Έναρξη διαλόγου για υιοθέτηση της επιστολικής και πρόωρης ψήφου προτείνει ο Νίκος Γεωργίου

Τη διερεύνηση της πιθανότητας υιοθέτησης της επιστολικής και πρόωρης ψήφου, με στόχο την προστασία και ασφάλεια των ψηφοφόρων από τον κορωνοϊό αλλά και τον περιορισμό του φαινομένου της αποχής στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές, προτείνει ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου.
 
Ο κ. Γεωργίου υπογραμμίζει πως ο έλεγχος και η μείωση της διαφθοράς, θα επιτευχθούν μόνο μέσα από τη μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σημειώνει, οι σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω Covid-19 και αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, ειδικά για ψηφοφόρους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Γεωργίου αναφέρει: «Τα φαινόμενα διαφθοράς αναπόφευκτα προκαλούν κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική, τους θεσμούς και τα πρόσωπα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και μείωσης της διαφθοράς, ωστόσο, πέρα από την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, είναι η συμμετοχή στα κοινά και όχι η απαξίωση των θεσμών, της πολιτικής και των κέντρων λήψης αποφάσεων. Εάν προσθέσουμε στην εξίσωση και την παράμετρο Covid-19, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε νέους, δημιουργικούς τρόπους, ώστε να καταστήσουμε τη συμμετοχική διαδικασία ευκολότερη και ασφαλέστερη. Σε πρώτο στάδιο μπορούμε να υιοθετήσουμε, κατόπιν μελέτης και διαβούλευσης, την επιστολική και πρόωρη ψήφο, με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο μέλλον. Ασφαλώς, χρειάζεται μελέτη και σωστή αξιολόγηση. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται καλή θέληση και διάθεση για αλλαγή. Πρόκειται για μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Γερμανία».
 
Η επιστολική ψήφος, αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη προβλέπει εναλλακτική άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων, μέσω επιστολής ή άλλων τεχνολογικών μέσων. Προσφέρει την ευκαιρία σε απόδημους, άτομα με αναπηρίες και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν στις κάλπες, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Η πρόωρη ψηφοφορία, η οποία φέτος στις ΗΠΑ καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, προσφέρει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν νωρίτερα και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στην παρούσα συγκυρία παρέχει, ακόμη, την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να αποφύγουν τον συνωστισμό την ημέρα των εκλογών, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες