρώτησα τον κ. Γκουτέρες, δύο χρόνια μεσολαβητής για το Κυπριακό και δεν γνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Μαθαίνει σήμερα ότι ο ΟΗΕ δεν θέλει τα κατοχικά στρατεύματα. 

Ο Έιντε λοιπόν δεν ήταν ένας διαμεσολαβητής αντικειμενικός με το ήθος που χρειαζόταν». 

«Ο Ακιντζί δεν διαφοροποιήθηκε πουθενά από τους Τούρκους»
«Ο κ. Ακιντζί εμφανίστηκε ξανά τελευταία στον ελληνικό Τύπο, ότι ήταν έτοιμος να λύσει το Κυπριακό κτλ. Τον γνώρισα σε ένα συνέδριο. Ένας πάρα πολύ συμπαθής άνθρωπος τον θεωρούσα σοβαρό και είχα φιλική σχέση μαζί του. Στο Κρανς Μοντανά κατεπλάγην από τον κ. Ακιντζί. Παρόλο που συζητήσαμε οι δύο μας πολλές φορές σε φιλικό κλίμα αλλά δεν υπήρξε ούτε ένα θέμα που να διαφοροποιηθεί από τους Τούρκους. Απόδειξη σε αυτό οι προτάσεις που κατέθεσε η Τουρκία και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. 

Η μόνη διαφορά που έχουνε είναι ότι το δεύτερο σημείο της τουρκικής πρότασης εμφανίζεται τέταρτο στους Τουρκοκύπριους. και επίσης διαφέρει ο τίτλος τους. Θέλω να σας πω ότι ακόμα και στα γραπτά δεν υπάρχει παρά μόνο μια διαφορά στη λέξη». 

«Η Σπέχαρ είναι γνωστή για τον ανθελληνισμό της»
«Η κ. Σπέχαρ είναι γνωστή για τον ανθελληνισμό της. Τα μεγάλα μας προβλήματα που είχαμε με τη Βόρεια Μακεδονία όπως είναι το γλωσσικό, οφείλονται στις εμμονές της, υπό τη θέση που είχε τότε Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΟΗΕ που έλεγε πως δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση του 1977 για την σλαβομακεδονική γλώσσα. 

Κάνουνε λάθος (σ.σ. εννοεί την κυπριακή κυβέρνηση) εάν νομίζουνε ότι θα προχωρήσουν με την κ. Σπέχαρ. Η Τουρκία πάντα απέρριπτε μεσολαβητές και ο ΟΗΕ τους έπαιρνε πίσω». 

Διορία 20 ημερών σε Κύπριο πολιτικό και Ευρωβουλευτή
«Εγώ ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχα εντάσεις με κανένα και δεν ασχολιόμουνα με τα εσωτερικά των κομμάτων στην Κύπρο. Κάποιοι σε κάποια κόμματα ένιωθαν ότι τους έριχνα μια ματιά που δεν σας άρεσε. Εδώ δεν εξέφρασα σε κανένα γνώμη για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, που το έκαναν όλοι οι ΥΠΕΞ για δεκαετίες. Ούτε στον Τσίπρα, ούτε στον Αναστασιάδη. 

Στο βιβλίο μου γράφω ότι μετά τη Γενεύη δύο πρόσωπα, εγώ έφυγα από την Γενεύη και πήγα στο Παρίσι κι από εκεί στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα όμως ήρθαν δύο πρόσωπα, που έθεσαν θέμα στον Τσίπρα να με απολύσει από υπουργό Εξωτερικών. Κύπριος πολιτικός και Ελλαδίτης πολιτικός. Λέω και τα ονόματα στο βιβλίο μου. Και εγώ λέω στο βιβλίο μου ότι είναι βαθιά λανθασμένο να θεωρούσε ο κύριος αυτός ότι συγκυβερνούσε την Ελλάδα. Εγώ ούτε ΣΥΡΙΖΑ ήμουνα, του λέγανε διάφορα. Δεν ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το ξέρει αυτός ο κύριος και το θεωρώ απαράδεκτο να θεωρεί ότι μπορεί να θέτει τέτοιο θέμα. 

Δεν υπήρξε ΥΠΕΞ που να εργάστηκε τόσο πολύ για το Κυπριακό. Και δεν υπάρχει ΥΠΕΞ της Ελλάδος που να δέχθηκε τόσες φορές άγριες επιθέσεις από Κύπριους. Ο κυπριακός λαός μου φέρθηκε με αγάπη. Όμως υπάρχουν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί που μου φέρθηκαν σαν να ήμουν ο κατακτητής της Κύπρου. Φοβικά ανασφαλείς. 

Υπήρξαν αντιρρήσεις από Κυπρίους πολιτικούς και της δεξιάς και της αριστεράς για το θέμα των εγγυήσεων. Υπήρξε Κύπριος ευρωβουλευτής που ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε πως δεν θα μου επιτρέψει θέμα εγγυήσεων. 

Τα γράφω στο βιβλίο μου. Να βγει αν έχει εντιμότητα να το πει και ο πολιτικός και ο Ευρωβουλευτής. Ήρθε στο γραφείο μου και μου έκανε υποδείξεις για τις εγγυήσεις. Έχουν 20 ημέρες μέχρι να βγει το γραφείο μου. Δεν μίλησα για αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων». 

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής