Υιοθετήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ το σχέδιο γνωμοδότησης για την Τουρκία

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης χαιρετίζει ως σκιώδης εισηγητής, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Αναφορών προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής του 2019 και του 2020 για την Τουρκία-το οποίο  επικεντρώθηκε στα Βαρώσια- που υιοθετήθηκε σήμερα με συντάκτη γνωμοδότησης, τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Εμμανουήλ Φράγκο (ECR).

Στην ψηφοφορία το σχέδιο γνωμοδότησης υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, πέντε αποχές και καμία αρνητική ψήφο.

O κ. Παπαδάκης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας παρουσίασε προφορική τροπολογία, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Αναφορών καταδικάζει το  μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων από το ψευδοκράτος, με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, και χαιρετίζει τη δήλωση της Παρασκευής 9ης Οκτωβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στο Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η γνωμοδότηση έλαβε υπόψη την διερευνητική επίσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αναφορών στην πόλη της Αμμοχώστου στις 7 και 8 Μαΐου 2018, όπου  σκοπός της αποστολής ήταν να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες που είχε λάβει η Επιτροπή, σχετικά με την κατάσταση στην Αμμόχωστο, και ειδικότερα στα Βαρώσια, 10 χρόνια μετά την προηγούμενη διερευνητική επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2007.

Η Επιτροπή Αναφορών είχε διαπιστώσει ότι η επιστροφή της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της είναι ζήτημα επιβολής των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τονίζεται ότι η ανάγκη για μια λύση στο καθεστώς των Βαρωσίων είναι επείγουσα και κρίσιμης σημασίας, υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της 17ης Ιουλίου 2008, μετά την 1η διερευνητική επίσκεψη, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Επισημαίνεται ότι η επιστροφή της περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελούσε σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα μπορούσε να καταστεί καταλύτης για μια συνολική διευθέτηση, δημιουργώντας συνθήκες συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης