Tουρκικές προκλήσεις και επιθέσεις στη Γαλλία έθιξε ενώπιον των «27» ο Πρόεδρος

Η πανδημία και η διαχείριση στην Κύπρο, οι επιθέσεις στη Γαλλία και οι τουρκικές προκλήσεις ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος έλαβε μέρος την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες της ΕΕ προέβησαν σε εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στα Κράτη Μέλη σε σχέση με τον κορωνοϊό και την επιδημιολογική έξαρση που παρατηρείται.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου αναφέρεται ότι υπό το φως των ανακοινώσεων για μερικούς ή ολικούς εγκλεισμούς (lockdown) από ορισμένα Κράτη Μέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον συντονισμό για αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο προηγούμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τακτικές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των ηγετών επί του θέματος.  

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για τις εργαστηριακές εξετάσεις, την αμοιβαία αναγνώριση αποτελεσμάτων και εντοπισμό διασυνοριακών επαφών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, και την κοινή προσέγγιση μεταξύ των Κρατών Μελών για το θέμα των εμβολίων.
 
Σύμφωνα με τον ΚΕ, ο Πρόεδρος αρχικά εξέφρασε τον αποτροπιασμό και λύπη του για τις επιθέσεις στη Γαλλία και μετέφερε εκ νέου μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης προς τον Πρόεδρο Μακρόν, διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα πως οι απεχθείς αυτές πράξεις πεισμώνουν περαιτέρω την ΕΕ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικής προσπάθειας και του συντονισμού μεταξύ των Κρατών Μελών και των θεσμών της ΕΕ. Στη συνέχεια παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και επισήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για διαχείριση του – όπως διαφαίνεται – δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη όπως δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις γρήγορες εξετάσεις Covid-19 και την αμοιβαία αναγνώριση τους εντός της ΕΕ. Σε ότι αφορά τα εμβόλια, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για γρήγορη ανάπτυξη και διανομή τους. Υπογράμμισε επίσης πως κρίνεται ως καίριας σημασίας η συνέχιση της έμπρακτης αλληλεγγύης από την ΕΕ προς αντιμετώπιση των δυσβάστακτων κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης της πανδημίας. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρίσκεται εκ νέου στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των Ευρωπαίων Ηγετών.
 
Σαρλ Μισέλ:Καταδικάζουμε τη μονομερή δράση της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο
Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία "προς το παρόν" δεν έχει επιλέξει το δρόμο της θετικής ατζέντας που της προσφέρθηκε, προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας ότι οι 27 καταδικάζουν την πρόσφατη μονομερή δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική "που είναι εντελώς απαράδεκτες" και προειδοποιώντας ότι οι 27 θα επανέλθουν στο ζήτημα το Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στον Τύπο μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ανέφερε τα εξής: “θα ήθελα να αναφέρω την Τουρκία, διότι αναφέραμε σήμερα την Τουρκία, και όπως γνωρίζετε, είχαμε τον Οκτώβριο μια στρατηγική συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση με την Τουρκία”.

“Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας είμαστε σεβαστοί και συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε δύο μονοπάτια ένα θετικό και λιγότερο θετικό. Προσφέραμε έναν σαφή τρόπο να εργαστούμε για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία”, σημείωσε.

“Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο και καταδικάζουμε την πρόσφατη μονομερή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική που είναι εντελώς απαράδεκτες”, ξεκαθάρισε.

“Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα τον Δεκέμβριο”, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ