Ασπίδα προστασίας σε Οδυσσέα από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, στηρίζει Σαββίδη ο ΔΗΣΥ

Με επικριτικά σχόλια εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, απάντησε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ, στην δριμεία κριτική που εξαπέλυσε ο πρώτος στον Γενικό Ελεγκτή, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας από την υπηρεσία του, σε φακέλους των πολιτογραφήσεων. Από την άλλη, στήριξη στον Γενικό Εισαγγελέα εκφράζει ο ΔΗΣΥ. 
 
Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σημειώνει πως «η επίθεση του Γενικού Εισαγγελέα στον Γενικό Ελεγκτή είναι –τουλάχιστον- θεσμικά αδόκιμη. Ο Γενικός Εισαγγελέας όπως και ο Γενικός Ελεγκτής είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και δεν κηδεμονεύει ο ένας τον άλλο. Ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ρόλο θεματοφύλακα του Συντάγματος. Αυτός ο ρόλος ανήκει στο Ανώτατο Δικαστήριο».
 
«Ο Γενικός Εισαγγελέας», συνεχίζει ο κ. Στεφάνου», «πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός όταν προβαίνει σε τοποθετήσεις δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων, αφού ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ από Σαββίδη σε Ελεγκτή-Τον έστησε στον τοίχο και… απασφάλησε
 
Σε ότι αφορά τον Γενικό Ελεγκτή, υποδεικνύει πως, «έχει αρμοδιότητα και καθήκον να ασκεί έλεγχο, στα πλαίσια των συνταγματικά καθορισμένων ορίων, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα και ενδεχόμενο διαφυγής εσόδων για το κράτος. Αυτό το έργο δικαιούται και οφείλει να επιτελέσει ο Γενικός Ελεγκτής στην υπόθεση των “χρυσών” διαβατηρίων που διασύρει τη χώρα μας και που εξελίχθηκε σε εστία διαφθοράς και κατάχρησης».

«Το μείζον θεσμικό, πολιτικό και ηθικό θέμα όμως είναι η στάση της κυβέρνησης στο σκάνδαλο της βιομηχανίας διαβατηρίων, που η ίδια έστησε. Αν η κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να κρύψει τότε όχι μόνο δεν θα εμπόδιζε, αλλά θα επιζητούσε την έρευνα και τον έλεγχο. Καθολικά η κυπριακή κοινωνία διερωτάται τι φοβάται και ποιους συγκαλύπτει η κυβέρνηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τηρεί ίσες αποστάσεις, παραπέμπει στο Ανώτατο ο ΔΗΣΥ για την κόντρα Οδυσσέα-Σαββίδη
 
«O φόβος για έλεγχο, η πραγματική αιτία της επίθεσης»
Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, για άλλη μια φορά, τάχθηκε υπέρ του Γενικού Ελεγκτή, αναφέροντας πως η «η Κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται ήδη διεθνώς εξαιτίας του ύποπτου τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ διαχειρίστηκε τόσο το ίδιο το επενδυτικό πρόγραμμα όσο και το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια», προσθέτοντας πως «η προκλητική της άρνηση να παραδώσει αντίγραφα των φακέλων στην Ελεγκτική Υπηρεσία και το «ντόμινο» της διαπλοκής που έχει στήσει, «βυθίζουν» τους θεσμούς σε μια πρωτόγνωρη κρίση».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «το τελευταίο που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον του Γενικού Ελεγκτή. Πολύ περισσότερο όταν ο Γενικός Εισαγγελέας, ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ κατά τη διερευνώμενη περίοδο και συνεπώς είναι ένας εκ των ελεγχόμενων σε σχέση με το σκάνδαλο».
 
«Ο κύριος Σαββίδης έλαβε μέρος στις αποφάσεις που ουσιαστικά οδήγησαν την Κύπρο στο «σκαμνί» του κατηγορουμένου και με τις σημερινές του δηλώσεις στέλνει, δυστυχώς, λανθασμένα μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζήτημα είναι πολιτικό και η έκταση της προσπάθειας συσκότισης, δείχνει ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου. Ως Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και την απαίτηση της κοινωνίας για: έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση».
 
Στηρίζει Σαββίδη ο ΔΗΣΥ
 
Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει τη στήριξή του στον Γενικό Εισαγγελέα και καλεί όλους με νόημα, να πράξουν το ίδιο. 
 
«Ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετήθηκε σήμερα με αποφασιστικότητα και σαφήνεια απέναντι στα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς στον τόπο μας.
 
Συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση ότι απαιτείται μεθοδικός χειρισμός και ευρύτερος σχεδιασμός και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε τον Γενικό Εισαγγελέα στο έργο του και καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο».

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου