Κλείδωσε το πρώτο τετ α τετ Αναστασιάδη-Τατάρ για την ερχόμενη Τρίτη

Για την ερχόμενη Τρίτη στις τρεις Νοεμβρίου, κλείδωσε το πρώτο τετ α τετ μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του νέου κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη σκιά των συνεχών δηλώσεων-προκλήσεων της άλλης πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.
 
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπου σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση. Η ανεπίσημη συνάντηση θα λάβει χώρα στην παρουσία της κυρίς Σπέχαρ και θα γίνει στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στις επτά το απόγευμα. 

«Η κυρία Σπέχαρ προσβλέπει να φιλοξενήσει τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ στην πρώτη τους συνάντηση ως ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη Αναστασιάδη-Τατάρ, το ξεκαθάρισμα και τι βγάζουν οι πρεμιέρες

 
Στην πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ αναμένεται πέραν από την πρώτη γνωριμία, ο Νίκος Αναστασιάδης να ακούσει για πρώτη φορά τις θέσεις του νέου κατοχικού ηγέτη σε ότι αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού. 

Προβληματισμένη η Κυβέρνηση
Στο μεταξύ κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά, κατά την κοινή συνέντευξή του Τούρκο Προέδρου με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών και την πρότασή του Ερντογάν για πικνίκ στα Βαρώσια, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης τους ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, είπε πως "δυστυχώς οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, και αυτή τη φορά του ιδίου του Προέδρου της Τουρκίας αλλά και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, δείχνουν σαφέστατα την πρόθεσή τους, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως επίσης και με το Κοινό Ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 κατά την τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο την οποία είχε συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει σε δύο κράτη, τορπιλίζει κάθε προοπτική για το Κυπριακό ο Ερντογάν

Υπογράμμισε πως "η δική μας πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μέσω συνομιλιών  στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης των μέχρι σήμερα συγκλίσεων αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αρχών και αξιών της ΕΕ", σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ.
 
Πρόσθεσε πως "η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των όσων έχω αναφέρει".
 
Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως "δυστυχώς οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται όχι μόνο με τις παράνομες επεμβάσεις στην ΑΟΖ μας αλλά και με την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών".

Πρόσθεσε πως "οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για πικνίκ στην Αμμόχωστο δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς να αξιολογήσει την πολιτική της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να είναι προκλητική και εναντίον κάθε αρχής δικαίου και είναι μέσα στα πλαίσια μιας γενικότερης αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται στη Συρία, στη Λιβύη, στο Νακόρνο Καραμπάχ, στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και την ΑΟΖ της Κύπρου".

Ο κ. Κούσιος είπε ακόμα πως "βλέπουμε επίσης έναν Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος, κατά παράβαση οποιουδήποτε διπλωματικού θεσμίου και αρχής, επιτίθεται εναντίον Ευρωπαίων ηγετών όπως του Πρόεδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μη σεβόμενος ούτε τα διπλωματικά θέσμια αλλά ούτε και την ίδια την Ευρώπη".
 

 

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ